Ισ341: Πώς έγινε υπερδύναμη η Αμερική

Ισ341: Πώς έγινε υπερδύναμη η Αμερική

- in Ιστορικά
0

Δυστυχώς η Αμερική από την προεδρεία του Κλίντον (ένας από τους χείριστους Προέδρους) κι έπειτα δείχνει να ολισθαίνει σε μεγαλύτερη διαφθορά…

Οι δυνατότητες άρχισαν να φαίνονται μετά τον Εμφύλιο 1861-1865 καθώς στα επόμενα χρόνια ομαλοποιήθηκε η γενική κατάσταση της χώρας, εδραιώθηκε το δημοκρατικό καθεστώς και η χώρα αναδύθηκε ισχυρά ενοποιημένη πια, παρά τις διαφορετικές εθνότητες, τις πολιτικές επιδιώξεις και τις οικονομικές διαφορές.

1. Οι ΗΠΑ είναι μια μεγάλη ήπειρος (9.372.610 χλμ²) – πιο μεγάλη από την Αυστραλία (7.688.287 χλμ²). Έχει τεράστια έκταση όπως η Κίνα και η Ινδία μα δίχως τον τεράστιο πληθυσμό τους. Έτσι ενώ έχει λιγότερο εργατικό δυναμικό έχει λιγότερα στόματα να ταΐσει. Έχει επίσης υπεράφθονους φυσικούς πόρους. Η αναλογία εδάφους και φυσικών πόρων για κάθε κάτοικο παρέχει μια καλή βάση για ευημερία.

Το ηπειρωτικό καθεστώς προσφέρει τον σημαντικό παράγοντα ασφάλειας. Στον βορρά έχει τον πελώριο Καναδά με κατοίκους που συγγενεύουν και παραμένουν πιστοί φίλοι. Στον νότο είναι οι Μεξικάνοι που εκτός από ναρκωτικά και χιλιάδες λαθρο-μετανάστες δεν συνιστούν καμιά απειλή. Στην ανατολή και στη δύση έχουν δυο μεγάλους ωκεανούς σαν μια πελώρια τάφρο γύρω από ένα μεσαιωνικό κάστρο. Πολύ δύσκολα μια εχθρική δύναμη θα μπορούσε να μεταφέρει στρατεύματα εισβολής και κατοχής.

2. Τώρα εκτός από τα Βραχώδη Όρη κατά μήκος της δυτικής ακτής, η εδαφική έκταση είναι κατοικήσιμη και σχεδόν παντού εύφορη. Όπως σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, ο πληθυσμός είναι πολύ άνισα διασκορπισμένος με μεγάλη πυκνότητα στις μεγαλουπόλεις και μικρή στην ύπαιθρο. Αλλά έχει τρομερά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τη Ρωσία και την Κίνα. Η Ρωσία έχει τη Σιβηρία με τις απέραντες στέπες, τα απέραντα δάση κωνοφόρων (τάιγκα) και τις αρκτικές περιοχές. Η Κίνα έχει τα Ιμαλάια στα νοτιοδυτικά και την έρημο Γκόμπι που, ως φαίνεται, απλώνεται και καταβροχθίζει εύφορα εδάφη απειλώντας και κατοικημένες περιοχές.

Βρίσκεται σε εύκρατη ζώνη εξολοκλήρου (με λίγες πολύ θερμές περιοχές και δυο σχετικά μικρές ερήμους). Έχει ζεστά λιμάνια και στην ανατολική και στη δυτική ακτή. Έχει επίσης πολλά πλεύσιμα ποτάμια που διασχίζουν τη χώρα κάθετα, οριζόντια και διαγώνια κάνοντας πολύ ευκολότερες τις μεταφορές και ανθρώπων και αγαθών – και προσφέροντας άρδευση στις εκτεταμένες καλλιέργειες σιτηρών, καλαμποκιού και οπωροφόρων.

3. Έχει, όμως, από το 1865 και δώθε, ένα πολύ σταθερό πολιτικό (δημοκρατικό) καθεστώς, με σταθερό και σχετικά αμερόληπτο δικονομικό σύστημα και σχετικά ελεύθερη οικονομία. Αυτό το τελευταίο χαρακτηριστικό είναι προφανέστατο. Αν ένα αγαθό ή είδος εμπορίου μπορεί να αποφέρει κέρδος, υπάρχει μια επιχείρηση τουλάχιστον που ασχολείται με αυτό: εξορυκτικές βιομηχανίες (πετρελαιοειδή, μέταλλα, ορυκτά), βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, το Σίλικον βάλεϊ, οπλικά συστήματα, φαρμακευτικά προϊόντα (ολοένα αναπτυσσόμενα), παραγωγές σιτηρών και άλλων τροφίμων (κρέατα, ιχθύες, λαχανικά, κρασιά κ.λπ.), ΜΜΕ, μουσική, βιβλία, μόδα και ό,τι άλλο υπάρχει οπουδήποτε στον κόσμο.

Είναι απαραίτητο για τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη και πρόοδο ενός κράτους να έχει σταθερούς θεσμούς όπως η Δικαιοσύνη, το εκπαιδευτικό σύστημα, η υγειονομική περίθαλψή και το ελεύθερο εμπόριο. Το κράτος δικαίου είναι ο άξονας ανάπτυξης, ενδυνάμωσης και ευημερίας κάθε κράτους.

4. Δυστυχώς η Αμερική από την προεδρεία του Κλίντον (ένας από τους χείριστους Προέδρους) κι έπειτα δείχνει να ολισθαίνει σε μεγαλύτερη διαφθορά, διάβρωση της Δικαιοσύνης, οικονομική ανισότητα, πτώση στο εκπαιδευτικό σύστημα μα και στο υγειονομικό (περίθαλψη), χαλάρωση ηθών και διχασμό πολιτικό/κομματικό.

Τρία είναι τα σημεία που έχουν ποδοπατηθεί και συγκαλυφθεί από τους διανοούμενους, τους ιερωμένους και από τους γενικά ανεύθυνους, ανέντιμους και ανάξιους πολιτικούς, με κορύφωση τον ανεκδιήγητο Ντόναλτ Τραμπ. Την ανεντιμότητα και διαφθορά την επεσήμανε αρκετές φορές ο μόνος σύγχρονος έντιμος πρόεδρος, ο «φιστικάς» Τζιμ Κάρτερ. Τα τρία σημεία:

α) Η δουλεία την οποία αποδέχτηκαν οι Πατέρες του Έθνους (Founding Fathers) εκτός από τον 1ο πρόεδρο, George Washington. Ο Jefferson, που έγραψε για ισότητα και δικαιώματα στη Διακήρυξη, απέκλεισε τους νέγρους σκλάβους και είχε ο ίδιος 140 στο κτήμα του.

β) Η γενοκτονία των γηγενών Ερυθρόδερμων που ακόμα και σήμερα αποσιωπάται στα γενικά ιστορικά εγχειρίδια. Μετά την Ανεξαρτησία, οι Πατέρες «έπνιξαν» το σχέδιο που είχαν ετοιμάσει οι Βρετανοί να δοθούν οι περιοχές των Μεσαίων Πολιτειών στους Ερυθρόδερμους.

γ) Η φρικιαστικά άνιση διανομή της γης, που θεωρείται «κεφάλαιο» ενώ δεν είναι, και η πεισματική απόρριψη της Γεωφορολόγησης που θα έδινε πραγματική ελεύθερη οικονομία και θα μαλάκωνε σε πολύ μεγάλο βαθμό όλες τις κοινωνικές ανισότητες.

Αλλά δίχως ορθή Παιδεία τίποτα ουσιαστικό δεν πρόκειται να ακολουθήσει. Η Αμερική θα βυθιστεί βαθύτερα στην παρακμή και βαρβαρότητα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *