1. Ακόμα και οι τσιπριστές, όταν δεν κάνουν προπαγάνδα αυτοδικαίωσης για εσωτερική κατανάλωση, παραδέχονται την άφθονη βοήθεια που η χώρα μας δέχθηκε από την Ε.Ε. Και φυσικά, μετά τις απεγνωσμένες προσπάθειες τους των πρώτων μηνών εξουσίας το 2015 να βρουν στήριξη στη Ρωσία, Βενεζουέλα κι άλλες μακρινές χώρες, δεν διανοούνται πλέον το Γκρέξιτ.
Ένα από τα μεγάλα και πιο ανιδιοτελή προγράμματα βοήθειας στην Ε.Ε. είναι το Erasmus που έχει καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα καθώς γίνονται ανταλλαγές φοιτητών ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.
Αυτό είναι παραπάνω από βοήθεια και τυπικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Είναι πολιτισμικό πρόγραμμα. Διότι καθώς οι φοιτητές (και διδακτικό προσωπικό) μετοικούν και μετεκπαιδεύονται για λίγους μήνες σε άλλη χώρα, δέχονται ανεκτίμητες νέες εντυπώσεις και ο νοητικός τους ορίζοντας διευρύνεται.
Μακάρι και οι ενεργοί πολιτικάντηδες και συνδικαλιστές μας να μπορούσαν να ζούσαν και να (συν)εργάζονταν για μερικούς μήνες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
2. Πέρασαν 30 χρόνια από την έναρξη αυτού του προγράμματος το 1987. Την πρώτη χρονιά 34 ελληνόπουλα μετακινήθηκαν και φυσικά γύρισαν ενθουσιασμένα κι εμπλουτισμένα με νέες επαφές, εντυπώσεις και γνώσεις.
Έκτοτε χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες μας μετακινούνται κάθε χρόνο και χιλιάδες ξένοι έρχονται στην χώρα μας.
Στα 30 χρόνια η συνολική μετακίνηση έφθασε τα 2 εκμ. Με το νέο Erasmus+ πρόγραμμα το νούμερο θα φθάσει τα 4 εκμ: εκτός από φοιτητές θα είναι και διδακτικό προσωπικό από όλες τις βαθμίδες Παιδείας καθώς κι εκπρόσωποι φορέων και μικρών επιχειρήσεων.
Όλοι θα γυρίσουν αν όχι ενθουσιασμένοι, τουλάχιστον εμπλουτισμένοι με τις εντυπώσεις από την κουλτούρα των χωρών όπου έμειναν.
Δεν είναι οι ξένοι καλύτεροι ή εξυπνότεροι από μας, αλλά σε πολλές χώρες όπως Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία κλπ, υπάρχουν παραδόσεις πολλών αιώνων που στηρίζουν αρετές όπως τάξη, μέθοδος, ευγένεια.
3. Υπάρχουν και πολύ πρακτικά πλεονεκτήματα στη σφαίρα εργασίας και αμοιβής. Οι ευεργετημένοι απόφοιτοι έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να βρουν εργασία από απόφοιτους δίχως εμπειρία του εξωτερικού, σύμφωνα με έρευνα της Ε.Ε.
Αλλά συγχρόνως ενδυναμώνονται χαρακτηριστικά όπως ευρύνοια, φιλομάθεια, αυτοπεποίθηση, επίγνωση δυσκολιών και ικανότητα επίλυσής τους με μια διαφορά από άλλους κατά 43% ανώτερη – κατά την ίδια έρευνα.
Επιπλέον επηρεάζονται και οι μεταξύ τους σχέσεις καθώς ένα ποσοστό παντρεύονται μεταξύ τους κι έτσι δυναμώνει αισθητά και πρακτικά η ιδέα της αληθινά Ενωμένης Ευρώπης.
4. Είναι κρίμα που ορισμένες χώρες ή τμήματα του πληθυσμού τους δεν μπορούν να βγάλουν τις αντι-ευρωπαϊκές παρωπίδες τους και να αντιληφθούν τα πλεονεκτήματα μιας μεγάλης Ενιαίας Ευρώπης.
Ναι, υπήρξαν και θα υπάρξουν κρίσεις πολιτικο-οικονομικές και αξιακές, ανισότητες στην ανάπτυξη, στους δημοκρατικούς θεσμούς και, κυρίως στην Παιδεία, προβλήματα με την μετανάστευση, την ανεργία και τον λαϊκισμό.
Μα είναι ακριβώς προγράμματα σαν το Έρασμος που προσπαθούν να λύσουν τις δυσκολίες και να ανοίξουν νέες ευοίωνες προοπτικές.
Είναι κρίμα να επηρεαζόμαστε από την ξεπερασμένη συνθηματολογία ορισμένων αμετάπειστων ατόμων και οργανώσεων που μένουν στην σκοτεινιά του αντι-ευρωπαϊσμού.