Ισ221: Ψυχρός Πόλεμος

Ισ221: Ψυχρός Πόλεμος

- in Ιστορικά
0

1. Σήμερα (Φθινόπωρο 2020) υπάρχει “ψυχρός πόλεμος” μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας (και μεταξύ άλλων κρατών). Η Κίνα δεν είναι Σοβιετία κι έτσι δεν αντιδρά όπως εκείνη ούτε σκοπεύει να διαλυθεί όπως εκείνη. Έχει μακρόχρονη παράδοση πολιτισμού και ο λαός στηρίζει την κυβέρνηση και το ΚΚΚ.

Ψυχρός πόλεμος υπάρχει μεταξύ πολλών κρατών, ακόμα και υποτιθέμενων κρατών που θεωρούνται φιλικά. Διότι τα κράτη είναι σαν ζωόφυτα, προσκολλημένα και ακίνητα σε συγκεκριμένο μέρος που απορροφούν ό,τι ακουμπά πάνω τους σαν τα σφουγγάρια, ή στέλνουν πλοκάμια και αρπάζουν ό,τι μπορούν από το περιβάλλον να το καταπιούν.

Σπάνια ένα κράτος ή έθνος μένει αμετάβλητο, ήσυχο, σταθερό. Οι άνθρωποι, όλοι εμείς που συνιστούμε το έθνος μας, πάσχουμε από αλαζονεία και απληστία, θέλοντας να έχουμε περισσότερα και περισσότερα. Έτσι και τα έθνη.

2. Ο γνωστός Ψυχρός Πόλεμος, που έληξε με την κατάρρευση του κομμουνισμού και τη διάλυση της Σοβιετίας, δεν ξεκίνησε, όπως πιστεύεται γενικά, μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και το Σιδηρούν Παραπέτασμα των Σοβιετικών στην Ευρώπη.

Άσχετα με τα γραφόμενα των κομμουνιστών και πολλών ιστορικών, ο Στάλιν δεν είχε καμιά πρόθεση να συνεργαστεί με τους Συμμάχους και αθέτησε όλες τις συμφωνίες που είχε αποδεχτεί στη Γιάλτα τον Φεβρουάριο 4-11, 1945). Ήδη πριν τον Ιούνιο 1941 βοηθούσε τον Χίτλερ με τρόφιμα, παρότι ο λαός του υπέφερε, με καύσιμα, καουτσούκ και άλλες προμήθειες. Στη Σύσκεψη της Τεχεράνης είχε καλωδιώσει τα δωμάτια του Ρούσβελτ και μάθαινε όσα λέγονταν μεταξύ Ρούσβελτ και Τσώρτσιλ. Και σε όλη τη διάρκεια του πολέμου δεν επέτρεψε σε συμμαχικά αεροπλάνα να λειτουργήσουν εναντίον των Γερμανών που υποχωρούσαν από τα σοβιετικά εδάφη, ούτε μοιράστηκε ποτέ πληροφορίες με τους Συμμάχους.

3. Δυστυχώς οι Αμερικανοί, με τη ζηλοφθονία που έτρεφαν προς τους Βρετανούς λόγω Αυτοκρατορίας (ήταν κάποτε υπήκοοι!) και αριστοκρατίας, έτειναν περισσότερο προς τον Στάλιν παρά τον Τσώρτσιλ (ιδίως ο Ρούσβελτ που είχε αρχίσει να πάσχει από γεροντίαση) κι έτσι άφησαν τους Ρώσους να καταλάβουν τη μισή Γερμανία και το Βερολίνο πρώτοι, ενώ οι Πάτον και Μοντγκόμερι περίμεναν με τις τεθωρακισμένες μεραρχίες τους άπραγοι!

Η Σοβιετία δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί την Αμερική στην οικονομία και τεχνολογία. Ούτε θα επιβίωνε αν δεν είχε αρχικά τη βοήθεια των Αγγλο-αμερικανών. Είχε το 1945 τεράστιο στρατό στη Γερμανία και στα Βαλκάνια. Μα δεν είχε την αεροπορία των Δυτικών Συμμάχων που επίσης μπορούσαν να εξοπλίσουν τις γερμανικές μονάδες που είχαν παραδοθεί σ’ αυτούς.

Ο Στάλιν, λοιπόν, πολύ νωρίς οργάνωσε δίκτυο κατασκόπων που διείσδυσε στο Σχέδιο Μανχάταν για την ανάπτυξη ατομικών και (πυρηνικών) όπλων και γνώριζε πως οι Αμερικανοί είχαν την ατομική βόμβα. Γι’ αυτό δεν εξεπλάγη όταν του το είπε ο Τρούμαν. Οι δικοί του έκλεψαν τις πληροφορίες και το 1948 είχαν και οι Σοβιετικοί την τεχνολογία.

Ο Ψυχρός Πόλεμος είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα με την ακόρεστη φιλοδοξία και τη μυστικοπάθεια του Στάλιν. Ο Τσώρτσιλ το ήξερε. Οι Αμερικανοί άργησαν να το αντιληφθούν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *