ΠΟ283: Εξαφάνιση ή επανόρθωση (3)

ΠΟ283: Εξαφάνιση ή επανόρθωση (3)

(α) Στο ΠΟ 280 Εξαφάνιση ή επανόρθωση; – εξέτασα τις συνέπιες στην Οργανική Ζωή (=Βιόσφαιρα) του πλανήτη και στον ίδιο τον φλοιό του (στέρεη γη και ωκεανοί) που έχουν η απληστία, αισχροκέρδεια και άγνοια, με την ανθρώπινη επιδίωξη μιας επιδερμικής και ακόρεστης καλοπέρασης.

Εδώ, προτού εξετάσω τα μέτρα που προτείνουν οι εξειδικευμένοι βιολόγοι, οικολόγοι, περιβαλλοντολόγοι και φυσιοδίφες, προσθέτω λίγα ακόμα αποτελέσματα της αμετανόητης άγνοιάς μας.

Ως το 2050 οι ωκεανοί υπερθερμαίνονται, γίνονται όξινοι (όξινος και όλος ο κύκλος των υδάτων). Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι πεθαίνουν και τα ψάρια μειώνονται αφάνταστα.

Δεκαετία 2080 (αν όχι νωρίτερα) η παγκόσμια παραγωγή τροφής περνά μεγάλη κρίση καθώς εδάφη εξαντλούνται και απερημώνονται με την υπερβολική χρήση χημικών τοξικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων κι εντομοκτόνων κ.λπ., και με την εντατικοποιημένη βιομηχανική καλλιέργεια χώρια από την επίσης εκβιομηχανισμένη κτηνοτροφία. Τα έντομα επικονίασης εξαφανίζονται (όπως έχουν εξαφανιστεί ορισμένοι τύποι μέλισσας από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες).

Το 2100 ο πλανήτης υπερθερμαίνεται κατά 4 βαθμούς. Μεγάλες εκτάσεις γης γίνονται ακατοίκητες κι εκατομμύριά άνθρωποι μένουν άστεγοι. Μια 5η μεγάλη εξάλειψη ζώων έχει προχωρήσει ακάθεκτη.

(β) Τι πρέπει να κάνουμε ως λαοί και κυβερνήσεις:

  1. Να αποκαταστήσουμε τη βιοποικιλότητα στην Οργανική Ζωή και να επαναφέρουμε την Άγρια Φύση στα φυσικά μεγέθη της πριν τον 2ο ΠΠ.
  2. Να μειώσουμε προσεκτικά την αύξηση πληθυσμού που θα φθάσει πάνω από 11 δισεκατομμύρια το 2100. Στην Ιαπωνία με προσεκτική ρύθμιση η αύξηση μειώθηκε και από 3 παιδιά το 1950 έγιναν 2 το 1975.
  3. Να ανυψωθεί παγκοσμίως το βιοτικό επίπεδο χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά το φυσικό περιβάλλον.
  4. Να καταργηθούν πριν το 2030 τα ορυκτά καύσιμα και να χρησιμοποιούνται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η ηλιακή ενέργεια είναι η πρώτη (και ζωοδόχος κινητήρια) δύναμη. Τα φυτά απορροφούν 3 τρισεκατομμύρια κιλοβατώρες ημερησίως. Αυτή είναι 20 φορές μεγαλύτερη από όση χρειαζόμαστε για τις δραστηριότητές μας! Το Μαρόκο σήμερα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του κατά 40% με τεράστια πάρκα ηλιακής ενέργειας, τα μεγαλύτερα του κόσμου.
  5. Να εξυγιανθούν οι ωκεανοί. Η δημοκρατία Παλάου (στον δυτικό Ειρηνικό κοντά στις Καρολίνες και στη Νέα Γουινέα), ένα νησιωτικό κράτος, στηρίζεται στον τουρισμό και την αλιεία. Όταν τα ψάρια λιγόστεψαν επικίνδυνα, οι κάτοικοι αποφάσισαν να μειώσουν το ψάρεμα σε πολλές περιοχές ενώ ψάρευαν σε άλλες. Έτσι που οι πρώτες ανέκαμψαν και τα προστατευμένα νερά παρήγαγαν πολλά ψάρια τα οποία υπερχείλιζαν στις άλλες περιοχές! Η πρακτική αυτή θα μπορούσε να επεκταθεί στις θάλασσες σε όλον τον πλανήτη. Το 1/3 των ακτών που ήδη χρησιμοποιούνται θα αρκούσε για όλες τις ανάγκες μας.
  6. Να μειώσουμε την αρόσιμη γη ώστε η ελεύθερη να μπορέσει να επιστρέψει στην Άγρια Φύση.
  7. Πολύ σημαντικό, να αλλάξουμε τη διατροφή μας. Στη φύση για κάθε θηρευτή αντιστοιχούν 100 περίπου άλλα ζώα. Η κτηνοτροφία μας απαιτεί τεράστιες, ξεχωριστές εκτάσεις για να τρέφει δισεκατομμύρια κρεοφάγων, που αυξάνονται ολοένα! Με ισορροπημένη χορτοφαγία θα χρειαστούμε μόνο τα μισά εδάφη από όσα χρησιμοποιούμε και αν η κτηνοτροφία ξανασμίξει με την καλλιέργεια θα υπάρξει μεγάλο όφελος για το ίδιο το χώμα – και την ατμόσφαιρα. Πολύ περισσότερος άνθρακας θα μένει στη γη! Δεν υπάρχει αρκετός χώρος πια στον πλανήτη για γεωργία και ξεχωριστή κτηνοτροφία. Οι Ολλανδοί δεκαπλασίασαν την παραγωγή φυτικών τροφών μέσα σε δυο γενιές – με λιγότερο νερό. Είναι τώρα η Ολλανδία η 2η μεγαλύτερη εξαγωγέας λαχανικών παρά το μικρό μέγεθός της. Παράγουν φυτικές τροφές και μέσα στις πόλεις τους!
  8. Να πάψει η αποψίλωση δασών παντού και τα δάση να αποκατασταθούν: αυτά είναι ο μηχανισμός της Φύσης για τη δέσμευση του άνθρακα στο έδαφος. Έτσι επίσης θα έχουμε φυσικές εκτάσεις βιοποικιλότητας. Υπάρχει πολλή αποψιλωμένη (πρώην δασική) γη που θα πρέπει τώρα να καλλιεργείται με ελαιο-φοίνικες και σόγια.
  9. Να αναδασώσουμε άλλες εκτάσεις. Στις αρχές του 20ου αιώνα η Κόστα Ρίκα καλυπτόταν κατά τα ¾ της από δάση. Ως το 1980 η ανεξέλεγκτη υλοτομία μείωσε τα δάση στο ¼. Η κυβέρνηση έδωσε χορηγήσεις για δενδροφυτεύσεις παντού. Σε 25 έτη δάση κάλυψαν τη μισή χώρα. Τα δέντρα μπορούν να απορροφήσουν τα 2/3 των εκπομπών άνθρακα από τις δραστηριότητές μας.
  10. Να αναγνωρίσουμε γενικά την υπερισχύουσα αρχή. Η Φύση είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχός μας και η έμπνευση για το ευ ζην. Ένα είδος, ένα πλάσμα, ακμάζει μόνο όταν το όλο περιβάλλον του ακμάζει και θάλλει. Αν εμείς φροντίσουμε το περιβάλλον μας, εκείνο θα φροντίσει εμάς!

Αυτά συμβουλεύουν οι επιφανείς φυσιοδίφες.

2 Comments

  1. ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ

    (Οι Ολλανδοί δεκαπλασίασαν την παραγωγή φυτικών τροφών μέσα σε δυο γενιές – με λιγότερο νερό. Είναι τώρα η Ολλανδία η 2η μεγαλύτερη εξαγωγέας λαχανικών παρά το μικρό μέγεθός της. Παράγουν φυτικές τροφές και μέσα στις πόλεις τους!}
    Πώς ακριβώς το κατάφεραν αυτό οι Ολλανδοί; Θα ενδιέφεραν περισσότερες λεπτομέρειες, αν είναι δυνατόν.

  2. Νικόδημος

    Μπορείτε να το ψάξετε στο Netherlands large producer of vegetables!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *