Τ344: Ho Chi Minh και Βιετνάμ

Τ344: Ho Chi Minh και Βιετνάμ

- in Ταυτότητα
0

Στις 2 Σεπτεμβρίου 1945 ο Χο Τσι Μινχ (1890-1969) εξήγγειλε την Ανεξαρτησία της Δημοκρατίας του Βιετνάμ στον Βοτανικό Κήπο του Ανόι, στο Τονκίν, τοτινή Γαλλική Ινδοκίνα. Καμία Δυτική χώρα δεν αναγνώρισε τη νέα Δημοκρατία. Παρά τις επανειλημμένες ικεσίες προς τον Χάρι Τρούμαν, ο Αμερικάνος πρόεδρος δεν ανταποκρίθηκε.

Όπως πολλοί άλλοι κι ο νεαρός Χο (γενν. Nguyen Sinh Cung) εμπνεύστηκε από την Οκτωβριανή Επανάσταση και την ίδρυση του Κομμουνιστικού Σοβιετικού Κράτους. Μα παρότι ταξίδεψε στη Ρωσία και, αργότερα στην Κίνα, έγινε μέλος της Κομινφόρμ, και δέχτηκε αναγνώριση και βοήθεια από τους κομμουνιστές, ουδέποτε ασπάστηκε τον κομμουνισμό.

Το 1930 ίδρυσε το ΚΚ του Βιετνάμ και το 1941 τη Βιετ Μινχ «Λίγκα για την Ανεξαρτησία του Βιετνάμ». Στο τέλος του 2ου ΠΠ οι αντάρτες μαχητές της Λίγκας του κατέλαβαν από τους Ιάπωνες το Ανόι και ίδρυσαν το Βόρειο Βιετνάμ.

Γνωστός πλέον ως Θείος Χο, ο 56χρονος ηγέτης έγινε ο πρώτος πρόεδρος κι έμεινε πρόεδρος για τα επόμενα 25 έτη της ζωής του.

Πολεμώντας συνεχώς το διεφθαρμένο καθεστώς της Σαϊγκόν και τους μυωπικούς πατρώνους του, τους Αμερικανούς, έγινε το σύμβολο ανεξαρτησίας κι ενότητας της χώρας του.

Οι Αμερικανοί επέδειξαν μεγάλη βλακεία (όχι ασυνήθιστα) στην στήριξη της διεφθαρμένης αντι-κομμουνιστικής κλίκας του Νότου. Διότι γνώριζαν από πολύ νωρίς πως ο Χο και οι Βιετναμέζοι του δεν ήταν κομμουνιστές αλλά εθνικιστές που ήθελαν ανεξαρτησία από τη Γαλλική κηδεμονία και καταπίεση.

Πράκτορες της OSS (Office of Strategic Services) που ήταν ο πρόδρομος της CIA, έπεσαν με αλεξίπτωτο το 1945 στο Βόρειο Βιετνάμ, ενώ οι Βιετναμέζοι πολεμούσαν τους Γάλλους αποικιοκράτες και ήρθαν σε επαφή με τον Χο και τους επιτελείς τους. Ένας μάλιστα από αυτούς που ήταν γιατρός κούραρε τον Χο για μαλάρια και δυσεντερία.

Ο Χο είχε γαλλική μόρφωση (εκτός από την εθνική του) μα μελέτησε και θαύμαζε τους Βρετανούς και Αμερικανούς και την παράδοση που είχαν για δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου. Υιοθέτησε δε τον αντιαποικιακό λόγο του Φραγκλίνου Ρούσβελτ.

Στη δική τους Διακήρυξη Ανεξαρτησίας (2/9/1945) η πρώτη πρόταση είναι παρμένη εξολοκλήρου από την Αμερικανική: «Όλοι οι άνθρωποι έχουν δημιουργηθεί ίσοι. Έχουν προικισθεί από τον Δημιουργό με ορισμένα αναφαίρετα δικαιώματα: ανάμεσα σε αυτά είναι η Ζωή, Ελευθερία και η Επιδίωξη της Ευτυχίας.»

Ο Θείος Χο πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια 2/9/1969.

Η πολιτική του σκέψη είχε μπόλικο μαρξισμό και λενινισμό – εναντίον καπιταλισμού, αποικιοκρατίας και ιμπεριαλισμού. Μα θεωρείται ως μείγμα μαρξισμού, εθνικισμού και νέο-Κομφουκισμού!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *