Ε1396. Επιφυλακτικότητα και δειλία

Ε1396. Επιφυλακτικότητα και δειλία

- in Επικαιρότητα
2

Η ΕΣΣΔ, που ήταν κυρίως Ρωσία, δέχτηκε εισβολή από τους Ναζί τον Ιούνιο 1941. Εκατοντάδες χιλιάδες Σοβιετικοί, στρατευμένοι και άμαχοι σκοτώθηκαν σε λίγους μήνες, αεροπλάνα και χερσαία οχήματα, τεθωρακισμένα και μη καταστράφηκαν, θύλακες αντίστασης ισοπεδώθηκαν. Ως το τέλος του πολέμου, ή ωσότου να απωθηθούν οι χιτλερικοί έξω από τα σύνορα της ΕΣΣΔ, εκατομμύρια Σοβιετικών είχαν σκοτωθεί. Ακόμα και σήμερα οι Ρώσοι γράφουν για κείνη την απίστευτη τραγωδία. Εντούτοις, αδίστακτα, εξαπέλυσαν μια εισβολή στην Ουκρανία με το ίδιο χιτλερικό μένος, όχι γιατί έχουν πραγματική ανάγκη μα μόνο υπερφίαλο μυαλό, άγρια αρπακτικότητα και τη σιγουριά πως θα κερδίσουν τον πόλεμο λόγω ασύγκριτης υπεροπλίας. Τώρα μετρά και η υπερηφάνεια του Πούτιν που τα σχέδια του για blitzkrieg ή «περίπατο» δεν ευόδωσαν τις πρώτες μέρες. Δεν μπορεί να υποχωρήσει τώρα.

Η Σερβία επίσης δέχτηκε την ίδια ανελέητη εισβολή το 1941 και υπέκυψε με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα και καταστροφή υλικών πόρων. Στους τρείς μήνες Μαρτίου – Ιουνίου 1999 δέχτηκε μια νέα τρομερή επίθεση με αδυσώπητο βομβαρδισμό από τις αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Δεν θρήνησε πολλές χιλιάδες θύματα μα πολλές πόλεις και μεγάλες περιοχές του Βελιγραδίου καταστράφηκαν. Καμιά χώρα, ούτε η Ρωσία τη βοήθησε. Εντούτοις αυτή η χώρα που φιλοδοξεί τώρα να προσχωρήσει στην ΕΕ, αρνείται να συμμορφωθεί με την πολιτική της ΕΕ και να καταδικάσει την άγρια εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία επιβάλλοντας τις Ευρωπαϊκές κυρώσεις. Τι να τον κάνουμε τέτοιο λαό στην ΕΕ; Δεν μας χρειάζεται.

Μα ξαφνικά πρέπει επίσης να συλλογιστούμε τι γίνεται με μας – τους πολιτισμένους Ευρωπαίους;

Πράγματι δεν μπορούμε να συμπαρασταθούμε στρατιωτικά στους Ουκρανούς και αρκεί να επιβάλουμε κυρώσεις, γιατί αν εμπλακούμε στρατιωτικά θα ξεσπάσει παγκόσμιος πόλεμος;

Άκουσα την ερώτηση της Ουκρανής δημοσιογράφου στον Μπόρις Τζόνσον, αυτόν τον γελοίο πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας: γιατί δεν βοηθούν με το ΝΑΤΟ να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας στους αιθέρες πάνω από την Ουκρανία ενώ τα ρωσικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν όχι μόνο στρατιωτικούς στόχους μα κατοικίες και αμάχους;

Και ο Μπότζο απάντησε σχεδόν έντρομος από το πάθος της Ουκρανής και αμήχανος με όλη τη δειλία και ανοησία των τελευταίων πρωθυπουργών (όπως Μπλερ και Κάμερον) της άλλοτε κραταιάς χώρας: «Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε… Μα η ΕΕ θα αυξήσει την αμυντική δύναμή της…» και παρόμοιες μπαρούφες. Ενώ τα τανκς και αεροπλάνα των Ρώσων βομβαρδίζουν τους Ουκρανούς. Με το έτσι θέλω.

Ο Μπότζο αντιπροσωπεύει όλη τη Δύση. Παντού, όλοι οι Δυτικοί καταδικάζουν την εισβολή, μιλούν για διατάραξη της ειρήνης στην Ευρώπη και στον κόσμο, συμπαραστέκονται και διαδηλώνουν υπέρ της Ουκρανίας, στέλνουν ανθρωπιστική βοήθεια και πολεμοφόδια – μα κανένας δεν πάει να πολεμήσει μαζί με τους Ουκρανούς και να αναχαιτίσει τους βάρβαρους Ρώσους!

Το ΝΑΤΟ «ενεργοποίησε» την Ταχεία Μονάδα τους κρούσης, μα μένει αδρανές στις βάσεις του δυτικά της Ουκρανίας. Δεν προσφέρει καμιά προστασία, ενώ για τον σκοπό αυτό ιδρύθηκε!!!

Δεν επεμβαίνουν, λένε, στρατιωτικά διότι θα ξεκινήσει 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος!

Κάποιος σχολίασε σε προηγούμενο άρθρο και με ρώτησε όταν επέκρινα αυτήν τη στάση, αν εγώ θα επέμβαινα σε μια συμπλοκή όπου χούλιγκαν κακοποιούσαν κάποιο πρόσωπο. Και αποφάσισε μόνος του πως «όχι δεν θα επενέβαινα». Έτσι και το ΝΑΤΟ διότι οι Ρώσοι έχουν πυρηνικά!

Αν το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να επέμβει, τότε γιατί υπάρχει; Διότι προφανέστατα η ύπαρξή του δεν απέτρεψε την εισβολή.

Και τι πειράζει αν ξεκινήσει 3ος ΠΠ; Ήδη ξεκίνησε, με τους βάρβαρους Ρώσους να καταπατούν όλα τα ιδανικά που η Δύση εξυμνεί και δήθεν προωθεί και υπερασπίζεται με λόγια και χαρτιά!

Θα γίνει πυρηνικός πόλεμος;

Μα κι αυτός θα έρθει αργότερα. Γιατί υπάρχουν τα πυρηνικά οπλοστάσια σε όλες αυτές τις χώρες που θέλουν ειρήνη δήθεν και δικαιώματα λαών; Η κατοχή πυρηνικών όπλων από άλλους δεν σταμάτησε κανένα ισχυρό κράτος από το να παραβιάσει διεθνείς αρχές κοσμιότητας.

Δεν εξαιρώ μικρότερα κράτη που δεν έχουν τη δυνατότητα να παράγουν και να διαχειρίζονται τέτοια όπλα. Και αυτά θα τα χρησιμοποιούσαν αν τα είχαν.

Κι αν αύριο η Ρωσία θέλει να καταλάβει την Πολωνία για «μαξιλάρι» (buffer: προφυλακτήρας) ή τη Μογγολία για προμαχώνα ενάντια στην Κίνα; Διότι, όπως δεν υπάρχει «αιώνιος έρωτας», ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, δεν υπάρχουν αιώνιες φιλίες ανάμεσα σε έθνη και κράτη. Η φιλία διαρκεί μόνο όσο διαρκούν τα συμφέροντα.

Η Δύση θα πρέπει να ντρέπεται. Μα και αυτή έχει παρακμάσει σε τέτοιο βαθμό που δεν αισθάνεται πια ούτε ντροπή. Τα ιδανικά είναι λόγια μεγαλόστομα μόνο για νιώθουμε καλύτερα.

Το 1222 ο Πάπας Honorius Γ’ ανακήρυξε την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία και απαγόρευσε σε Δυτικούς να εμπορεύονται όπλα και τρόφιμα με κοινότητες στη Ρωσία, αφού δεν επέτρεπαν στους δικούς του να κηρύξουν τον καθολικισμό στους ειδωλολάτρες στην Καρέλια. Από τότε έχουν επιβληθεί κυρώσεις δεκάδες φορές για να γονατίσει η Ρωσία… Ας το καταφέρουν τώρα!

Μια ιστοριούλα του R.L. Stevenson, νομίζω. Δυο ιερείς περπατούσαν γύρω από τον βωμό τους και συζητούσαν για τα άδικα της επίθεσης των δαιμόνων στον θεό Οντίν στο Άσγκαρ· δεν ήταν η πρώτη φορά μα τώρα είχαν καινούρια όπλα. Είπαν, λοιπόν, «Ας προσευχηθούμε να δώσουμε δύναμη στον θεό μας.» Τότε βλέπουν να περνά ένας δικός τους αγρότης αρματωμένος με τσεκούρι.

«Πώς κι έτσι; Για πού;» τον ρωτούν.

«Πάω να πολεμήσω μαζί με τον Οντίν».

2 Comments

  1. Σάββατος

    Ο "κάποιος" δεν αποφάσισε μόνος του τίποτε. Έγραψα ότι είμαι σχεδόν βέβαιος, αλλά δεν το διαψεύσατε, όπως ούτε τώρα το κάνετε. Επίσης επεσήμανα πως η "αδύναμη" Δύση έχει στείλει πολλούς δικτάτορες και δικτατορίσκους εκεί που τους πρέπει, ακολουθώντας παρόμοιες μεθόδους, αλλά ούτε σε αυτό απαντάτε.

    Πολύ απλά, δεν έχετε το ανάστημα για τέτοια κριτική και τέτοιες υποδείξεις. Επιλέξατε για τον εαυτό σας το ρόλο του μη-επώνυμου γερόγκρινιάρη που δεν πήγε ούτε φαντάρος, αλλά – και καλά – υπαινίσσεται ότι θα έπαιζε ξύλο με "νταήδες με μαχαίρια" στη μέση του δρόμου για μία άγνωστη.

    Πόσο χαζοί είμαστε όλοι μας που δε σας έχουμε κάνει πρωθυπουργό, έστω σκαιώδη να συμβουλεύετε τον εκλεγμένο, να μας οδηγήσετε όλους μαζί σε ένα λαμπρό μέλλον, να του δείχναμε εμείς του Πούτιν.

    1. Νικόδημος

      Αφού δεν σας αρέσω δεν έχετε κανένα λόγο να με διαβάζετε! Μα για διαβάστε και τον Γ. Παλαιολόγο για τον Νάιαλ Φέργκιουσον στην Κυριακάτικη Καθημερινή (8/3/22). Η διαφορά είναι πως εγώ δεν διστάζω να πω "δειλούς" του ηγέτες στη Δύση. Και δεν θα υπάρξει άλλη απάντηση από μένα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *