Η μεταρρύθμιση Κεραμέως στα ΑΕΙ

Η μεταρρύθμιση Κεραμέως στα ΑΕΙ

Διονύσης Γουσέτης

Μέχρι πέρυσι, οι πρυτάνεις συνωστίζονταν έξω από το γραφείο των υπουργών Παιδείας επειδή κανένας υπουργός δεν είχε φροντίσει να βάλει κανόνες στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ. Ήταν στην κρίση του εκάστοτε υπουργού, που θα μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει ως όπλο άσκησης εξουσίας. Η Νίκη Κεραμέως προτίμησε να στερηθεί αυτή την εξουσία για να προστατεύσει την αξιοπρέπεια των πρυτάνεων και τη δική της. Έβαλε για πρώτη φορά ορθολογικούς, διαφανείς, αναπτυξιακούς κανόνες για τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ. Νομίζετε ότι εισέπραξε ευγνωμοσύνη; Απατάσθε. Εισέπραξε το ανάθεμα, ακόμα και από πρυτάνεις, διότι οι κανόνες ήταν… νεοφιλελεύθεροι. Το προηγούμενο καθεστώς της αυθαιρεσίας και των ρουσφετιών βόλευε κάποιους περισσότερο.

Το ίδιο έργο παίζεται τώρα με τον νόμο-πλαίσιο που η υπουργός παρουσίασε την Τετάρτη. Οι κριτικές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι παρόμοιες: «Η κυβέρνηση προωθεί ένα πανεπιστήμιο – επιχείρηση». «Η Κεραμέως καταργεί τις φοιτητικές παρατάξεις». Και η κορυφαία διαπίστωση: «Το μόνο που ενδιαφέρει την κ. Κεραμέως και τον κ. Μητσοτάκη είναι η απαξίωση του δημοσίου πανεπιστημίου προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων (sic)».

Κάθε μεταρρύθμιση έχει τους νικητές και τους ηττημένους της. Ηττημένοι είναι αυτοί που χάνουν κάποια προνόμια και μαζί οι ιδεοληπτικοί που ουσιαστικά τους καλύπτουν. Αυτοί είναι οι εχθροί και αναμένονται πολλές ακόμα αντιδράσεις. Έως και βίαιες. Η μεταρρύθμιση Κεραμέως χτίστηκε πάνω στη μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου και εκείνη πάνω στη μεταρρύθμιση Γιαννάκου. Τη μεταρρύθμιση της Α. Διαμαντοπούλου τη ροκάνισαν οι ύστερα από αυτήν υπουργοί Παιδείας και τη χαριστική βολή την έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ωστόσο, η μεταρρύθμιση δεν πέθανε. Στα χέρια της κ. Κεραμέως παίρνει νέα ζωή και κατοχυρώνει νέους θεσμούς. Π.χ. Για πρώτη φορά θεσμοθετείται η σύνδεση με την παραγωγή και την κοινωνία. Για πρώτη φορά ο πρύτανης δεν εκλέγεται από τη βάση.

Το ΚΚΕ προφήτευσε ότι «οι κυβερνητικές εξαγγελίες θα μείνουν στα χαρτιά». Η στήλη πιστεύει ότι η ιστορία της ανθρωπότητας, παρά τα πισωγυρίσματα, πορεύεται προς την πρόοδο. Όπως είπε η Άννα Διαμαντοπούλου: «Όποια χώρα δεν μεταρρυθμίσει το εκπαιδευτικό της σύστημα μπροστά στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση είναι καταδικασμένη να μείνει εκτός των παραγωγικών εξελίξεων». Ορισμένοι θέλουν να αυτοκτονήσουμε. Θα τους αφήσουμε;

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may also like

Στο ίδιο έργο θεατές

Κωστής Φαφούτης Τον Ιανουάριο του 2007 στην τριτοβάθμια