Ισ335: Μερικοί μύθοι για τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

Ισ335: Μερικοί μύθοι για τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

- in Ιστορικά
0

Αυτό το άρθρο είναι μια συνέχεια του 158. Ιστορικά: Μύθοι του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου. Εδώ εξετάζω μερικούς μύθους για τους Γερμανούς. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι, φυσικά.

1. Ένας τέτοιος μύθος είναι μια γενική μα λαθεμένη αντίληψη πως η Γερμανική Αντικατασκοπία και Υπηρεσία Πληροφοριών ήταν αναποτελεσματική. Όπως κάθε όμοια υπηρεσία και η Γερμανική είχε τις ελλείψεις και τα λάθη της. Μα στην πραγματικότητα, ενώ οι Σύμμαχοι δεν είχαν πολλούς δικούς τους πληροφοριοδότες στη Γερμανία, οι Γερμανοί είχαν και στη Βρετανία και στην Αμερική.

Μα οι Γερμανοί κατόρθωσαν και κατά τις επιχειρήσεις στη Νορβηγία και κατά την υποχώρηση των Γαλλο–Βρετανών στη Δουνκέρκη (Dunkirk, 1940) να πάρουν πλήρεις κώδικες που χρησιμοποιούσαν οι Αγγλο-Γάλλοι. Έτσι μπορούσαν να αποκρυπτογραφούν πολλές από τις συμμαχικές (και κυρίως  βρετανικές) επικοινωνίες. Μόνο το 1943 οι Γερμανοί έχασαν αυτήν την ικανότητα όταν οι Κώδικες άλλαξαν εντελώς.

Η σοβαρότερη απόκτηση των Γερμανών ήταν ο κωδικός των Νηοπομπών (Naval Cyper 3) τον οποίο έσπασαν κι έτσι για ένα έτος 1941-42 είχαν μεγάλες επιτυχίες. Οι Βρετανοί είχαν πολύ μεγάλες απώλειες στις νηοπομπές τους στον Ατλαντικό

Τις πρώτες μέρες της εισβολής τους στην ΕΣΣΔ, καθώς σάρωναν τεράστιες εκτάσεις με απίστευτη ταχύτητα, οι Γερμανοί αιχμαλώτισαν πάρα πολλούς αξιωματικούς με τους σοβιετικούς κώδικες επικοινωνιών και επιχειρήσεων. Έτσι κι εκεί απέκτησαν ευρεία γνώση των σοβιετικών σχεδίων.

2. Ο μύθος του Erwin Rommel ως Γερμανού καλύτερου στρατηγού.

Ο Ρόμελ ήταν πολύ καλός στρατηγός μα όχι από τους καλύτερους. Είχε αναπτύξει την τακτική της γρήγορης, απρόβλεπτης επίθεσης ειδικά σε βουνοκορφές (1o ΠΠ). Εκλέπτυνε περισσότερο την τακτική της αιφνίδιας επίθεσης με νυχτερινή προέλαση και απρόβλεπτη μανούβρα. Μα δεν κατόρθωσε να νικήσει τους Βρετανούς στη Βόρειο Αφρική με το περιβόητο Afrika Korps του (που του έδωσε και την ονομασία ‘Αλεπού της Ερήμου’) και να φτάσει στο Σουέζ. Δεν έδωσε ποτέ την πρέπουσα σημασία στα Λογιστικά – προμήθειες πυρομαχικών και αρμάτων και κυρίως νερού! Ούτε βέβαια κατόρθωσε να αποκρούσει τους Συμμάχους στην απόβασή τους 6 Ιουνίου και την κατοπινή προέλαση τους.

Πολύ καλύτεροι στρατηγοί ήταν ο Erich von Manstein, στρατηγικός σχεδιαστής, και o Hermann Balk στα τεθωρακισμένα για τους οποίους έγραψα 139. Ιστορικά: Στρατάρχης Erich von Manstein και 145. Ιστορικά: Σημείωση για τον Manstein (Μάνσταϊν) και 127. Ιστορικά: Καλύτερος Γερμανός στρατηγός (Μπαλκ). Ο Μάνσταιν (αριστερά) ήταν ο καλύτερος σχεδιαστής κι επιθετικός ο δε Μπαλκ είχε μόνο νίκες και καμιά ήττα σε όλο τον πόλεμο!

3. Ο μύθος του Χίτλερ ως μόνου υπεύθυνου.

Ναι, οπωσδήποτε συχνά ο Χίτλερ έκανε τρελά σχέδια και, οπωσδήποτε συχνά αρνιόταν να αποδεχτεί διορθώσεις ή προτάσεις από καλούς στρατηγούς, όπως ο Μάνσταϊν (για απεγκλωβισμό της 6ης Στρατιάς του φον Πάουλους στο Στάλινγκραντ). Μα συχνά αποδεχόταν ιδέες από τους προσφιλείς του στρατηγούς (όπως ο  Στρατάρχης Keitel, ο Goering της Αεροπορίας,, ο Jodl του Επιτελείου, ο  Ρόμελ κλπ.).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *