ΠΟ2βΓ2: Ronan Lyons Report on Site Value Tax

ΠΟ2βΓ2: Ronan Lyons Report on Site Value Tax

Λίγα λόγια για τη σύγχρονη Ιρλανδία σε σύγκριση με την Ελλάδα.

Εισαγωγή στα ελληνικά από τον Νικόδημο

Το 1985 αυτή η χώρα είχε κατά κεφαλή εισόδημα 20% χαμηλότερο απ’ ό,τι η Ελλάδα, ανεργία 20%, δηλαδή σχεδόν τριπλάσια της ελληνικής (7%) και δημόσιο χρέος 104% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν διπλάσιο του ελληνικού (54%).  Όμως, το 2005 το βιωτικό της επίπεδο ήταν 40% υψηλότερο του ελληνικού, η ανεργία είχε σχεδόν μηδενιστεί και το χρέος είχε μειωθεί στο 30% του ΑΕΠ (που είχε αυξηθεί ραγδαία) ενώ το ελληνικό ήταν 110%!  Σε 20 έτη εμείς είχαμε μείνει πίσω ενώ οι Ιρλανδοί πλούτισαν.

Αλλά η ευημερία της Ιρλανδίας ώθησε τις τράπεζες (και τις κυβερνήσεις) σε τρελές κερδοσκοπικές περιπέτειες και καταχρήσεις.  Το έλλειμμα από μηδέν το 2007 πέρασε στο -7,3% το 2008 και τον Σεπτέμβριο, μετά την κρίση των Αμερικανικών ενυπόθηκων δανείων και την κατέρρευση της Lehman Brothers, οι Ιρλανδικές τράπεζες κλονίστηκαν βίαια και σε λίγους μήνες κρατικοποιήθηκαν.  Το 2010 το ιρλανδικό έλλειμμα σε δύο χρόνια έγινε -32% και το δημόσιο χρέος άγγιξε το 100% του ΑΕΠ.  Το συνολικό ιδιωτικό χρέος ήταν $400 δισ., δυόμισι φορές το ΑΕΠ της χώρας.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Ιρλανδία θέσπισε σειρά μέτρων το 2008, μετά το 2009 και το 2010 με δραστικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.  Η κυβέρνηση από την αρχή εξήγησε πλήρως την αληθινή κατάσταση στο χείλος της χρεοκοπίας και οι βουλευτές επέβαλαν πρώτα μια περικοπή 15% στους μισθούς τους.  Υπήρξαν βέβαια έντονες αντιδράσεις, αντιρρήσεις και διαδηλώσεις αλλά ένα πρόγραμμα τριετούς λιτότητας προχώρησε παράλληλα με τη βοήθεια $85 εκμ που δέχθηκαν από την Ευρώπη και το ΔΝΤ.

Το 2009 θεσπίστηκε ένας νέος φόρος επί της ακίνητης περιουσίας αλλά τώρα, από το 2011, σχεδιάζεται ένας φόρος επί της αξίας της γης σκέτης (Land Value Taxation, ή Γεωφορολόγηση).  Ακολουθεί ο σχεδιασμός στην Αγγλική.  (Εδώ ας γίνει μία σύγκριση με τα κείμενα Φορολογική Μεταρρύθμιση Α, Β, Γ στο blog μας και το κείμενο για τη σύσταση της Γεωφορολόγησης από τον ΟΟΣΑ και το IFS, Γεωφορολόγηση: Φορολόγηση Αξιών Γης 7/2/12).

Από το παρακάτω link μπορείτε να κατεβάσετε το Αγγλικό κείμενο.

http://smarttaxes.org/2012/01/30/ronan-lyons-report-on-site-value-tax-now-available/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *