1. Δεν παίρνω πίσω τίποτε από όσα επικριτικά έγραψα για τον Τσώρτσιλ στο 142. Ταυτότητα: Τσώρτσιλ: ιμπεριαλιστής, ρατσιστής, φαντασιόπληκτος, υποκριτής, αλαζόνας, καβγατζής, πονηρός, φιλόδοξος. Μα από την άλλη, φανέρωσε αρκετές εκλάμψεις μεγαλείου, ευφυΐας και αρετής όταν έπρεπε.
Στη δεκαετία 1930 προτίμησε να παραμείνει εκτός κυβερνήσεων παρά να παραβλέψει την ακατονόμαστη κατάντια των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων (πλην του Ναυτικού, κάπως) και την κατευναστική πολιτική απέναντι στον χιτλερικό επανεξοπλισμό κι επεκτατισμό.
Τόσο η παραμέληση των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και ο δουλοπρεπής κατευνασμός των εγκληματικών φιλοδοξιών του Χίτλερ αποδείχτηκαν ολέθριες πολιτικές και παρά λίγο να οδηγήσουν τη Βρετανία σε καταστροφή και υποδούλωση.
Ως πρωθυπουργός πια στις 10 Μαΐου 1940 όρθωσε το σθεναρό, ακλόνητο ανάστημα της Βρετανικής αυτοκρατορίας και μιας παράδοσης, σχεδόν χιλιόχρονης, που πίστευε στο δίκαιο και την ελευθερία.
2. Ήταν πράγματι σκοτεινές οι ώρες από τον Σεπτέμβριο 1939 όταν οι Ναζί σάρωσαν τη δυτική Πολωνία και οι σύμμαχοί τους Μπολσεβίκοι κατάσφαξαν την ανατολική, ενώ οι Γάλλοι παρουσίαζαν παράλυση και φανφαρονισμό, ενώ είχαν τον μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο στρατό της Ευρώπης, και οι Βρετανοί έστειλαν μια ανεπαρκέστατη, ανεκπαίδευτη Εκστρατευτική Δύναμη να ενισχύσει τους Γάλλους.
Και οι μέρες σκοτείνιασαν ακόμα περισσότερο (ταινία Darkest Hour) όταν τον Μάιο οι Γερμανοί, αφού ξεχύθηκαν κι ερείπωσαν τις Κάτω Χώρες, εισέβαλαν ορμητικά μέσα από τις Αρδένες στη Γαλλία και παρακάμπτοντας πλήρως την άχρηστη πλέον αμυντική γραμμή Μαζινό, περικύκλωσαν τις γαλλικές και βρετανικές Δυνάμεις ωθώντας τις προς την Δουνκέρκη και τη θάλασσα!
Ήταν πάνω από 300.000 άντρες περικυκλωμένοι και αποκομμένοι!
Ήταν και 5 ή 6 χιλιάδες εγκλωβισμένοι στο Καλαί δίχως καμιά προοπτική βοήθειας και σωτηρίας!
3. Η κυβέρνηση των Συντηρητικών με τον Τσάμπερλεϊν πρωθυπουργό και τον λόρδο Χάλιφαξ υπουργό Εξωτερικών προωθούσαν πάλι ένα είδος κατευνασμού με συνθηκολόγηση τώρα: να τα βρουν με τον Χίτλερ. Δεν είχαν καταλάβει την ακόρεστη εξουσιομανία του άφρονα φασίστα δικτάτορα.
Ο Τσώρτσιλ είχε διαβάσει το Μάιν Καμπφ “Ο Αγώνας μου” του Χίτλερ κι έβλεπε την απίστευτη πολιτική του εξαπάτησης καθώς αναιρούσε κάθε υπόσχεση ειρήνης και φιλίας που έδινε, μα μετά προχωρούσε στην καθυπόταξη και λεηλασία των όμορων χωρών. Οι Ναζί έκαψαν βιβλία, έκαψαν και ανθρώπους.
Ο Χίτλερ και οι παρανοϊκοί παρατρεχάμενοί του δεν ήταν άνθρωποι που μπορούσες να συνομιλήσεις και να φθάσεις σε αξιόπιστη συνεννόηση. Μπορούσες μόνο να τους πολεμήσεις μέχρις εσχάτων.
Ο Τσώρτσιλ ήταν πεπεισμένος πως μόνο ένας πόλεμος μέχρις εσχάτων θα σταματούσε τον παρανοϊκό δικτάτορα. Αν κατόρθωνε να κρατήσει αλώβητη τη χώρα του αρκετά, ωσότου εισέλθει στην τιτάνια εκείνη σύγκρουση και η Αμερική, γνώριζε πως τελικά η πανούκλα θα εξαφανιζόταν.
4. Και όντως με τις λιγοστές δυνάμεις της αυτοκρατορίας η Βρετανία κατόρθωσε να αντέξει και να περιορίσει τη λαίλαπα.
Θυσιάζοντας τους άντρες στο Καλαί, ο Τσώρτσιλ μπόρεσε να σώσει τις 300.000+ από τη Δουνκέρκη, να προετοιμαστούν και να πολεμήσουν τις χιτλερικές ορδές στη Βόρειο Αφρική και αργότερα στην Ευρώπη.
Παρά την έντονη, ασφυκτική πίεση στην οποία βρίσκονταν οι Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις, έστειλε στρατό, αεροπλάνα και ναυτικό στην Ελλάδα να βοηθήσει στην ανακοπή των Γερμανών. Η ελληνοβρετανική αντίσταση δεν κατάφερε θαύματα, μα προκάλεσε σοβαρές απώλειες και καθυστέρηση στους εχθρούς.
Κι εδώ έγκειται η διόραση και το μεγαλείο του Τσώρτσιλ σε αντίθεση με τον μικρόψυχο συμφεροντολόγο Στάλιν, που συμμάχησε ως δικτάτορας με τον άλλο δικτάτορα και μάλιστα τον προμήθευε με καύσιμα και τρόφιμα για να πολεμά τον ελεύθερο κόσμο.
Και ο Τσώρτσιλ ναι μεν βοήθησε τους Σοβιετικούς όσο μπορούσε όταν οι Ναζί εισέβαλαν στην ΕΣΣΔ, μα αμέσως μετά τον πόλεμο με διορατικότητα προειδοποίησε τον ελεύθερο κόσμο για την απειλή των Μπολσεβίκων και το Σιδηρούν Παραπέτασμα!