Η ζημιά της τρέλας

Η ζημιά της τρέλας

Γιάννης Πρετεντέρης

Τις τελευταίες εβδομάδες η ελληνική κοινωνία καλείται να λύσει άλλο ένα βλακώδες δίλημμα, από εκείνα που αρέσκεται να τη διχάζουν.

Φταίει το πρόγραμμα εμβολιασμού αν επιμένουν οι ανεμβολίαστοι; Ή φταίνε οι ανεμβολίαστοι που μπαίνει σε κίνδυνο το πρόγραμμα εμβολιασμού;

Για εμένα η απάντηση είναι αυτονόητη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όλοι έχουν την ίδια άποψη.

Θυμίζω ότι πριν από δέκα χρόνια ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας είχε πειστεί ότι φταίνε τα μνημόνια για την κρίση και όχι η κρίση για τα μνημόνια.

Ενας κανονικός άνθρωπος θα έλεγε ότι «μπλέξαμε με τρελούς».

Αλλά είτε μπλέξαμε είτε δεν μπλέξαμε, υπήρχαν άνθρωποι που πίστευαν ότι η Ελλάδα πήγαινε μια χαρά ώσπου μια μέρα και χωρίς ιδιαίτερο λόγο διάφοροι παλιάνθρωποι της έραψαν ένα κοστούμι μνημονιακών υποχρεώσεων και αντιλαϊκών δεσμεύσεων. «Μας κατέστρεψαν!».

Τηρουμένων των αναλογιών, ζούμε το ίδιο με τους εμβολιασμούς.

Κατά την άποψη της αντιπολίτευσης, το πρόγραμμα εμβολιασμού υπολείπεται των στόχων του όχι επειδή υπάρχουν άνθρωποι που αρνούνται να εμβολιαστούν, αλλά επειδή «απέτυχε η κυβέρνηση» να εμβολιαστούν εκείνοι που αρνούνται.

Δεν βγάζει ιδιαίτερο νόημα, αλλά ούτε με τα μνημόνια έβγαζε.

Η διαφορά είναι ότι τουλάχιστον τα μνημόνια τα εφάρμοζε μια κυβέρνηση. Που, καλώς ή κακώς, τα φορτωνόταν.

Στους εμβολιασμούς η ευθύνη της κυβέρνησης εξαντλείται στην αγορά των απαραίτητων εμβολίων και τη δωρεάν παροχή τους μέσα από ένα εμβολιαστικό σύστημα – για το οποίο όλοι συμφωνούν πως λειτουργεί άψογα…

Ο Μητσοτάκης δεν κάνει ενέσεις.

Από εκεί και πέρα ο εμβολιασμός είναι ζήτημα ατομικής και κοινωνικής συνείδησης. Όποιος έχει στοιχειώδη συνείδηση απλώνει το μπράτσο του. Όποιος δεν έχει θέτει σε κίνδυνο και τον εαυτό του και το κοινωνικό σύνολο.

Η νέα αυτή περιπέτεια του «αντιεμβολιαστικού κινήματος» ασφαλώς θα περάσει. Με θύματα και κόστος.

Έτσι όμως είναι ο ανορθολογισμός. Ζημιάρης. Αλλά δυστυχώς όχι μόνο για όσους τον υπηρετούν.

Πηγή: TO BHMA

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *