Ισ395: Ουκρανία, Ρωσία και Ιστορία

Ισ395: Ουκρανία, Ρωσία και Ιστορία

- in Ιστορικά
0

1. Ας επαναλάβουμε μια επισκόπηση του Ουκρανο-Ρωσικού θέματος.

Μερικοί ανιστόρητοι προπαγανδιστές του Πούτιν αναρτούν άρθρα στο Διαδίκτυο επαναλαμβάνοντας μονότονα πως δεν υπήρξε χώρα, κράτος, Ουκρανία. Μερικοί κάνουν μια υποχώρηση λέγοντας πως, η Ουκρανία, ως ανεξάρτητη χώρα δημιουργήθηκε από τους Γερμανούς το 1917(!) και διάφοροι σοβιετικοί ηγέτες της παραχώρησαν διάφορα εδάφη ρωσικά – όπως ο Χρουστσόφ την Κριμαία. Κάποιος Ivan Novoselov γράφει για το θέμα και παρουσιάζει χάρτη με ρωσικά και πολωνικά εδάφη που πήρε η Ουκρανία.

“Δεν υπήρξε ποτέ” γράφει, “καμιά ανεξάρτητη χώρα Ουκρανία πριν το 1917. Τωρινές περιοχές Ουκρανίας είναι οι πιο πολλές ρωσικά εδάφη πρότερα Ρους (Rus Kievan) που αρπάχτηκαν από την Πολωνία μετά την εισβολή των Μογγόλων. Μερικές περιοχές επαναστάτησαν κατά της Πολωνίας και προσχώρησαν στη Ρωσία, άλλες επανακατακτήθηκαν από το Κριμαϊκό χανάτο και εποικίστηκαν από Ρώσους 18ο και 19ο αιώνα. Η Ουκρανική Δημοκρατία δημιουργήθηκε από τη Γερμανία το 1917 και παρότι διεκδίκησε πολλές περιοχές, ήταν στην πραγματικότητα μια πολύ μικρή επικράτεια σε εδάφη της Ρωσίας. Δεν υπήρξε Ρους προτού οι Σκανδιναβοί Βίκινγκ δημιουργήσουν τα ρωσικά πριγκιπάτα. Πριν το 1917 η Ουκρανία ήταν μόνο ένα κόνσεπτ που κάλυπτε γαίες κατοικημένες από το έθνος των Μαλορώσων, κλάδο των Ρώσων.”

2. Ασφαλώς ο Νοβοσέλοφ γνωρίζει αρκετά για την ιστορία των χωρών της περιοχής μα προτιμά την εκδοχή της πουτινικής Ρωσίας. Μερικές διευκρινίσεις.

(α) Ναι, η απαρχή της Ρωσίας είναι οι Βίκινγκ που κατέκτησαν την περιοχή των Βαλτικών και της Δυτικής Ρωσίας: οι Σλάβοι διείσδυσαν λίγο αργότερα από τον νότο (Ουκρανία!) και λίγο αργότερα ήρθαν οι Μογγόλοι που άφησαν πολλά στοιχεία, γενετικά και πολιτισμικά!

(β) Οι Μαλορώσοι είναι κάτοικοι της Μαλορωσίας (=Νότιας Ρωσίας) και είναι μετάφραση της ελληνικής ονομασίας “Μικρά Ρωσία” (όπως “Μικρά Ασία”) με την οποία οι Βυζαντινοί την ξεχώριζαν από τη Μεγάλη Ρωσία για πολιτικούς και εκκλησιαστικούς λόγους. Αυτή η ονομασία πρωτοχρησιμοποιήθηκε τον 14ο αιώνα. Αργότερα η Αικατερίνη Β’ ονόμασε την περιοχή “Νέα Ρωσία” και στα τέλη του 18ου αιώνα επεκτάθηκε σε όλη την Ουκρανία!

(γ) Η Μοσχοβίτικη Ρωσία επεκτάθηκε με κατακτήσεις άλλων γηγενών εθνοτήτων και με τη διάλυση της Χρυσής Ορδής των Μογγόλων που σταδιακά, ως κατακερματισμένα χανάτα, έπαψαν να υφίστανται.

(δ) Δεν αναφέρει ο Νοβοσέλοφ πως οι Βαλτικοί Litua (=Λιθουανοί κι άλλοι) είχαν επεκταθεί ως τη Μόσχα στο πρώτο μισό του 11ου αιώνα ως και στον 12ο αιώνα (228. Ιστορικά: Λησμονημένη Λιθουανία) όπου συγκατοικούσαν με Φιλανδούς. Οι Ρους ήρθαν αργότερα!

3. Σύμφωνα με τους Ρώσους, λοιπόν, τώρα υπάρχει εμφύλιος και οι Ρώσοι χριστιανοί της Ομοσπονδίας σκοτώνουν “Ρούσους” χριστιανούς της Μικράς Ρωσίας/Ουκρανίας!

Οι ίδιοι οι Ουκρανοί, όμως, όπως και όλοι σχεδόν οι Δυτικοί ιστορικοί βλέπουν τα πράγματα πολύ διαφορετικά χωρίς να διακατέχονται από τις ρωσικές εθνικοφασιστικές εξάρσεις.

Δεν αρχίζουν από το 1917 αλλά περίπου 1000 έτη νωρίτερα. Το 882 το Κίεβο (Kyiv) ιδρύθηκε από τον Βαράγγειο (ή Βίκινγκ) ευγενή Όλεγκ. Οι Βαράγγοι ήταν ένα τάγμα μισθοφόρων Βίκινγκ, επίλεκτη μονάδα σωματοφυλάκων, του Βυζαντινού αυτοκράτορα. Ήδη στην περιοχή κατοικούσαν Σλάβοι από τον 6ο αιώνα – Drevlyans, Polans, Severians, Tiverians, Λευκοί Κροάτες κλπ.

Η χώρα ονομάστηκε Ρους Κίεβου (Kievan Rus) και τον 11ο αιώνα ήταν γεωγραφικά η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, γνωστή ως Ruthenia. Το όνομα Ουκρανία παρουσιάζεται στην Ιστορία της Εκστρατείας του Igor που καταγράφηκε στο Χρονικό Κιέβου (1200). Μα νωρίτερα, η Ουκρανία αναφέρεται ήδη στο Χρονικό Hypatian Codex που αποτελείται από μια συλλογή άλλων Χρονικών – Laurentian, Galician -Volhynian κλπ.

Στη λίστα Ermolaevsky (1189-1213) η Ουκρανία λέγεται Krajina ενώ στο Χρονικό του Κιέβου λέγεται Ukraina. Η Μόσχα δεν υπάρχει ακόμα.

Μόνο αργότερα κάνει την εμφάνιση της η Μόσχα στα μέσα του 13ου αιώνα ως μικρό εμπορικό κέντρο με ξύλινο τείχος. Στον χάρτη του 1220-1240 δεν υπάρχει! Ψάξτε τον χάρτη ενδελεχώς: δεν θα βρείτε ούτε Ρωσία ούτε Μόσχα!

Η Μόσχα όμως αναφέρεται για πρώτη φορά το 1247 κι εμφανίζεται στον χάρτη μετά αυτήν τη χρονολογία και αφού είχε καεί σε στάχτη και οι κάτοικοι όλοι είχαν σφαγιαστεί από τους κατακτητές Μογγόλους. Μετά πλήρωναν φόρο υποτελείας. (Οι Μογγόλοι είχαν αρχίσει την εισβολή στην περιοχή τέλη του 12ου αιώνα).

Τον 14ο αιώνα η Πολωνία και Λιθουανία πολέμησαν τους Μογγόλους

απελευθερώνοντας τα εδάφη αυτά και η Ουκρανία, το νοτιοδυτικό Ρους του Κιέβου, πέρασε στην εξουσία αυτής της Κοινοπολιτείας (Λιθουανία-Πολωνία). Το Δουκάτο της Μόσχας, που εξελίχθηκε στη Ρωσία, έμεινε ανεξάρτητο μα υπό την επιρροή της Χρυσής Ορδής. Βλέπετε την τεράστια Κοινοπολιτεία με τα σύγχρονα κράτη.

4. Η Ουκρανική γλώσσα συγγενεύει με τη Ρωσική, την Πολωνική και άλλες Σλαβικές γλώσσες. Μα είναι ιδιαίτερη μέσα στην οικογένεια.

Τα Ουκρανικά έχουν 82 ισόγλωσσα (=ιδιαίτερα γλωσσικά χαρακτηριστικά) σύμφωνα με τον γλωσσολόγο Kostantyn Tyshchenko. Τα Λευκορωσικά πλησιάζουν περισσότερο με 29 κοινά, μετά τα Τσέχικα και Σλοβάκικα με 23, τα Πολωνικά με 22, τα Κροατικά και Βουλγάρικα με 21, τα Σλοβένικα με 20 και τελευταία τα Ρωσικά με μόνο 11! Η Ρωσική περιέχει πάρα πολλά Φιννο-Ουγγρικά και Μογγολικά στοιχεία παρότι ο κορμός της είναι Σλαβικός.

Την περίοδο 2000-2006 οι Ρώσοι γενετιστές ερεύνησαν το DNA τους και βρήκαν πως κυριαρχεί όχι το Σλαβικό μα το Φινλανδικό! Μετά έρχεται κοντά το DNA των Τατάρων! (Παράξενο που ο Νοβοσέλοφ δεν αναφέρει ούτε αυτό το τεκμήριο.)

Στα σχεδόν 400 έτη που οι Ρώσοι κατείχαν την Ουκρανία συχνά απαγόρευσαν τη χρήση της Ουκρανικής κι επέβαλαν τη Ρωσική, απαγόρευσαν επίσης βιβλία στην Ουκρανική! Διαφορετικές γλώσσες!

Η Μητρόπολη του Κιέβου ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα: η Εκκλησία είναι Ορθόδοξη βέβαια μα πάντα υπήρχε και καθολικό στοιχείο. Το Πατριαρχείο της Μόσχας ιδρύθηκε πολύ αργότερα, το 1458, μα οι Ρώσοι επέβαλαν την πρωτοκαθεδρία του δικού τους Πατριαρχείου.

Η Ακαδημία Ostroh ιδρύθηκε το 1576 και η Kyiv-Mohyla ιδρύθηκε το 1615 ενώ η Ακαδημία Επιστημών της Μόσχας το 1724· το δε πανεπιστήμιο της Lviv το 1661 ενώ της Μόσχας το 1755!

Παρά τη συστηματική καταπίεση σε αυτές τις απόψεις η Ουκρανία ήταν πάντα πιο μπροστά από τη Ρωσία. Αυτό δε ξεκίνησε πολύ νωρίς: συγκρίνετε Κίεβο και Μόσχα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *