Ε1644: Kristallnacht

Ε1644: Kristallnacht

- in Επικαιρότητα
0

Η Νύχτα των Σπασμένων Κρυστάλλων (9-10/11/1938) πήρε το όνομα της από το προγκρόμ που εξαπέλυσαν οι Ναζί εκείνη τη νύχτα κατά των Εβραίων κι έσπασαν τις βιτρίνες εβραϊκών καταστημάτων, συναγωγών και σπιτιών. Υπήρξαν ήδη διώξεις εναντίον τους: δεν επιτρεπόταν σε καθαρόαιμους Αρείους να ψωνίζουν από Εβραϊκά καταστήματα που ήταν σημαδεμένα με το άστρο του Δαβίδ και την ονομασία Juden ‘Εβραιοι’, να έχουν γιατρό ή δάσκαλο Εβραίο για την οικογένεια, να έχουν κρατική εργασία οι Εβραίοι σε δημόσιες υπηρεσίες, ούτε σε νοσοκομεία ή εκπαιδευτικά ιδρύματα όσες περγαμηνές και αν είχαν.

Το προγκρόμ ξεκίνησε τώρα με αφορμή τη δολοφονία του Γερμανού διπλωμάτη Ernst von Rath στο Παρίσι από τον Herscel Grynspan έναν νεαρό Πολωνό Εβραίο 17 ετών και ήταν, βέβαια, κατευθυνόμενο από τα ανώτερα κλιμάκια των Ναζί: υπήρξε οργάνωση και μέθοδος. Εκτός από την καταστροφή μαγαζιών και σπιτιών, κάηκαν συναγωγές και δολοφονήθηκαν σχεδόν 100 Εβραίοι, πολλοί άλλοι αναγκάστηκαν να καθαρίζουν τον δρόμο με τα χέρια τους, ενώ 30.000 στη συνέχεια συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης – όπου αργότερα βαθμιαία όλοι σχεδόν, αφού εργάστηκαν σκληρά, εξοντώθηκαν στο φοβερό ολοκαύτωμα.

Έχω γράψει και νωρίτερα για το θέμα. Μα στην επέτειο της Νύχτας αυτής το περιοδικό Lifo δημοσίευσε άρθρο με μερικές φωτογραφίες από τη συλλογή που πρόσφατα δωρίστηκε στο ισραηλινό Μουσείο για το Ολοκαύτωμα Yad Vashem. Δανειστήκαμε μερικές φωτογραφίες μα πήραμε και από άλλες πηγές στο Ίντερνετ που δείχνουν μεν την έκταση μα όχι την αγριότητα του προγκρόμ. Καταστροφές μαγαζιών σε διάφορες πόλεις:

Να η πυρπόληση της συναγωγής στην πόλη Eisanch, μια από πολλές.

Εδώ οι συλλήψεις πάλι σε διαφορετικές πόλεις.

Εδώ συλλαμβάνονται χιλιάδες Εβραίοι άντρες: σύνολο 30.000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *