1. Σήμερα έχουμε την ασύρματη τηλεφωνία και το Διαδίκτυο με το Skype για να επικοινωνούμε σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη – και με αστροναύτες και δορυφόρους μακριά στο διάστημα. Δεν ήταν πάντα τόσο εύκολη ή ταχεία η επικοινωνία. Στην αρχαιότητα και ως τις αρχές του 20ού αιώνα, στην Αφρική, Ασία και Αμερική, οι ποικίλες φυλές χρησιμοποιούσαν καπνό και κτύπο τυμπάνων για να στείλουν μηνύματα μακριά. Στον 1ο αιώνα κε ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Τιβέριος χρησιμοποίησε μεταλλικούς καθρέφτες με αντανακλάσεις ηλιόφωτος από το νησί Κάπρι. Το 1500 τα καράβια του Μαγγελάνου χρησιμοποίησαν κανονιές και σημαίες για επικοινωνία. Αλλιώς χρησιμοποιούνταν απεσταλμένοι με προφορικό ή γραπτό μήνυμα ως τη δεκαετία 1830 που ο Samuel Morse ανέπτυξε και χρησιμοποίησε τον κώδικα Μορς με ηλεκτρικό τηλέγραφο. Η γραφή είχε επινοηθεί γύρω στο 3000 πκε στη Μεσοποταμία από τους Σουμέριους, στην Κοιλάδα των ποταμών Ινδού και Σαρασβατή στην Ινδία και στην Αίγυπτο. Το χαρτί εφευρέθηκε το 105 πκε από τον Tsai Lun στην Κίνα και πέρασε στη Μέση Ανατολή το 750. Νωρίτερα χρησιμοποιούνταν κόκαλο, μάρμαρο, χάλκινοι δίσκοι, πάπυρος και περγαμηνή (δέρμα).
2. Πριν την ευρεία χρήση ασύρματου και ενσύρματου τηλεφώνου χρησιμοποιούνταν περιστέρια (ήδη από τον ύστερο Μεσαίωνα). Στις 2 φωτογραφίες βλέπετε τη χρήση τους στον 1o ΠΠ: το λεωφορείο-περιστερώνας ως “κέντρο” αποστολής μηνυμάτων και ο παραλήπτης αεροπόρος.
Αλλά πριν από τις σύγχρονες συσκευές που παίρνουμε ως δεδομένες και συνεχώς βελτιώνονται, χρησιμοποιούνταν άλλες λιγότερο αποτελεσματικοί μηχανισμοί, που όμως θεωρούνταν “επιστημονικά θαύματα” στην εποχή τους.
3. Πρώτα, το πρώτο κινητό τηλέφωνο: το αμφίδρομο τηλέφωνο-ράδιο των Εργαστηρίων Bell, 1924. Ήταν βέβαια πολύ δύσχρηστο με ξεχωριστούς οδηγό και χειριστή. Μα θαυμάστε το, όσο μπορείτε, με τα μάτια και την κατανόηση των ανθρώπων της εποχής εκείνης.
Μετά, το πρώτο ραντάρ για την ανίχνευση ερχόμενων εχθρικών (ή άλλων) αεροπλάνων. Δεν μπορεί να μη θαυμάσει κανείς την εφευρετικότητα ενσωματωμένη στην πρωτόγονη βαριά συσκευή.
4. Στα τέλη της δεκαετίας 1930 στη Βρετανία, που συνειδητοποιούνταν πια πως ο πόλεμος ήταν αναπόφευκτος, η έρευνες είχαν προχωρήσει και άρχισε η εγκατάσταση της πρώτης γενιάς των σύγχρονων ραντάρ. Συγχρόνως και η Γερμανία και η Αμερική και μερικές άλλες χώρες προχώρησαν με την εφεύρεση. Στα αριστερά το πρώτο βρετανικό ραντάρ (RAdio Detection And Ranging) και δεξιά σύγχρονο σύστημα ραντάρ και επικοινωνιών σε ένα αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ. Μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα πως η Βρετανία κέρδισε τη σύγκρουση με τη Γερμανία στους αιθέρες (Battle of Britain) τον Σεπτέμβριο 1940 χάρη στο ανεπτυγμένο της δίκτυο ραντάρ. Και η Ρωσία χάνει πολλά στην Ουκρανία χάρη στο δικό της σαθρό σύστημα ενώ οι Ουκρανοί νικούν χάρη στο ΝΑΤΟ και τις δικές τους υποκλοπές.