1. Οι κομμουνιστές δεν έχουν διόλου άδικο όταν παραπονούνται για την τρομοκρατία που εξαπέλυσαν διάφορες οργανώσεις όπως η Χ (των χιτών), παρακρατικά σώματα μα και αστυνομικά.
Υπάρχουν πάμπολλες μαρτυρίες από κομμουνιστές όπως του Χρήστου Βραχνιάρη Πορεία μέσα στην Νύχτα, ή του Τάκη Ψημμένου Αντάρτες στ’ Αγραφα… 1983 Σύγχρονη Εποχή. Αυτά και πολλά άλλα είναι οπωσδήποτε μεροληπτικά και τα παρακάμπτω.
Παίρνω περιπτώσεις από έγγραφα στα αρχεία Αστυνομίας και Χωροφυλακής στον Γ. Μαργαρίτη (Ιστορία του Ελληνικού Εμφυλίου… 2001, σελίδες 193-202)
2. Πολλά από αυτά τα παράπονα στις Αρχές του τόπου αφορούν την άνιση διανομή των αγαθών της ΟΥΝΡΑ (United Nations Relief and Rehabilitation Administration) αλλά και την τρομοκρατία ενάντια σε πολίτες από τους ίδιους τους αστυνομικούς. Και, παρακαλώ, ας μην έρθει κάποιος να ισχυριστεί πως παντού, όλα τα όργανα Αστυνομίας ήταν δίκαιοι κι ευσυνείδητοι!
α) Υπόμνημα κατοίκων Αμυγδάλων προς Γεν. Διοικητή, Κοζάνης:
«Οι πυροπαθείς του χωριού μας και τα θύματα του πολέμου δεν προτιμούνται στις διανομές αλλά ….. εκείνοι στις ένοπλες συμμορίες [Δεξιών]. Σαράντα ζευγάρια αρβύλες…. Διατέθηκαν αποκλειστικά στους ένοπλους συμμορίτες…. Καθημερινά χωροφύλακες… με τους ένοπλους… προκαλούν τους Δημοκρατικούς πολίτες…. Για να προβούν σε συλλήψεις.» Δύο μάλιστα τους «σπάσανε στο ξύλο».
β) «Ενώ κατά την παραλαβήν των τροφίμων από την…. ΟΥΝΡΑ επληρώσαμεν 25.800 η επιτροπή διανομών… εισέπραξε 57.000 δρχ. Για τα τρόφιμα του μηνός Ν/βρίου… επληρώσαμεν 17.600 η επιτροπή διανομών … εισέπραξε 82.000… [Αυτό] ωφείλεται εις κερδοσκοπίαν των μελών επιτροπής…» Η επιτροπή κράτησε 2 παλτά επίσης και 7 ζεύγη παπουτσιών.
γ) Αυτό το υπόμνημα αναφέρει πως δύο (στο Πολυκάστανο) επισκέφθηκαν κάποιον άρρωστο στο σπίτι του μα όταν βγήκαν τους ξυλοφόρτωσαν 16 «εθνικόφρονες» με τα κοντάκια των όπλων τους. Άλλος «εθνικόφρων» πυροβόλησε κάποιον που έβγαινε από το σπίτι του.
3. Οι Διοικητές Χωροφυλακής υπερασπίστηκαν τους κατηγορούμενους και φυσικά αυτοί όλοι αθωώθηκαν. Δυστυχώς, έτσι λειτουργούσαν τότε.
Ο Ιάσονας Χανδρινός είναι ένας κρυπτοκομμουνιστής ιστορικός αλλά γράφει αμερόληπτα με αδιάκοπη προσφυγή στις πρωτογενείς πηγές και περιγράφει ενδελεχώς και τη δράση του ΟΠΛΑ (=Οργάνωση Περιφρούρησης Λαϊκού Αγώνα: η εκτελεστική οργάνωση του ΕΑΜ) και των Ταγμάτων Ασφαλείας στην Αθήνα στο Το Τιμωρό Χέρι του Λαού 2012 Θεμέλιο. Ιδίως, γράφει, η Διεύθυνση Ειδικής Ασφάλειας, οργανικό τμήμα της Χωροφυλακής, συστάθηκε επί Βενιζέλου (Φεβ 1929) για «τη δίωξη του κομμουνισμού» (σ 149), χρησιμοποιήθηκε από τον Μεταξά «ιδίως κατά των κομμουνιστών» (149,151) και αξιοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό Ράλλη, συνεργάτη των Γερμανών, Οκτ 1943 – Σεπ 1944 (149-151).
Οι άνδρες της Ειδικής εκτέλεσαν ομαδικά, χωρίς δικαστική απόφαση, 17 κρατούμενους.
Περιπτώσεις ατομικών εκτελέσεων ήταν συχνές και ανεκτές. «Ακόμα και υποστηρικτές της Ειδικής προτιμούσαν να γνωρίζουν όσο το δυνατόν λιγότερα για τις μεθόδους και τους άνδρες της» (152). Σε αυτήν εντάχθηκαν «άνθρωποι που βαρύνονταν με κοινά εγκλήματα, αλήτες, μπράβοι των ψευδών κυβερνήσεων». Από τα μέσα του 1944 «είχε χαθεί κάθε έλεγχος, καθώς οι βασανισμοί και οι θανατώσεις κρατουμένων [κομμουνιστών] άρχισαν να πληθαίνουν» (153-154). Αυτοί εξάρθρωσαν ανάμεσα σε άλλες και την αντιστασιακή οργάνωση της Λέλας Καραγιάνη (155) που δεν ήταν ΕΑΜ!
4. Δυστυχώς όσα καθάρματα υπάρχουν σήμερα στην πολιτική άλλα τόσα υπήρχαν και τότε – και στους αριστερούς και στους δεξιούς.
Οι Καλύβας και Μαραντζίδης που δεν δείχνουν συμπάθεια για τους κομμουνιστές αναφέρουν πως ο Αμερικανός Πολ Πόρτερ έστειλε μια έκθεση πίσω στο υπουργείο Εξωτερικών με μια πολύ αρνητική εικόνα για το πολιτικό προσωπικό και τους επιχειρηματίες, τα συνδικάτα (=όργανα της ελληνικής κυβέρνησης) και τη δημόσια διοίκηση: «ούτε η πολιτική ελίτ ούτε η οικονομική στέκονταν στο ύψος των περιστάσεων» (σ 375 Εμφύλια Πάθη, 2η εκδ, 2016, Μεταίχμιο).
Παρακάτω δίνουν ένα παράδειγμα δεξιού πολιτικάντη, Δ. Θεοχαρίδη, υφυπουργού Εφοδιασμού στις κυβερνήσεις Τσαλδάρη 1946 και Μαξίμου 1947 και προέδρου της συνδικαλιστικής οργάνωσης «Εθνικό Μέτωπο Εργαζομένων». Αυτός εφοδίαζε τα μέλη της οργάνωσης του με κουπόνια για τρόφιμα και ρουχισμό της ΟΥΝΡΑ ώστε να διατηρεί την πελατεία του.
Αναφέρουν επίσης το υπόμνημα που υπέγραψαν από κοινού οι αρχηγοί του Κέντρου Σοφούλης, Πλαστήρας, Καφαντάρης, Τσουδερός και Μυλωνάς (των Αγροτών) ότι «η εγκαθιδρυθείσα μετά το κίνημα του Δεκεμβρίου εις ολόκληρον την χώραν τρομοκρατία της άκρας δεξιάς, επεκτείνεται καθημερινώς…. Και αποκλείει οιανδήποτε σκέψιν διεξαγωγής ελευθέρου δημοψηφίσματος ή εκλογών». Και προσθέτουν, «τον Οκτώβριο τα πράγματα επιδεινώθηκαν».
5. Οι αναγνώστες ας κρίνουν μόνοι τους. Είναι παράξενο που έχοντας τέτοια καθάρματα στην κορυφή της πολιτικής, οι απλοί άνθρωποι δεν στράφηκαν μαζικότερα στον κομμουνισμό!
Θα επανέλθω με την έκθεση του Πολ Πόρτερ που είναι πάντα επίκαιρη!