Ισ376: Ιάπωνες (δεν) παραδίνονται

Ισ376: Ιάπωνες (δεν) παραδίνονται

- in Ιστορικά
0

Μετά από τριάμισι έτη πολέμου με τις ΗΠΑ στον Ειρηνικό και τα νησιά του, οι Γιαπωνέζοι είδαν πια τη χώρα τους, την αυτοκρατορία τους, να καταρρέει σε ερείπια.

Η Ιαπωνία είχε χάσει 50.000 αεροσκάφη, 3.000 τανκς, 300 πολεμικά πλοία με 19 αεροπλανοφόρα και 8 θωρηκτά. 2 εκμ. πολεμιστές σκοτώθηκαν και αναρίθμητοι άμαχοι.

Τον Ιούλιο του 1945 οι Αμερικανοί, Βρετανοί και Κινέζοι είχαν δηλώσει δημοσίως πως δεν θα δέχονταν παρά μόνο τη δίχως όρους παράδοση της Ιαπωνικής κυβέρνησης. Την ίδια περίοδο η Σοβιετική Ένωση δήλωνε πως θα πολεμούσε με τους Συμμάχους πιέζοντας τους Ιάπωνες από τον Βορρά.

Στις αρχές Αυγούστου ο Αυτοκράτορας Χιροχίτο ζητούσε από την κυβέρνηση να βρουν όρους να παραδοθούν. Ακόμα και ο πρωθυπουργός Kantaro Suzuki και οι μιλιταριστές υπουργοί του (οι “Μεγάλοι έξι”) αποδέχθηκαν πλέον την ήττα, ιδίως μετά τη δεύτερη ατομική βόμβα στo Ναγκασάκι, 9 Αυγούστου.

Αποφασίστηκε πως ο ίδιος ο Αυτοκράτορας θα ανακοίνωνε ραδιοφωνικά την παράδοση στις 15 Αυγούστου, ώρα 12.00.

Αλλά την προηγούμενη βραδιά ο Kenji Katanaka, ένας αξιωματικός του στρατού 22 ετών προσπάθησε να οργανώσει ένα ξαφνικό κίνημα να ανατρέψει την κυβέρνηση, να μην ανακοινωθεί το διάγγελμα παράδοσης του Χιροχίτο και να συνεχίσουν τον πόλεμο!

Αφού απέτυχε να πείσει τον υπουργό πολέμου Anami να εμποδίσει την εκπομπή, ο Κατανάκα επιστράτευσε τους ομοϊδεάτες και λίγο μετά τα μεσάνυχτα (είχε μπει η 15η Αυγούστου) επιτέθηκαν στο παλάτι (από όπου έλειπε ο Χιροχίτο). Σκότωσαν τον διοικητή της φρουράς και μπήκαν να ψάξουν να βρουν τον δίσκο με το διάγγελμα. Μα επειδή το Τόκυο βομβαρδιζόταν από τους Συμμάχους δεν κατόρθωσαν να βρουν τον δίσκο καθώς δεν υπήρχε φωτισμός.

Μετά προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον πρωθυπουργό, μα δεν μπόρεσαν να τον βρουν. Μαθαίνοντας πως ένα σώμα στρατού τους αναζητούσε, οι συνωμότες σκόρπισαν.

Ο Kατανάκα επιτέθηκε αργότερα κραδαίνοντας το πιστόλι του στο Εθνικό Ραδιοσταθμό ελπίζοντας να βρει εκεί βοήθεια, μα οι φύλακες αντιστάθηκαν κι εκείνος έφυγε με μια μοτοσικλέτα. Μοίραζε φυλλάδια αντίστασης στους ερειπωμένους δρόμους του Τόκυο ωσότου είδε πως τον είχαν περικυκλώσει και αυτοπυροβολήθηκε.

Υπήρξαν κι άλλα επεισόδια παρότι το διάγγελμα του αυτοκράτορα βγήκε στον αέρα στις 12.00 μεσημβρία ακριβής. Ομάδες αντιφρονούντων διαμαρτύρονταν σε πολλές πόλεις.

Στις 24 Αυγούστου στην Περιφέρεια Shimane ένας 25χρονος φανατικός, Isao Ozaki. οργάνωσε με μια μίνι εξέγερση (το επεισόδιο Matsua). Με 40 άλλους φανατικούς προσπάθησε να καταλάβει τον ραδιοσταθμό και να ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης και την απόσυρση της παράδοσης. Μα η εξέγερση που στόχευε στην κατάληψη κι άλλων κρατικών υπηρεσιών απέτυχε άδοξα καθώς αστυνομία και στρατός κύκλωσαν τον σταθμό και οι συνωμότες παραδόθηκαν. Μόνο ένας πολίτης σκοτώθηκε.

Αλλά σε διάφορα νησιά του Ειρηνικού υπήρχαν ακόμα μικρές ομάδες ή μεμονωμένοι στρατιώτες που είτε δεν είχαν ακούσει για την παράδοση είτε δεν ήθελαν να παραδοθούν. Αυτοί συνέχισαν να κρύβονται, ή παρουσιάζονταν να παραδοθούν μόλις μάθαιναν την αληθινή κατάσταση – καθ’ όλη τη δεκαετία 1950 και 1960!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *