ΠΟ82: Τεχνολογία κι επιχειρήσεις

ΠΟ82: Τεχνολογία κι επιχειρήσεις

1. Υστερούμε στην πρόοδο εφαρμογής της πολυποίκιλης τεχνολογίας ενώ οι διαδοχικές κυβερνήσεις μας κόπτονται και κορδώνονται για την δήθεν προοδευτικότητά τους, που οι μάζες πιστεύουν αβασάνιστα. Και ας έχουμε πολύ καλούς ερευνητές κι εντός κι εκτός χώρας.

Οι πιο δημιουργικοί άνθρωποι της χώρας, κι εντός κι εκτός, δεν θέλουν να συνδέονται καθόλου με το διεφθαρμένο κράτος – και των τσιπριστών και των σοσιαλδημοκρατών.

Και μία άποψη της διαφθοράς είναι το ότι το κάθε κόμμα που κυβερνά φροντίζει πρώτιστα την παραμονή του στην εξουσία και την αύξηση των εσόδων των δικών του ανθρώπων και αν μείνει χρόνος στρέφεται και στις ανάγκες του λαού.

Και μια πλευρά αυτής της προσπάθειας είναι να παρεμποδίσει μέσω κρατικών μηχανισμών και προσκείμενων συνδικαλιστών την εισαγωγή τεχνολογίας που ενδεχομένως θα περιορίσει την κομματική διαβίωση και προέκταση, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ και κάνει τώρα ο Σύριζα.

Ως εκ τούτου, όπως υπέδειξα σε προηγούμενα άρθρα, μένουμε ουραγοί σε τεχνογνωσία και τεχνολογικές εφαρμογές, ενώ άλλες χώρες καλπάζουν. Στην οκταετία της κρίσης ο τζίρος π.χ. των επιχειρήσεων εδώ μειώθηκε κατά 28% ενώ στην ΕΕ αυξήθηκε 14%!

2. Οι διάφοροι υπουργοί της Οικονομίας επαίρονται κάθε τόσο διότι ανοίγουν νέες επιχειρήσεις. Όπως όμως όλοι ξέρουμε πια πως αυτές είναι μπαρ, καφετέριες, φούρνοι, σουβλατζίδικα και κομμωτήρια – που κλείνουν επίσης μετά από λίγους μήνες.

Πολλά καταστήματα έκλεισαν τις τελευταίες δεκαετίες, από τη Μεταπολίτευση, ας πούμε. Πρώτα ήρθαν τα πολυκαταστήματα και τα σουπερμάρκετ που βαθμιαία εξοβέλισαν τα μπακάλικα και μανάβικα και άλλα μικροκαταστήματα.

Τώρα, όπως παντού, αυξάνονται οι πωλήσεις μέσω Διαδικτύου ακολουθώντας το παράδειγμα της πολυεθνικής Amazon. Τα αγαθά παραδίνονται στον καταναλωτή σε λιγότερο από 24 ώρες αφότου, χωρίς άλλη απώλεια δικού του χρόνου, στείλει την ηλεκτρονική παραγγελία. Ένα θαυμαστό παράδειγμα το “Smile Pharmacy” που παρέχει καλλυντικά και αρκετά φαρμακευτικά είδη πολύ φθηνότερα από τα φαρμακεία!

3. Η διεθνής σχολή IMD (Institute for Management Development) είναι για 6 συνεχόμενα χρόνια πρώτη στην εκπαίδευση στελεχών για διοίκηση, σχεδιασμό, πωλήσεις, οργάνωση κλπ, σύμφωνα με την Financial Times.

Στην ετήσια έκθεση της IMD η Ελλάδα από την θέση 41 το 2013 περνά το 2017 στη θέση 51 – δηλαδή χειροτέρεψε – στον τομέα της εκπαίδευσης, επένδυσης και παραγωγής ψηφιακής γνώσης. Για την συνολική χρήση και ανταγωνιστικότητα έπεσε από την θέση 44 στην 50ή.

Για το ίδιο διάστημα η Βουλγαρία (εκτός Ευρωζώνης) ανέβηκε από τη 55η θέση στην 41η και για την συνολική δραστηριότητα από την 55η στην 45η!

Έτσι μένουμε πίσω σε έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς της τεχνολογίας που παντού επιφέρουν ραγδαίες αλλαγές στην οικονομική και κοινωνική ζωή, ενώ άλλες χώρες σπεύδουν να επωφεληθούν κατανοώντας την ανάγκη για την εφαρμογή κι επέκταση αυτής της τεχνογνωσίας.

4. Βεβαίως υπάρχουν πολλοί, ακόμα και λίγα στελέχη του Σύριζα, που αντιλαμβάνονται τις αναγκαιότητες αυτές. Δυστυχώς η τσιπρική κυβέρνηση μένει εγκλωβισμένη στις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις της παρωχημένης Αριστεράς που δεν εννοούν να αφήσουν τη σταλινική νοοτροπία της Σοβιετίας – μα και το δικό τους υλικό συμφέρον.

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα για ιδεοληπτικούς, μα, περισσότερο για ψηφοθηρικούς λόγους, προτιμά να περικόβει από τα κρατικά κονδύλια για τέτοιες επενδύσεις και να δίνει φιλοδωρήματα σε διάφορα κοινωνικά στρώματα, να φτιάχνει άχρηστα γραφεία (όπως του πρωθυπουργού στην «συμπρωτεύουσα») και να διορίζει δεκάδες αργόσχολους και ανίκανους «ημετέρους» στο Δημόσιο.

Δεν είναι λοιπόν παράξενο που ένα σημαντικότατο μέρος του ικανού και τεχνογνωσιακά καταρτισμένου δυναμικού μετανάστευσε (κάπου 450.000) και που τα ξένα κεφάλαια που δεν ενδιαφέρονται διόλου για ήλιο, ακρογιαλιές κι έναν λαό που βαδίζει βιαστικά σε βαθύτερη βλακεία, μα για παραγωγή πλούτου και για κέρδος, δεν έρχονται στην Ελλάδα.

2 Comments

  1. Ιορδάνης Παρασκευάς

    Αγαπητέ Νικόδημε καλησπέρα σας,
    θίγετε ένα κεντρικό θέμα της ελλην. Οικονομίας :
    Ο τεχνολογικός αναλφαβητισμός και "φόβος μπροστά" στην τεχνολογία πληροφορικής
    σε συνδιασμό με
    τον όγκο των μεγάλων επιχειρήσεων που είναι κρατικές ή κρατικοδίαιτες
    δημιουργούν ένα νοσηρό μίγμα!
    1)Βλ. το περίφημο πρόγραμμα "Εξ οικονόμηση κατ' οίκον" : άργησε να σταθεροποιηθεί ( "το σύστημα κρέμαγε")
    "σε εκκρεμότητα 13.881 αιτήσεις, οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί λόγω τεχνικού ή άλλου προβλήματος."
    "στην περίπτωση που δεν δοθεί νέα παράταση, θα απενταχθούν" και τόσες άλλες εμπλοκές …
    http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1608011/anoiktos-o-telikos-logariasmos-sto-exoikonomo-kat.html
    Τι κακό θα ήταν δηλ. να εγκριθούν ΟΛΕΣ οι αιτήσεις και να κινείται το χρήμα και οι νόμιμες εργασίες;

    2) Σήμερα (15/05/2018) Αρνηθήκαμε τεχνογνωσία του CERN για την καταπολέμηση καρκινικών όγκων!
    Υπ. Παιδείας για CERN: Ανώριμο το εγχείρημα στην παρούσα φάση(!) – Αποφασίζει το Υπ. Παιδείας (!) Διαφωνεί η Γ.Γ.Ε.Τ.
    http://www.palo.gr/pagosmia-nea/elliniko-oxi-sto-cern-afisame-se-alloys-texnognwsia-gia-toys-karkinopatheis/17920508/
    Κλαυσίγελως με την φαγωμάρα "Πανεπιστημιακών Καθηγηταράδων"!
    Με εκτίμηση
    Ι.Π.

    1. Νικόδημος

      Ευχαριστώ για τα εύστοχα σχόλια. Ναι, γνωρίζω τα σημεία που θίγετε. Απλά δεν τα προλαβαίνω όλα! Το χειρότερο είναι η απόρριψη του CERN, νομίζω. Διότι εδώ μεγάλο μέρος των χρημάτων θα προερχόταν από την ΕΕ. Κι εξάλλου, θα είχαμε έσοδα από Βαλκάνιους και Μεσανατολίτες που θα έσπευδαν, μιας και θα γινόμασταν Κέντρο για την περιοχή!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *