1. Τρία καράβια μόνο έδωσε η Ισαβέλλα της Καστίλης στον Χριστόφορο Κολόμβο για να διασχίσει τον Ατλαντικό και να φθάσει στις Ινδίες από τη συντομότερη, όπως νόμιζαν, δυτική ρότα. Έλπιζε να έχει πρόσβαση σε νέες αγορές και νέους πόρους κι έτσι νέα εισοδήματα για να συνεχίσει τους πολέμους της με τους Άραβες στα νότια.
2. Στον 15ο αιώνα η Ιβηρική χερσόνησος ήταν διαιρεμένη σε πολλά βασίλεια. Δεν υπήρχε καμιά Ισπανία τότε. Υπήρχε η Πορτογαλία, όπως στη σημερινή της θέση, ένα βασίλειο που το 1580 απορροφήθηκε από το νεότευκτο Ισπανικό, μα μόνο για 60 έτη, οπότε θα ξανάβρισκε την αυτονομία του.
Η Ισπανία ήταν το βασίλειο της Καστίλης, το πιο μεγάλο σε γεωγραφική έκταση από την βόρεια περιοχή Αστούριας ως την Ανδαλουσία στο νότο, και το πιο μεγάλο σε φτώχεια. Στα νοτιοανατολικά ήταν η Γρανάδα, το συρρικνωμένο πια Εμιράτο των Αράβων που παρέμενε μια μεγάλη απειλή για την υπόλοιπη χερσόνησο.
Ανατολικά και ξέχωρα, φυσικά, ήταν οι Βαλεαρίδες Νήσοι, όπως και σήμερα, που όμως τότε αποτελούσαν το Βασίλειο της Μαγιόρκα, αλλά μέρος πλέον, από τον 14ο αιώνα, του Βασιλείου της Αραγονίας (σημερινή Καταλονία). Η Αραγονία ήταν στα ανατολικά της χερσονήσου και με το εμπόριό της στη Μεσόγειο, το πλουσιότερο βασίλειο: το κυβερνούσε τότε ο βασιλιάς Φερδινάνδος Α’. Στα βορειοδυτικά του ήταν σαν σφήνα μεταξύ του και της Καστίλης, το Βασίλειο της Ναβάρα.
3. Το 1469 παντρεύτηκαν η Ισαβέλλα της Καστίλης και ο Φερδινάνδος Β΄ της Αραγονίας. Ο σκοπός ήταν να ενωθούν τα δυο βασίλεια σε ένα – η Ισαβέλλα ήθελε να έχει πρόσβαση στο πλούσιο θησαυροφυλάκιο της Αραγονίας για να χρηματοδοτεί τον συνεχιζόμενο πόλεμο με τους Άραβες. Παρότι η Ισαβέλλα είχε μεγαλύτερη ισχύ, τα δυο βασίλεια έμειναν ξεχωριστά (κι “ενωμένα”) ως το 1516 οπότε ο Κάρολος Α΄, γιος της Ιωάννας, κόρης της Ισαβέλλας, έγινε όντως ο βασιλιάς μιας ενωμένης Ισπανίας.
Στη συνέχεια το ζεύγος κατέκτησε το αραβικό Εμιράτο και τις Κανάριους νήσους ως το 1495.
4. Το 1492 είναι σημαδιακό έτος όχι μόνο για την ανακάλυψη της Αμερικής μα και για την εκδίωξη των Εβραίων από την Ιβηρία με τη Διακήρυξη της Αλάμπρα. Πάνω από 40.000 εκδιώχθηκαν – όσοι αρνήθηκαν να εκχριστιανιστούν.
Ο Φερδινάνδος δεν ενδιαφερόταν για ταξίδια στον Ατλαντικό.
Η Πορτογαλία επίσης απέρριψε την πρόταση του Κολόμβου καθώς ανέπτυσσε τους δικούς της διαύλους γύρω από την Αφρική.
Οι λόγιοι στο πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα επίσης απέρριψαν το σχέδιο του Κολόμβου γνωρίζοντας πως η Γη είναι σφαιρική και πως η απόσταση ως την Κίνα και την Ινδία είναι τεράστια.
Τελικά η βασίλισσα αποφάσισε να χρηματοδοτήσει το ταξίδι από το δικό της ισχνό ταμείο με τη στήριξη του Φερδινάνδου. Του έδωσε δυο καραβέλες κι ακόμα ένα ιστιοφόρο. Και με αυτά ανακαλύφθηκε η Αμερική! Κάποιος Νορβηγός είχε ήδη πάει εκεί στον 10ο αιώνα μα δεν υπήρξε συνέχεια. Έτσι ορθά ο Κολόμβος θεωρείται πρώτος.