Τ362: Έρημος Γκόμπι

Τ362: Έρημος Γκόμπι

- in Ταυτότητα
0

Αυτή η έρημος Γκόμπι είναι μια τεράστια άνυδρη περιοχή, η 6η μεγαλύτερη έρημος στον κόσμο, 1.295.000 χλμ2 στη βορειοανατολική Κίνα και τη νότια Μογγολία.

Είναι και άμμος, με εντυπωσιακούς λόφους, μα και σκληρή βραχώδη επιφάνεια, σε ένα οροπέδιο 900 ως 1500 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Τον χειμώνα χιονίζει και συνήθως έχει δυνατούς ανέμους που κατεβάζουν τη θερμοκρασία ως -40ο Κελσίου ενώ το κατακαλόκαιρο ανεβαίνει ως 45ο!

Έχει τις φημισμένες καμήλες της Βακτριανής – κυρίως στις βορεινές άκρες όπου απλώνεται γρασίδι. Έχει και τις λεοπαρδάλεις του χιονιού.

Έχει μήκος 1600 χλμ. και πλάτος (βορρά-νότο) 800 χλμ.

Ο δρόμος του μεταξιού ξεκινούσε από τη Chang-an και τελείωνε στη Daqin, όπως ονομαζόταν στα κινέζικα η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Μα από την αφετηρία του ως την καρδιά της Ευρώπης ήταν 20.000 χλμ. περίπου.

Τώρα η έρημος επεκτείνεται στη νότια πλευρά της μέσα στην Κίνα. Κάθε χρόνο 3.600 χλμ2 πράσινης γης μετατρέπεται σε έρημο. Από το 1996 κι έπειτα αυξήθηκαν οι ανεμοθύελλες – επιφέροντας μεγαλύτερη ζημιά στην αγροτοκτηνοτροφία της χώρας. Στη βόρεια πλευρά (Μογγολία) οι συνθήκες αλλάζουν λόγω καιρικών μεταβολών – πότε έρημος, πότε πρασινάδες.

Για την επέκταση της ερήμου φαίνεται να φταίει κυρίως η ανθρώπινη δραστηριότητα, εκβιομηχάνιση κι εντατική καλλιέργεια ή κτηνοτροφία που απορροφούν τα νερά.

Μα υπάρχουν προγράμματα που σε μερικές τουλάχιστον περιοχές ανέκοψαν την εξάπλωση της ερήμου και μετατρέπουν λίγα μέρη σε εύφορη γη πάλι – με δενδροφυτείες (λεύκα κυρίως).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *