1. Η ιστορία της Ζαν Ντ’ Αρκ, «Παρθένα της Ορλεάνης» (6/1/1412 στο Ντομρεμί ως 30/5/1431 στη Ρουέν), που έγινε διοικητής των γαλλικών στρατευμάτων για σύντομο διάστημα στον εκατονταετή πόλεμο κατά των Άγγλων, είναι γενικά γνωστή.
Η αναλφάβητη χωριατοπούλα διακρίνονταν από μικρή για την ευσέβεια και την καλοσύνη της. Στα 13 είχε αποκαλυπτικό όραμα όπου ο αρχάγγελος Μιχαήλ, η Αγία Αικατερίνη και η Αγία Μαργαρίτα την κάλεσαν να πάρει τα όπλα και να πολεμήσει τους Άγγλους που λεηλατούσαν τη Γαλλία. Στα 17 της (Απρίλιος 1429) κατόρθωσε να δει τον διάδοχο Κάρολο και να τεθεί επικεφαλής του στρατού σώζοντας την Ορλεάνη από τους Άγγλους τον Μάιο. Πολλές άλλες περιοχές ανακαταλήφθηκαν και ο Δελφίνος στέφθηκε βασιλιάς 17 Ιουλίου στη Ρεμς με την Ιωάννα πλάι του. Τον Δεκέμβριο πήρε τίτλο ευγενείας. Τον Μάιο 1430 πιάστηκε αιχμάλωτη από τους Βουργουνδούς συμμάχους των Άγγλων, παραδόθηκε στους Άγγλους, δικάστηκε και κάηκε ζωντανή 30 Μαΐου 1431 στη Ρουέν.
Είκοσι πέντε έτη αργότερα ανακηρύχθηκε σε νέα «δίκη» αθώα και στις 16 Μαΐου 1920 ανακηρύχθηκε «Αγία» από το Βατικανό.
2. Υπάρχουν όμως μερικά αδιευκρίνιστα στοιχεία στα γνωστά γεγονότα.
α) Πώς πέτυχε αυτό το κοριτσόπουλο να πείσει τον Δελφίνο να της δώσει τη διοίκηση ενός στρατού; Ο Κάρολος απαίτησε ένα πειστικό σημάδι, μα κανείς δεν ξέρει τι σημάδι του έδωσε και τι του είπε μετά, πίσω από κλειστές πόρτες, ώστε να τον πείσει πως την έστειλε ο θεός.
β) Η Ιωάννα ήταν το μόνο πρόσωπο που αποκάλυψε πού βρισκόταν το διάσημο σπαθί του Καρόλου Μαρτέλ (= Σφυριού) ο οποίος με τον στρατό του σταμάτησε τους Μουσουλμάνους το 732 στο Πουατιέ/Τουρ. Με την προτροπή της ο Κάρολος έστειλε άνδρες που το βρήκαν κάτω από την Αγία Τράπεζα στον Ναό της Αγίας Αικατερίνης de Fierbois. Η σκουριά έπεσε ως διά μαγείας και η Ιωάννα έφερε μαζί της το αστραφτερό ξίφος στη μάχη της Ορλεάνης.
γ) Πώς αυτό το αγράμματο κοριτσόπουλο αμέσως έγινε ειδική στην τέχνη του πολέμου; Κέρδισε τη μια μάχη μετά την άλλη ωσότου διατάχθηκε από τον βασιλιά να αποσυρθεί από την πολιορκία του Παρισιού. Στη μάχη του Patay έχασε μόνο τρεις άντρες ενώ οι Άγγλοι έχασαν 4.000!
δ) Οδηγούσε τους στρατιώτες της πάντα στην εμπροσθοφυλακή κρατώντας το λάβαρο με τον Σταυρό της Λωραίνης. (Αργότερα, στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ο Ντε Γκωλ έκανε τον ίδιο σταυρό έμβλημα για τους ελεύθερους Γάλλους.) Τραυματίστηκε στο κεφάλι, στον λαιμό, στο στήθος, στο πόδι – και κάθε φορά γιατρευόταν θαυματουργά για να οδηγήσει πάλι τους άντρες της σε νίκη!
ε) Πώς έκλεισε η πύλη στην (Κομπιέν) Compiegne όταν πια όλοι οι στρατιώτες της είχαν εισέλθει κι εκείνη, τελευταία, έμεινε έξω κι έτσι την αιχμαλώτισαν οι Βουργουνδοί συνεργάτες των Άγγλων;…
Αυτά είναι τα κύρια μυστήρια που αφορούν την Ιωάννα Ντ’ Αρκ.
Δεν είναι τόσο απίθανο η ευσεβής χωριατοπούλα να ήταν όντως ευλογημένη από ανώτερες δυνάμεις για να εμπνέει τους Γάλλους ως σήμερα!
Αγία προστάτιδα της Γαλλίας!