Τ380: Κόμπρα και μαγκούστα

Τ380: Κόμπρα και μαγκούστα

- in Ταυτότητα
0

Να ένα φίδι (κόμπρα ή) μάμπα, έτοιμο να επιτεθεί κι ένα φαινομενικά αφελές τριχωτό πλάσμα που κοιτάει με αταραξία.

Οι κόμπρες ζουν κυρίως στην Ινδία. Οι μάμπα στην υπο-Σαχάρια Αφρική, το πρασινόχρωμο είδος (Dendroaspis) σε ζούγκλες και το μαύρο είδος (dendroaspis polylepis) στα χωράφια. Επικίνδυνα δηλητηριώδη όλα τα είδη.

Το τριχωτό πλάσμα είναι η μαγκούστα (σαρκοφάγο, θηλαστικό) που ανήκει στην οικογένεια Herpestidae που ζουν στην Ασία, Αφρική και Νότια Ευρώπη.

Οι μαγκούστες είναι πιο πονηρές και γρήγορες από τα φίδια και μάμπα και κόμπρα. Ζουν στις ίδιες περιοχές με τα φίδια και είναι φυσικοί εχθροί. Τα φίδια τρώνε τα μικρά μαγκούστα αλλά τα μεγάλα μαγκούστα, κυρίως οι μαμάδες, θα επιτεθούν πρώτες στο φίδι.

Θα επιτεθούν και, όταν πεινούν, θεωρούνται τα φίδια λιχουδιά.

Οι μαγκούστες έχουν ένα πλεονέκτημα που άλλα ζώα και άνθρωποι δεν έχουν. Είναι σε κάποιο βαθμό απρόσβλητες από τις νευροτοξίνες που εκχύνουν οι κόμπρες ή μάμπες στο δάγκωμά τους.

Έχοντας φοβερή ταχύτητα, χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές επίθεσης: κάνουν πως θα επιτεθούν, αποχωρούν ή στρίβουν, κι έτσι εξαντλούν τον εχθρό. Και τότε πέφτουν αστραπιαία και δαγκώνουν το φίδι στο κεφάλι.

Σε ορισμένα μέρη, όπως η Οκινάβα της Ιαπωνίας, κάποιοι οργανώνουν μάχες μεταξύ φιδιού και θηλαστικού σε κλειστό χώρο. Σπάνια νικά το φίδι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *