Τ273: Madeleine Riffaud

Τ273: Madeleine Riffaud

- in Ταυτότητα
0

Η κυρία γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1924 και είναι από τα πιο λαμπερά παραδείγματα γενναιότητας στον κόσμο. Μεγάλωσε στην περιοχή Somme της Γαλλίας με όλη την πυκνή ατμόσφαιρα αναμνήσεων από τον 1o ΠΠ.

Ήταν μόλις 15 ετών όταν η Γερμανία ξεκίνησε τον 2o ΠΠ και εισέβαλε μετά στη χώρα της. Τον Μάιο 1940 η Λούφτβαφε έκανε μια επιδρομή και τα αεροσκάφη πυροβόλησαν μια μακριά κολόνα προσφύγων που πήγαιναν στις πιο ασφαλείς περιοχές νότια. Ήταν κι εκείνη πρόσφυγας στα 16 και αποφάσισε να πάει στο Παρίσι και να πολεμήσει τους Ναζί. Στα 18 της άρχισε τη δράση της με το ψευδώνυμο Rainer. Σε μια από τις πρώτες της προσπάθειες βοήθησε να αιχμαλωτιστούν 80 Γερμανοί στρατιώτες.

Έγινε πασίγνωστη όταν, μετά από πολλές επιχειρήσεις, τον Ιούλιο 1944 πυροβόλησε στο κεφάλι έναν Γερμανό αξιωματικό, λίγες βδομάδες πριν την γενικευμένη εξέγερση στο Παρίσι. Έγινε μέρα μεσημέρι πάνω σε μια γέφυρα του Σηκουάνα.

Μόνη, όπως πολλοί Παριζιάνοι, καβάλα σε ποδήλατο λίγες μέρες αργότερα προδόθηκε από έναν δωσίλογο που την αναγνώρισε καθώς οδηγούσε το αμάξι του και η κοπέλα συνελήφθη. Μεταφέρθηκε στο αρχηγείο της Γκεστάπο όπου βασανίστηκε.

Την φυλάκισαν μετά και όρισαν ημέρα εκτέλεσής της, μα άλλαξαν γνώμη και την έβαλαν σε ένα τρένο για κάποιο στρατόπεδο. Εκείνη δραπέτευσε πριν ξεκινήσει το τρένο.

Σύντομα μετά την συνέλαβαν πάλι, μα σύντομα την αντάλλαξαν με Γερμανούς αιχμαλώτους.

Πίσω στους αντιστασιακούς συντρόφους της – πήρε την αποστολή να εξουδετερώσει ένα τρένο που έφερνε πολεμοφόδια στους Γερμανούς οι οποίοι απεγνωσμένα πλέον προσπαθούσαν να καταπνίξουν την αντίσταση.

Συνήθως η ομάδα της είχε 30 άτομα, άνδρες κυρίως. Σε κείνη την επιχείρηση είχε μόνο τρεις. Όταν έφτασαν στο προκαθορισμένο σημείο της επίθεσης το τρένο είχε σταματήσει στην είσοδο ενός τούνελ και μερικοί Γερμανοί στρατιώτες εξέταζαν τις ράγες προσεκτικά.

Η Riffaud χρησιμοποίησε μπλόφα. Όλοι μαζί, και οι 4, έριξαν με όλα τα όπλα που είχαν (και με βεγγαλικά)! Οι Γερμανοί νόμισαν πως επρόκειτο για μαζική επίθεση, πανικοβλήθηκαν και παραδόθηκαν.

Θέλησε μετά τον πόλεμο να προσχωρήσει στον στρατό μα δεν τη δέχτηκαν ως πολύ νέα κοπέλα.

Στράφηκε τότε στη δημοσιογραφία και στον πόλεμο στην Αλγερία πήγε εκεί απεσταλμένη της L’ Humanité.

Αργότερα πήγε στο Βιετνάμ αφού συνάντησε τον Ho Chi Minh στο Παρίσι. Εκεί έμεινε με τους Βιετκόνγκ επτά χρόνια κι έγραφε για τον πόλεμο. Έγραψε επίσης 2 βιβλία για τις μεθόδους των βορείων και τον ανταρτοπόλεμό τους.

Ερωτεύτηκαν με τον Βιετναμέζο ποιητή Nguyen Dinh Thi μα δεν παντρευτήκαν γιατί εκείνος ακολουθούσε την παράδοση που δεν επέτρεπε γάμο με ξένους. Η ίδια επίσης έγραψε αρκετή ποίηση.

Ο Πικάσο ζωγράφισε το πορτρέτο της για τα ποιήματά της Η κλειστή Γροθιά Le Poing Fermé.

Το 2005 και το 2013 πήρε βραβείο Αξιοσύνης από το Βιετνάμ και τη Γαλλία αντίστοιχα. Ζούσε μέχρι και το 2021 σε ηλικία 98 ετών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *