Τ367: Τέτσου Νακαμούρα

Τ367: Τέτσου Νακαμούρα

- in Ταυτότητα
0

Ο Tetsu Nakamura (1946-2019) γιατρός, απόφοιτος του πανεπιστημίου Kyushu (Ιαπωνία) μετοίκησε στο ανατολικό Αφγανιστάν το 1984 κι έγινε επίτιμος υπήκοος αυτής της χώρας (Οκτ. 2019).

Αυτά όλα τα χρόνια επέφερε με τη βοήθεια του συμπατριώτη του Kazuya Ito (και άλλων) σημαντική περιβαλλοντική βελτίωση στην περιοχή και ίδρυσε δύο νοσοκομεία με διάφορες κλινικές (70 κλίνες το καθένα) και 2 τζαμιά. Η ειδικότητά του ήταν η θεραπεία λέπρας.

“Ως γιατρός”, έλεγε, “τίποτα δεν μ’ ευχαριστεί όσο το να θεραπεύω ασθενείς και να τους στέλνω ευτυχισμένους στα σπίτια και τις δουλειές τους”.

Επιπλέον συμβούλευε τους φτωχούς αγρότες να έχουν καλύτερη διατροφή και καθαρό νερό. Έτσι τους παρότρυνε και βοήθησε να σκάψουν πηγάδια.

Προώθησε και την κατασκευή ενός καναλιού 38 χλμ από τον ποταμό Kunar που άλλαξε ριζικά το τοπίο και μετέτρεψε την έρημο σε δάσος και καλλιεργήσιμα χωράφια.

Στην φωτογραφία είναι η άγονη έρημος:

Μετά ο Νακαμούρα και το κανάλι:

Και η αλλαγή του τοπίου:

Μα κάποιοι φανατικοί Ισλαμιστές δεν τον ήθελαν (παρά τα δυο τζαμιά που οικοδόμησε) και το 2008 σκότωσαν τον βοηθό του Ίτο.

Η κυβέρνηση του παραχώρησε σωματοφύλακες, μα στις 4 Δεκεμβρίου 2019 οι φανατικοί επιτέθηκαν και τον σκότωσαν μαζί με τους συνοδούς του.

Δεν μοιάζει να έχει όρια η άβυσσος του ισλαμικού μίσους για μη-Μουσουλμάνους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *