Ισ378: Εξερευνήσεις: Άννων (Hanno)

Ισ378: Εξερευνήσεις: Άννων (Hanno)

- in Ιστορικά
0

Ο Άννων (ή Χάννο) ήταν Καρχηδόνιος του 5ου αιώνα πκε. Ο περίπλους του κατά μήκος της δυτικής (Ατλαντικής) Αφρικής (ίσως και βόρεια του ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας ως την Αραβία, κατά μερικούς) ήταν ένα βοήθημα για μεταγενέστερους εξερευνητές. Ο περίπλους του καταγράφτηκε σε τοίχο του ναού (Κρόνου, Αστάρτης ίσως). Μόνο 2000 έτη αργότερα οι Πορτογάλοι εξερευνητές ακολούθησαν αυτήν τη διαδρομή.

Το κείμενο μεταφράστηκε σε πρόχειρα Ελληνικά κι έτσι έγινε γνωστό σε Ρωμαίους και Βυζαντινούς και, μετά, σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες. Είναι η μόνη σωζόμενη περιγραφή από τον ίδιο τον θαλασσοπόρο από την αρχαιότητα.

Στην επιγραφή ο Άννων ονομάζεται «βασιλιάς». Αρχίζει λέγοντας πως είναι «η περιγραφή του περίπλου του Άννωνα, Βασιλιά των Καρχηδονίων στα Λιβυκά εδάφη πέρα από τις στήλες του Ηρακλή (=Γιβραλτάρ)». Και το ταξίδι έγινε με 60 πλοία (50 κωπηλάτες το καθένα) και πλήθος ανδρών και γυναικών (30.000) για να ιδρύσουν αποικίες Καρχηδονίων. Έτσι ταξίδεψαν νότια του Γιβραλτάρ, μετά ανατολικά ως τη σημερινή Γκαμπόν και μετά νότια πάλι.

Οι περισσότεροι ιστορικοί κατεβάζουν τον αριθμό σε 5.000 όχι 30.000 διότι δεν υπήρχαν τότε πλοία (με 50 κωπηλάτες έστω, 25 σε κάθε πλευρά) που θα χωρούσε 400 επιβάτες και προμήθειες συν τους 50 κωπηλάτες!

Επίσης δεν πιστεύουν πως η αρμάδα πέρασε νότια της σημερινής Γκαμπόν. Σε κείνη την περιοχή, γράφει ο Άννων (ή όποιος κατέγραψε τη σύντομη περιγραφή 100 περίπου γραμμών), συνάντησαν τα πολύ άγρια πλάσματα που ονομάζει «Γορίλλαι». Και όντως στη Γκαμπόν, νότια του Καμερούν και βόρεια του Κογκό, υπάρχουν γορίλλες. Οι Καρχηδόνιοι σκότωσαν 3 από αυτούς και μετέφεραν τα δέρματα τους πίσω στη χώρα τους.

Παραθέτω ένα κομμάτι της περιγραφής από την αρχή του.

Υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες, όπως ότι εγκατέστησαν μια αποικία, συνάντησαν τους Λιξίτες και Αιθίοπες και παρόμοια. Μα ούτε στην αρχαιότητα ούτε σήμερα ταυτοποιήθηκαν τα μέρη που επισκέφθηκε ο Άννων και τους λαούς που γνώρισε. Αλλά δεν υπάρχει καμιά αναφορά στην επιστροφή!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *