Ε1979: Eλλάδα – Ισραήλ: αλλάξαμε ρότα;

Ε1979: Eλλάδα – Ισραήλ: αλλάξαμε ρότα;

Ο τίτλος είναι από άρθρο του Σάκη Μουμτζή.

Η αλλαγή ρότας έγινε πριν από μερικές βδομάδες, στην πραγματικότητα. Γράψαμε και νωρίτερα για το θέμα. Δεν χρειάζεται να κάνουμε βαρύγδουπες αναλύσεις για τα αίτια. Παρά την πρόσφατη εορτή για τα 50χρονα της ΝΔ (από όπου απουσίαζαν ξεδιάντροπα οι δυο πρώην ηγέτες της παράταξης, Κωστάκης και Αντωνάκης), το ξαναλέμε πως το κόμμα όπως και τα μέλη του δεν έχουν ξεκάθαρες αρχές (όπως αποδεικνύεται και από την απουσία των δυο ηγετών). Και κουφιοκέφαλοι είναι και δειλοί και άστατοι. Η μόνη αρχή την οποία ακολουθούν ευλαβικά είναι η διατήρηση της εξουσίας. Αφήνω τον γαλαζόαιμο νέο-δημοκράτη Μουμτζή να περιγράψει τα συμβάντα. Η έμφαση είναι δική μου.

Σάκης Μουμτζής, Καθημερινή, 09.10.2024.

Προχθές, την 7η Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης των απανταχού Ισραηλιτών, η κυβέρνηση επέτρεψε να γίνει πορεία Παλαιστινίων και διαφόρων ομάδων της Αριστεράς προς την πρεσβεία του Ισραήλ. Ηταν μια πράξη απρέπειας. Συγκεντρώσεις εκείνη την ημέρα μπορούσαν να γίνουν δεκάδες. Πορεία όμως προς την ισραηλινή πρεσβεία, όχι. Ηταν σαν ο θύτης να ζητεί τα ρέστα από το θύμα του. Δεν γνωρίζω σε τι επίπεδο –πολιτικό ή διοικητικό– χορηγήθηκε η συγκεκριμένη άδεια για την πορεία και αν χορηγήθηκε άδεια. Διότι στην Ελλάδα βρισκόμαστε, νόμοι υπάρχουν, αλλά δεν τηρούνται και το κυριότερο, η μη τήρησή τους τις περισσότερες φορές δεν επιφέρει και κυρώσεις, ιδίως αν οι παραβάτες ανήκουν στον χώρο της Αριστεράς.

Την 7η Οκτωβρίου διάβασα το άρθρο του υπουργού των Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτη, σε ιστοσελίδα μεγάλης επισκεψιμότητας, με αντικείμενο τη μαύρη αυτή επέτειο. Για να είμαι ειλικρινής διέκρινα μια μετατόπιση από τη θέση της αμέριστης συμπαράστασης προς το Ισραήλ. Το κείμενο πιο πολύ αφορούσε τις προοπτικές ειρήνευσης και τον ρόλο της Ελλάδας κι ελάχιστα αναφερόταν στα όσα διαπράχθηκαν εκείνη την ημέρα. Διότι το να καταδικάζεις τη Χαμάς και συγχρόνως να ζητάς την άμεση, για ανθρωπιστικούς λόγους, εκεχειρία στη Γάζα, ουσιαστικά διατηρείς ακέραια τη δυνατότητα της τρομοκρατικής οργάνωσης ν ανασυγκροτηθεί, να επανεξοπλιστεί και να επανέλθει.

Το συγκεκριμένο άρθρο του κ. Γεραπετρίτη κινείται στο ίδιο μήκος κύματος και με το ψήφισμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ πριν από λίγες ημέρες το οποίο, κακώς, υπερψήφισε και η Ελλάδα. Δέκα κράτη το καταψήφισαν, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, 23 απείχαν και 153 το ενέκριναν. Σημειωτέον ότι η προσπάθεια των ΗΠΑ να κατονομαστεί στο ψήφισμα και να καταδικαστεί η Χαμάς «για τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις και για τη σύλληψη ομήρων» δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 και απορρίφθηκε. Η Ελλάδα συνεπώς όφειλε τουλάχιστον να απέχει από την ψηφοφορία. Οσους αστερίσκους και αν έβαλε στη στάση της, αυτό που μέτρησε δεν ήταν οι αστερίσκοι, αλλά το τι ψήφισε τελικά.

Ας το χωνέψουμε πως δεν έχουμε πλέον πολιτικούς ποιότητας και πως ως λαός είμαστε ηλίθιοι!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *