ΠΟ164: Κινέζικα δώρα

ΠΟ164: Κινέζικα δώρα

Οι Κινέζοι έχουν πανάρχαιο πολιτισμό, όπως οι Ινδοί, Μεσοποτάμιοι, Εβραίοι, Αιγύπτιοι κι Έλληνες.

Υπήρξαν και άλλοι λαοί που ανέπτυξαν θαυμαστό πολιτισμό με κτίσματα και γλυπτά – όπως οι αρχαίοι Μαλτέζοι της 5ης χιλιετίας πκχ. Όμως αυτοί δεν έγιναν τόσο γνωστοί διότι δεν μας κληροδότησαν μαρτυρίες σοφών ανθρώπων – φιλοσόφων, ποιητών ή καλλιτεχνών – όπως οι πρώτοι.

Οι Κινέζοι όντως μας κληροδότησαν τη σοφία των Λάο Τσε, Κομφούκιου, Τσουάγκ Τσου και Μένκιου, εκφρασμένη σε οδηγίες για το πως να έχουμε μια καλή και δίκαιη κοινωνία και να είμαστε καλοί και δίκαιοι.

Εκτός όμως από τα διδάγματα των σοφών εκείνων που μοιάζουν με σοφούς άλλων λαών, οι Κινέζοι κληροδότησαν και αρκετά χρήσιμα εφευρήματα, τα οποία πέρασαν αργότερα στη Δύση.

1. Στη διάρκεια της δυναστείας Χαν (206 πκχ – 220 κχ), δεύτερη αυτοκρατορική δυναστεία μετά την Qin και μια χρυσή εποχή για τον κινέζικο πολιτισμό, ανακαλύφθηκε το φαινόμενο του μαγνητισμού και φτιάχτηκε το πρώτο είδος πυξίδας που στρεφόταν προς Βορρά. Πριν τη δυναστείαTang (618-907 κχ) το όργανο πήρε την πιο γνωστή μορφή με τη βελόνα που στριφογύριζε.

2. Αμέσως πριν τη δυναστεία Qin (=Τσιν: 221 πκχ) στην περίοδο των «Εμπόλεμων Κρατών» εφευρέθηκε η βαλλίστρα (= το τόξο cross-bow, όχι ο καταπέλτης ballistra). Αυτή ήταν πιο εύχρηστη από το μακρύ τόξο longbow και δεν απαιτούσε μεγάλη δύναμη όπως το δεύτερο. Γύρω στο 200 κχ αυτή αναπτύχθηκε σε επαναληπτικό όπλο που έριχνε περισσότερα βέλη.

3. Λίγο αργότερα, στον 3ο αιώνα κχ οι Κινέζοι επιστήμονες εφηύραν την πυρίτιδα την οποία χρησιμοποιούσαν και για βεγγαλικά που σπίθιζαν και για εκρήξεις καταστροφικές. Έξι αιώνες αργότερα έφτιαχναν κανονικές βόμβες που εκρήγνυνταν πάνω στα τείχη πόλεων και τα γκρέμιζαν. Το όπλο έφθασε στη Μέση Ανατολή και από κει μέσω των σταυροφόρων πέρασε στη Δύση.

4. Γύρω στα 100 κχ, στη διάρκεια της δυναστείας Χαν, εφευρέθηκε το χαρτί. Έφτιαχναν πολτό από μπαμπού, κουρελόπανα, κάνναβη και παρόμοια φυτά τον οποίο φιλτράριζαν κι έτσι, όταν ξεραινόταν, γινόταν χαρτί. Αυτό ήταν πιο εύκολο και εύχρηστο υλικό για γραφή από πάπυρο, περγαμηνές και φλοιούς.

5. Κανονική τυπογραφία ξεκίνησε στη δυναστεία Τανγκ (618-907) δηλαδή περίπου 600 έτη πριν τον Γουτεμβέργιο. Άρχισε με την αποτύπωση μοτίβων και άλλων σχημάτων στα μεταξωτά και άλλα υφάσματα. Το 868 τυπώθηκε το πρώτο βιβλίο ενός βουδιστικού ιερού κειμένου Vajra Prajñāpāramitā-Sūtra (=αποφθέγματα σοφίας που κόβουν σαν διαμάντι).

6. Τουλάχιστον έναν αιώνα νωρίτερα στον 8ο αιώνα κχ κυκλοφόρησαν στην Κίνα τα πρώτα χαρτονομίσματα που λόγω πληθωρισμού αντικατέστησαν τα πιο βαριά μεταλλικά νομίσματα. Αρχικά είχαν περιορισμένη χρήση σε συγκεκριμένες περιοχές μα αργότερα στον 12ο αιώνα είχαν εκτεταμένη χρήση στην αυτοκρατορία των Μογγόλων.

7. Η οδοντόβουρτσα επίσης είναι κινέζικη εφεύρεση. Στην Αίγυπτο και Ινδία από την αρχαιότητα οι άνθρωποι δάγκωναν ή μασούσαν ελαφρά ένα ξύλο αρωματικό για να καθαρίσουν τα δόντια και το στόμα τους. Μα στον 15ο αιώνα κχ οι Κινέζοι έφτιαξαν βουρτσάκια από τις σκληρές τρίχες στον αυχένα γουρουνιών κι έτσι άρχισαν το βούρτσισμα των δοντιών – για να αναχαιτίσουν τη φθορά.

Αυτά είναι επτά χρήσιμα δώρα των Κινέζων στην ανθρωπότητα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *