O Romana Maharshi (30/12/1879 – 14/4/1950 είναι ένας από τους τελευταίους γνήσιους δασκάλους της Ινδίας. Όταν πέθανε, μια μικρή μειοψηφία οπαδών του ήθελε να ξεκινήσει μια νέα θρησκεία μα οι άλλοι αρνήθηκαν καθώς δεν υπήρχε το παραμικρό στη διδασκαλία του που να την ευνοούσε.
Γεννήθηκε ως Venkataraman Iyer στο Tiruchuli στη Νότια Ινδία (Tamil Nadu) και στα 16 του είχε μια εμπειρία ισχυρής παρουσίας μέσα του που αναγνώρισε ως αληθινό Εαυτό και αργότερα ως τον Παντοδύναμο Ishvara, Θεό του σύμπαντος. Μετά έγινε sannyasin έστω και αν δεν μυήθηκε τυπικά κι έμεινε αναχωρητής την υπόλοιπη ζωή του
Η ζωή του ήταν δίχως εξωτερική περιπέτεια ή αξιοπρόσεκτα γεγονότα. Μα κι εσωτερικά, ψυχολογικά, δεν είχε μυστικιστικές εμπειρίες όπως περιγράφουν άλλοι. Τουλάχιστον δεν περιέγραψε ποτέ κάτι τέτοια. Έλεγε πως η νεανική του εμπειρία ήταν akrama mukti ‘ξαφνική λύτρωση’ (από το προσωπικό εγώ) και αργότερα έγινε suddha-manas “με αγνό νου” σαν την κατάσταση του Θεού Ishvara ή όποιου αληθινού Jnāni ‘γνώστη [του Μπράχμαν]’.
Δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για θρησκευτικά θέματα, ούτε σχημάτισε μια δομημένη διδασκαλία. Απόφευγε να μιλήσει για “πνευματική ανάπτυξη” για φώτιση, λύτρωση και παρόμοια. “Δεν υπάρχει κάτι που θα φτάσουμε ή θα αποκτήσουμε διότι αυτό είναι ήδη παρόν, προσιτό, διαθέσιμο”!
Δεν θεωρούσε τον εαυτό του δάσκαλο και τους οπαδούς του μαθητές. Ούτε έφτιαξε οργάνωση, ομάδα ή σχολή.
Υπάρχουν μερικά βιβλία με τη διδασκαλία του, μα αυτή είναι απαντήσεις σε ερωτήσεις και ανταποκρίσεις σε σχόλια των άλλων. Οι οπαδοί του τον θεωρούσαν αβατάρ του θεού Shiva μα εκείνος δεν ενδιαφερόταν.
Είναι ο περίπλοκος διαμορφωμένος από ανατροφή και παιδεία νους μας που θέλει καθοδήγηση και συχνά αυτή είναι αναγκαία μα πάντα με τη βασική πρακτική της αυτοεξέτασης δίχως παρέμβαση. Μόλις κοιτάξεις και ψάξεις να δεις τον περίπλοκο νου ή τον εγωισμό σου, παραδόξως χάνεται!
Υπάρχει αδιάκοπο σκέψιμο με διαθέσεις αισθηματικές! Ή σχολιασμός, διάλογοι, αντιδράσεις, γνώμες, συγκινήσεις και – προβλήματα!
Η κύρια διδασκαλία και πρακτική που έδινε ήταν – Σιωπή! Καθόταν ήσυχα, αμίλητος κάποτε ακόμα και αν άλλοι ήθελαν απάντηση.
Είπε: “Σιωπή είναι η αληθινή Upadesha ‘καθοδήγηση’. Ταιριάζει μόνο για τους πιο ανεπτυγμένους. Οι άλλοι χρειάζονται λόγια καθοδηγητικά. Μα η αλήθεια είναι πέρα από τα λόγια. Μπορείς μόνο να δείξεις μια κατεύθυνση, τίποτε άλλο.”
Είπε επίσης: “Ο δάσκαλος είναι μέσα σου και όταν σκύβεις να φιλήσεις τα πόδια του εξωτερικού σου γκουρού, να σκύβεις μέσα σου με αυτοεξέταση. Τα πόδια και ο εξωτερικός δάσκαλος κάποια ώρα φεύγουν. Ο δάσκαλος που δεν φεύγει είναι ο αληθινός Εαυτός. Μα πρέπει να διαλυθούν πρώτα τα εμπόδια του νου σου, το σκέψιμο, το πλανερό εγώ!”
Γεννήθηκε τον πριν 144 έτη, τον Δεκέμβριο, 1879.