1. Έγραψα παλαιότερα μερικά άρθρα για τις παρανοϊκές πολιτικές του Μάο που κόστισαν δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς στην Κίνα (δεκαετίες 1950,1960) χωρίς να προωθήσουν τη χώρα σε ελάχιστη έστω ανάπτυξη.
Μα ο Μάο πέθανε 9/10/1976 στο Πεκίνο. Αμέσως έγινε έκκληση από το ραδιόφωνο για την ενότητα του Κόμματος, μα αμέσως εκδηλώθηκαν ραδιουργίες για την κατάληψη της εξουσίας – ραδιουργίες που είχαν αρχίσει πολύ νωρίτερα καθώς ήταν γνωστή πλέον η κακή κατάσταση της υγείας του με τα προβλήματα καρδιάς, πνευμόνων και πάρκινσον.
Η λεγόμενη Συμμορία των Τεσσάρων τους μήνες πριν τον θάνατο του Μάο ασκούσε κυρίως μέσω της 3ης συζύγου Jiang Qing τεράστια επιρροή και ο Deng Xiaoping είχε παροπλιστεί και περιοριστεί στην κατοικία του δίχως καμιά εξουσία.
Μα ένα μήνα μετά τον θάνατο του Μάο τα πάντα άλλαξαν.
2. Τον Οκτώβριο συνελήφθησαν οι 4 της Συμμορίας: η χήρα του «Μεγάλου Τιμονιέρη» και οι Yao Wenyuan, Zhang Chunqi και Wang Hongmei. Αυτοί ήταν οι πρωτοπόροι της Πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο, μα κόλλησαν κι έγιναν συντηρητικοί μιας τρισάθλιας πολιτικής που σχεδόν κατέστρεψε όλη την παλιά κουλτούρα.
Τώρα στην εξουσία επικράτησαν αυτοί που ήθελαν μεταρρυθμίσεις στο τρέχον μαοϊκό σύστημα το οποίο φαινόταν να έχει αποτύχει. Πολύ γρήγορα ο Ντενγκ επανήλθε στη σκηνή για να ηγηθεί της νέας πορείας. Οι 4 και πολλοί ακόλουθοί τους που πρωτοστάτησαν στις παρανοϊκές πολιτικές τους δικάστηκαν και καταδικάστηκαν.
Μερικοί μαοϊστές αποδείχτηκαν σκληροπυρηνικοί. Επειδή κατόρθωσαν να παραμείνουν στις υψηλόβαθμες θέσεις τους, αργότερα προσπάθησαν (και μερικοί κατάφεραν) να βάλουν εμπόδια ή και να ανατρέψουν (όπως ο Hu Jintao, πρόεδρος πριν τον Xi Jinping) κάποιες από τις πολιτικές του Deng.
3. Για λίγο φάνηκε πως ο Ντενγκ θα έφερνε πλήρη φιλελευθερισμό με ανοιχτή αγορά και ιδιωτική πρωτοβουλία και τις πολιτικές ελευθερίες (κυρίως έκφραση και πολυκομματισμό), μα το ΚΚΚ, μετά τις ταραχές που κορυφωθήκαν στη διαμαρτυρία στην Πλατεία Τιενανμέν το 1989, αποφάσισε να μείνει με τον μονοκομματισμό μα με ριζικές αλλαγές στην οικονομία.
Οι 4 εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις του Ντενγκ που εδραίωσαν τη φιλελεύθερη οικονομία:
Α. Καταργήθηκαν οι κολεκτίβες και οι αγροτοκτηνοτρόφοι μπορούσαν να ενοικιάζουν εδάφη και να παράγουν με ιδιωτικό κέρδος. Η παραγωγή τροφίμων αυξήθηκε κατά 50%.
Β. Ο έλεγχος των κρατικών επιχειρήσεων χαλάρωσε, ήρθαν ξένα κεφάλαια και άνοιξαν πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις στη βιομηχανία και το εμπόριο.
Γ. Εκσυγχρονίστηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις και δημιουργήθηκαν περισσότερα πυρηνικά όπλα. Η τεχνολογία προόδευσε αλματωδώς καθώς μεγάλα κονδύλια επενδύθηκαν στην παιδεία κι έρευνα και στο διαστημικό πρόγραμμα.
Δ. Οι μισθοί αυξήθηκαν και καταναλωτικά αγαθά (τηλεοράσεις, ψυγεία κ.λπ.) έφθασαν και στα χαμηλά στρώματα.