Ισ252: 612 κε – Μάχη του Σάλσου

Ισ252: 612 κε – Μάχη του Σάλσου

- in Ιστορικά
0

Στη Βόρειο Κορέα υπάρχει ένας ποταμός Chongchon. Αυτός λεγόταν Salsu τα χρόνια εκείνα τα παλιά και η Κορέα ή μάλλον η κορεάτικη επικράτεια που εκτεινόταν σε πολύ μεγαλύτερη περιοχή από τη σημερινή (μέρος της Κίνας και Μαντζουρίας), ήταν διαιρεμένη σε τρία βασίλεια. Στη βόρεια περιοχή ήταν το βασίλειο Goguryeo (ή Koguryo), το οποίο μας αφορά. Στα νότια ήταν τα βασίλεια Baekje και Silla. Ήταν επίσης το ανεξάρτητο Gaya που πρώτο ασπάστηκε τον Βουδισμό στον 3ο αιώνα κε. Στον βορρά ήταν τα Dongye, Okjeo και Buyeo που καταλήφθηκαν από το Goguryeo. Από το κατοπινό όνομα Guryeo προήλθε η ονομασία Korea, που επικράτησε για τη χερσόνησο.

Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Goguryeo δεν ήταν ομαλές. Ο Yeongyang το 597 επιτέθηκε στους Κινέζους και λίγο αργότερα οι Κινέζοι εισέβαλαν στο βασίλειο μα αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν λόγω κακοκαιρίας και συνεχών ενοχλήσεων από τους Κορεάτες με επιθέσεις κι ενέδρες.

Το 589 στην Κίνα είχε ανέλθει η δυναστεία Sui η οποία προχώρησε στη κατάληψη των γειτονικών χωρών χωρίς όμως να καταλάβει το Goguryeo.

Νωρίς τον 7ο αιώνα ο αυτοκράτορας των Σούι Yang οργάνωσε μια τεράστια στρατιά 1.113.000 ανδρών με 2 εκμ βοηθητικό προσωπικό και το 612 εισέβαλε στο Goguryeo καταλαμβάνοντας τις αμυντικές δυνάμεις και τα εδάφη στα σύνορα. Μετά, κάνοντας μικρές επιθέσεις σε όλη την περίοδο των βροχών, όταν οι βροχές σταμάτησαν, άρχισε να κατεβαίνει προς την Πιόνγκιανγκ.

Ο Κορεάτης στρατάρχης Eulji Mundeok (ή Ulchi Mundok), όπου το οικογενειακό επίθετο είναι το πρώτο όνομα, Eulji) είχε αποκρούσει επιτυχώς τις κινέζικες επιθέσεις με απατηλές υποχωρήσεις που γρήγορα γίνονταν αντεπιθέσεις, τώρα ετοιμάστηκε να αντιμετωπίσει την προέλαση των εχθρών.

Ο αυτοκράτορας Γιανγκ έστειλε μια εμπροσθοφυλακή 305.000 ανδρών για να καταλάβουν την Πιονγκιανγκ. Ο Eulji τους άφησε να προελαύσουν και οργάνωσε μια ενέδρα στο κατάλληλο σημείο. Μετά επιτέθηκε στην κινέζικη δύναμη από τρεις πλευρές και τους ανάγκασε να υποχωρήσουν. Τους κυνήγησε ανελέητα κι επίμονα ως τον ποταμό Σάλσου. Είχε νωρίτερα φτιάξει ένα φράγμα στον ποταμό και την κατάλληλη ώρα το γκρέμισε έτσι που τα νερά να πέσουν στους Κινέζους με ορμή και να πνίξουν χιλιάδες. Μετά εξαπέλυσε το ιππικό του και τους αποδεκάτισε.

Λέγεται πως μόνο 2.700 άνδρες γλύτωσαν κι επέστρεψαν σώοι.

Ήταν η μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία των Κορεατών.

Ο πόλεμος είχε σημαντικές συνέπειες. Ο Yang Ti υποχώρησε πίσω στην πρωτεύουσά του. Έκανε και δεύτερη απόπειρα ενάντια στο Goguryeo μα απέτυχε ξανά. Η χώρα του εξαντλήθηκε με την απώλεια ανδρών και φυσικών πόρων σε αυτές τις αποτυχημένες εισβολές. Η Δυναστεία αποδυναμώθηκε και το 618 έπεσε και αναδείχθηκε η μεγάλη Δυναστεία Tang.

Πιστεύεται πως ο στρατάρχης Eulji πέθανε λίγο αργότερα. Έκτοτε θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες φυσιογνωμίες στην ιστορία της Κορέας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *