ΠΟ110: Φορολογικά

ΠΟ110: Φορολογικά

1. Παλιά πολλοί μου έλεγαν ή έγραφαν πως ο Φόρος Μεγάλης ή Ακίνητης Περιουσίας (έμπνευση των νεοδημοκρατών και πασοκάριων στη Μεταπολίτευση) ήταν Γεωφορολόγηση.

Δεν ήταν και δεν είναι.

Το ίδιο νομίζουν πολλοί για τον ΕΝΦΙΑ – πως είναι Γεωφορολόγηση που φέρνει κάποια εξισορρόπηση στην οικονομία.

Δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ. Ούτε πρόκειται για προσέγγιση έστω στη Γεωφορολόγηση – η οποία φορολογεί μόνο την αξία του εδάφους, την αξία του γεωτεμαχίου σκέτου, της τοποθεσίας, τίποτε άλλο.

Αλλά δεν θα ασχοληθώ με αυτό το θέμα σήμερα. Έχουμε αναρτήσει πολλά σχετικά κείμενα για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει τι είναι η Γεωφορολόγηση και γιατί είναι η μόνη ορθή μέθοδος φορολογίας.

2. Οι παλαβές κυβερνήσεις όλων των χωρών, προτιμούν τα περίπλοκα συστήματα που διαιωνίζονται μηχανικά και ασυλλόγιστα: φόροι στα ποτά, στον καπνό, στο πετρέλαιο, στα τρόφιμα, σε εισαγωγές, σε κοσμήματα κλπ, κλπ.

Ένας τέτοιος φρενοβλαβής φόρος είναι και στην πώληση και στη μεταβίβαση ακινήτων, εκτός από πολλούς άλλους φόρους που ένας ιδιοκτήτης ακινήτου (σπιτιού, αποθήκης, εργοστασίου κλπ) πρέπει να πληρώνει ετησίως.

Δεν είναι οι πληθυσμοί όλων των χωρών εξίσου παλαβοί. Διακρίνονται, βέβαια, αυτοί όπου υπερισχύει ο εθνικολαϊκισμός και η τάση προς τον ολοκληρωτισμό ή φασισμό, μαύρο ή κόκκινο.

Το λιγότερο καταπιεστικό μέτρο το βρίσκουμε σε χώρες με ισχυρή φιλελεύθερη παράδοση και αξιόπιστους δημοκρατικούς θεσμούς. Ας ξεκινήσουμε με τις τελευταίες χώρες.

3. Μαζί με τη χώρα δίνεται και ο φόρος (ή το σύνολο των φόρων μεταβίβασης) ως ποσοστό επί της αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου.

(α) Από 3% ως 10%: Σκανδιναβικές χώρες, Ελβετία, Ολλανδία, Ουκρανία, Σερβία, Φινλανδία (και παραδόξως Αλβανία, Βουλγαρία).

(β) Από 11% ως 20%: Αυστρία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Μονακό, Πορτογαλία, Ρουμανία (και παραδόξως Τουρκία).

(γ) Από 21% ως 30%: Βέλγιο, Γαλλία, Λιθουανία, Ρωσία, Σκόπια.

(δ) Από 31% και άνω: Πολωνία 31,10%, Ελλάδα 33,36%, Κροατία 35%, Ουγγαρία 37,20% και Ιταλία 37,70%.

Αλλά στις πιο πολλές χώρες δεν υπάρχουν υψηλοί φόροι κατοχής. Ακόμα και στις χώρες κατηγορίας (δ), εκτός φυσικά, από την Ελλάδα.

4. Αυτά για την ώρα στη χώρα μας της «φαιδράς πορτοκαλέας» ή «τρελής ροδιάς». Αλλά θα υπάρξουν αλλαγές προς το χειρότερο. Δηλαδή, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώνουν περισσότερα στο 2019 ίσως.

Ο ΕΝΦΙΑ, τον οποίο επρόκειτο να καταργήσει ο υψηλόφρων αναρχοαριστερός κ. Τσίπρας, συνήθως αυξάνεται κάθε χρόνο – ανάλογα με τα κέφια του κ. Τσίπρα και των Θεσμών.

Αλλά τα βάσανα δεν σταματούν εδώ.

Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων δεν πληρώνουν φόρο κατοχής, κυρίως λόγω μικρής αξίας. Όλοι αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν φόρο περιουσίας.

Ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας 200.000 ευρώ και άνω θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο (“συμπληρωματικό”) ΕΝΦΙΑ.

Έτσι οι κυβερνήσεις των Ελλήνων θα πλουτίζουν ενώ οι πολίτες θα πτωχεύουν αντίστοιχα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *