Ισ425 Ιστορικά: Ιησούς μεταμορφωνόμενος

Ισ425 Ιστορικά: Ιησούς μεταμορφωνόμενος

- in Ιστορικά
0

Το 2013 ο R.Van Den Brook, Ολλανδός λόγιος ειδικευμένος στα πρωτοχριστιανικά χρόνια και κείμενα, δημοσίευσε (εκδ. BRILL) το βιβλίο Pseudo-Cyril of Jerusalem on the Life and the Passion of Christ: Α Coptic apocryphon.

Το αρχαίο κείμενο είναι γραμμένο στα Κοπτικά (μια μετάλλαξη της Αρχαίας Αιγυπτιακής με δάνεια από την Ελληνική) από, υποτίθεται, τον Άγιο Κύριλλο της Ιερουσαλήμ (313 -386 κε). Γι’ αυτό και ο συγγραφέας λέγεται “ψευδο-Κύριλλος”.

Το κείμενο εξηγεί γιατί ο Ιούδας φίλησε τον Χριστό και δεν τον κατέδωσε περιγράφοντάς τον, όπως γράφει π.χ. ο Ματθαίος 26.47. Λέει το Απόκρυφο (κατά τον Van Den Brook):

Τότε [όταν ο Ιούδας προσφέρθηκε να καταδώσει τον Ιησού] οι Εβραίοι είπαν στον Ιούδα: “Πώς θα συλλάβουμε [ τον Χριστό], αφού δεν έχει ένα μόνιμο σχήμα αλλά η εμφάνισή του αλλάζει. Κάποτε είναι κατακόκκινος, άλλοτε λευκός…άλλοτε ωχρός όπως οι ασκητές, κάποτε νέος, άλλοτε ηλικιωμένος…”

Έτσι ο Ιούδας πρότεινε να χρησιμοποιήσει τον ασπασμό ως μέσο για τον προσδιορισμό του Ιησού Χριστού. Διότι αν έδινε μια περιγραφή, ο δάσκαλός του μπορεί να άλλαζε μορφή. Με το φιλί, όμως ακόμα και αν άλλαζε η μορφή, το άτομο θα ήταν εντοπισμένο.

Αυτή η εξήγηση του φιλήματος φαίνεται, όπως γράφει ο Van Den Brook, να έχει τη ρίζα της στον Ωριγένη (185-254 κε) ο οποίος, στο έργο του Κατά Κέλσου, έγραψε πως “ο Ιησούς δεν φαινόταν όμοιος σε όλους όσους τον είχαν δει.”

Ναι, αλλά μια τέτοια δήλωση, δεν σημαίνει πως ο Ιησούς άλλαζε μορφή και παρουσιαζόταν με γενειάδα ή δίχως αυτήν, ωχρός ή μελαχρινός. Μάλλον αναφέρεται στο ότι διαφορετικοί άνθρωποι βλέπουν ένα και το αυτό πρόσωπο πολύ διαφορετικά και σχηματίζουν διαφορετική γνώμη για τον χαρακτήρα του.

Υπήρξαν κ άλλοι μύθοι γύρω από τον Ιησού – πως είχε π.χ. μάθει μαγεία στην Αίγυπτο, πως είχε πάει στην περιοχή Κασμίρ της Ινδίας και παρόμοια.

Μετά, η ανάσταση του Λαζάρου στη Βιθυνία αναφέρεται μόνο από τον Ιωάννη. Οι άλλοι ευαγγελιστές δεν φαίνονται να την γνωρίζουν! Αυτό είναι πολύ παράξενο αφού, μάλιστα, έγινε ενώπιον όλων των κατοίκων!

Το Απόκρυφο αυτό ξεκινά τον 4ο αιώνα. Είναι δηλαδή πολύ μεταγενέστερο του Χριστού. Το γεγονός πως πολλοί το είδαν την εποχή εκείνη δεν σημαίνει πως περιγράφει ένα ιστορικό γεγονός για τον Χριστό που αγνοούν και τα 4 Κανονικά Ευαγγέλια και τα Γνωστικά Κείμενα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *