Ισ179: Αμερικανοί στρατηγοί

Ισ179: Αμερικανοί στρατηγοί

- in Ιστορικά
0

1. Είναι πολύ παράξενο, μα οι Αμερικανοί δεν έχουν να δείξουν κανέναν εξαίρετο στρατηγό όπως οι Ρώσοι τον Rokossovski και οι Γερμανοί τον Manstein στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είχαν τον Πάτον που κρατούσε αυστηρή πειθαρχία και κέρδιζε μάχες μα δεν είχε, δυστυχώς, στρατηγικό νου κι επίγνωση του συνόλου.

Ο Omar Bradley ήταν σχετικά καλός (και για κάποιο διάστημα διοικητής του Πάτον) μα δεν έδειξε ούτε αυτός τη στρατηγική του Manstein.

Ο Γερμανός στρατηγός ήταν ένας από εκείνους που, ευτυχώς για τους Συμμάχους, ο Χίτλερ έπαυσε, διότι ενώ πειθαρχούσε στις διαταγές είχε συχνά αντιρρήσεις και διαφορετικά σχέδια. Ήταν όμως ο Μάνσταϊν (και ο Guderian) που προώθησε τον κεραυνοβόλο πόλεμο blitzkrieg μέσα από τις Αρδένες για να εγκλωβίσουν τους Βρετανούς και Γάλλους στη Δουνκέρκη. Εκείνος οδήγησε την εκστρατεία ως την Κριμαία αιχμαλωτίζοντας 570.000 Σοβιετικούς με απώλειες μόλις 38.000. Εκείνος ελίχθηκε δεξιότεχνα στην τρίτη μάχη του Χαρκόβου και παρά τη μειονεξία του (1 ενάντια σε 2) προκάλεσε απώλειες 86.000 Σοβιετικών έναντι μόνο 12.000 Γερμανών.

2. Ο Omar Bradley αναδείχτηκε στην D-Day, απόβαση στη Νορμανδία (Utah και Omaha παραλίες), 6 Ιουνίου 1944, διοικώντας τη 1η Στρατιά στη χερσόνησο Cotantin και το λιμάνι του Χερβούργου.

Ο σκοπός του μόλις συγκρότησε τη 12η Ομάδα Στρατιών στα μέσα Ιουνίου ήταν να καταλάβει τη Saint Lo και τον οδικό άξονα ως το Périer που θα του έδινε βάση για την κύρια επίθεσή του. Οι Γερμανοί στρατηγοί είπαν αργότερα πως η τακτική του να κάνει επίθεση με ένα μόνο τάγμα και υποστήριξη λιγοστών αρμάτων και καταστροφέων τεθωρακισμένων δεν προκαλούσε προβλήματα. Απεναντίας, οι άντρες του Μπράντλι έμειναν εγκλωβισμένοι στα έλη.

Αργότερα, τον Ιούλιο κι ενώ η 3η Στρατιά του Πάτον έχοντας καταλάβει τη Rennes προέλαυνε προς τη Βρετάνη, ο Μπράντλι προχωρούσε με την Επιχείρηση Cobra προς τη Γερμανία μέσω Falaise.

3. Το ζήτημα είναι πως δημιουργήθηκε η λεγόμενη «τσέπη Φαλέζ» στην οποία είχε αποκλειστεί η 7η Στρατιά και η 5η Στρατιά Πάντσερ των Γερμανών. Ο στρατός του Μπράντλι ερχόταν από νότια και οι Καναδοί (της 21ης Στρατιάς του Μοντγκόμερι) προχωρούσαν από βόρεια.

Ο Μπράντλι διέταξε τον Πάτον να σταματήσει την προέλασή του προς Φαλέζ. Παρότι διαφώνησε σφοδρά, ο Πάτον υπάκουσε. Μα έτσι έμεινε άνοιγμα ελεύθερο διότι οι Καναδοί (και Βρετανοί) μάχονταν με Γερμανούς και δεν προλάβαιναν να κλείσουν το άνοιγμα.

Έτσι, κοντά 50.000 Γερμανοί (δίχως τα πιο βαριά υλικά τους) κατόρθωσαν να διαφύγουν και να επανεξοπλιστούν αργότερα καθυστερώντας σημαντικά την προέλαση των Συμμάχων στην Ολλανδία.

Ο Μπράντλι έριξε το φταίξιμο στον Μοντγκόμερι που, ισχυρίστηκε, αργοπορούσε – μα ο Βρετανός εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε.

Κάτι παρόμοιο συνέβη αργότερα και στη λεγόμενη Battle of the Bulge τη Μάχη των Αρδενών όπου οι Γερμανοί έκαναν την τελευταία απελπισμένη προσπάθειά τους να διασπάσουν τον κλοιό των Συμμάχων και να φθάσουν στην Αμβέρσα (αποτυγχάνοντας παταγωδώς).

Εκεί επίσης ο Μπράντλι σταμάτησε τον Πάτον που ήθελε να κόψει την υποχώρηση των Γερμανών μετά τη Bastogne. Οι Γερμανοί ξέφυγαν.

Τέτοια λάθη στρατηγοί σαν τον Manstein και τον σοβιετικό (Πολωνό) Ροκοσόβσκι δεν έκαναν ποτέ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *