1. Η Ουγγαρία έγινε σπουδαία χώρα με την ίδρυσή της τον 9ο αιώνα κ.ε. από τον Arpád, απόγονο του Αττίλα (κατά την παράδοσή τους) κι εδραιώθηκε ως αναγνωρισμένο χριστιανικό (Ρωμαιοκαθολικό) κράτος υπό τον (Άγιο) Στέφανο Α’, γιο του Geza το 1000 κ.ε., που το μετέτρεψε σε Δυτικό φεουδαρχικό κράτος και έφερε τη Λατινική ως επίσημη γλώσσα (ως το 1844!).
Οι Ούγγροι ήταν σπουδαίοι πολεμιστές και αντιτάχθηκαν στους Μογγόλους επιτυχώς στον 13ο αιώνα. Αργότερα πολέμησαν τους Οθωμανούς και ο δίκαιος βασιλιάς Κορβίνος τους νίκησε στη μάχη Breadfield το 1479. Μα μετά τον θάνατό του στη δεκαετία 1490 άρχισε μια παρακμή και το 1521 η νότια περιοχή της χώρας (σημερινή Σερβία) έπεσε στους Οθωμανούς. Η ίδια η Βούδα (της Βούδα-Πέστης) καταλείφθηκε το 1544.
Στις αρχές του 18ου αιώνα οι Ούγγροι ξεσηκώθηκαν αφού τα βόρεια μέρη έγιναν 3 επαρχίες υπό τους Αψβούργους ως τα τέλη του 17ου αιώνα. Η αυτοδιοίκηση (υπό τον Αψβούργο αυτοκράτορα) ήρθε σταδιακά στον 19ο αιώνα με τους Istvan Szechenyi, Lajos Kossuth, Mihaly Tancsics και Lajos Batthyany. Η Αυστρο-Ουγγρική αυτοκρατορία είχε διπλή Μοναρχία και δύο Κοινοβούλια. Ο Franz Joseph στέφθηκε βασιλιάς της Ουγγαρίας και η Βούδα και η Πέστη έγιναν η πρωτεύουσα Βουδαπέστη.
2. Στον 1o ΠΠ οι Ούγγροι έστειλαν 4 εκ στρατιώτες (5 η Αυστρία) στο πλευρό των Γερμανών, Βουλγάρων και Τούρκων (μείγμα Καθολικών, Προτεσταντών Ορθοδόξων και Μωαμεθανών)! Μετά την ήττα τους από την Entente, τον Οκτώβριο του 1918 η Αυστρία και Ουγγαρία χωρίστηκαν. Τον Νοέμβριο 1919 ο Miklos Horthy έγινε αποδεκτός ως ηγέτης και τον Ιανουάριο 1920 ως Αντιβασιλέας.
Ο Χόρτυ και ο κύκλος του έτειναν προς την άκρα δεξιά, θέσπισαν αντισημιτικούς νόμους και προσέγγισαν τη Γερμανία και Ιταλία.
Το 1939 δια της βίας, και με την ευλογία του Χίτλερ που είχε ήδη ρουφήξει την Τσεχοσλοβακία, οι Ούγγροι άρπαξαν μεγάλο κομμάτι της δύσμοιρης χώρας.
Το 1940 (Νοέμβριο) οι Ούγγροι έγιναν επίσημοι σύμμαχοι του Άξονα και το 1941 συμμετείχαν στην απρόκλητη εισβολή στη Γιουγκοσλαβία.
Μετά από αρχικές επιτυχίες, αφού κήρυξαν πόλεμο στους Σοβιετικούς τον Ιούνιο 1941 μαζί με τους Γερμανούς, το 1943 η 2η Στρατιά τους είχε καταστροφικές απώλειες στο Σοβιετικό Μέτωπο, και ο Χόρτυ ζήτησε κρυφά ειρήνη με τους Συμμάχους. Μα οι Γερμανοί κατέλαβαν πλήρως τη χώρα, έδιωξαν τον Χόρτυ και διόρισαν ηγέτη τον Szalasi και τη φασιστική οργάνωση του. Πάνω από 400.000 Εβραίοι μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα, κυρίως στο Άουσβιτς. Σχεδόν όλοι εξοντώθηκαν.
3. Ο πόλεμος ερείπωσε την Ουγγαρία καταστρέφοντας 60% της οικονομίας και των παραγωγικών δομών της.
Τεράστια ήταν και η καταστροφή του ανθρώπινου δυναμικού. Έχασαν πάνω από 200.000 στρατιώτες. Πάνω από 400.000 Εβραίοι εξοντώθηκαν.
Στη συνέχεια, Σοβιετικοί κατέλαβαν τη Βουδαπέστη τον Φεβρουάριο 1945 και ως τον Απρίλιο είχαν εκδιώξει όλα τα γερμανικά στρατεύματα. Τότε ακολούθησαν άλλες εκδικητικές σφαγές Ούγγρων, εκτοπίσεις, βιασμοί και λεηλασίες. Υπολογίζεται πως εξοντώθηκαν 280.000. Πολλοί πήγαν αιχμάλωτοι δούλοι-εργάτες στην Τσεχοσλοβακία ενώ 200.000 Γερμανοί εκδιώχθηκαν πίσω στη Γερμανία. Και η Ουγγαρία έχασε εδάφη στη Ρουμανία και Τσεχοσλοβακία.
Έτσι η Ουγγαρία «απελευθερώθηκε» κι έγινε δορυφόρος της σταλινικής Μόσχας.
Ο σταλινιστής Matyas Rákosi κυβερνούσε τη χώρα εγκαθιδρύοντας το σταλινικό μοντέλο του ΚΚΣΕ. Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν, όπως στην Τσεχοσλοβακία και Ρουμανία, στη στρατικοποίηση, εκβιομηχάνιση, κολεκτιβοποίηση της αγροτοκτηνοτροφίας και αποπληρωμής πολεμικών αποζημιώσεων οδήγησαν σε μεγάλη πτώση του βιοτικού επιπέδου.
Επίσης οργανώθηκε η Μυστική Αστυνομία σαν την KGB και μεταξύ 1948 και 1956, 350.000 πρώην αξιωματούχοι, εκκλησιαστικοί, πανεπιστημιακοί και άλλοι διανοούμενοι φυλακίστηκαν ή δολοφονήθηκαν. 600.000 εστάλησαν στα Σοβιετικά γκουλάγκ και 200.000 πέθαναν εκεί.
Απορώ πράγματι πώς αυτή η χώρα ξέπεσε σε τέτοιο επίπεδο.
Συνεχίζεται.