Η Γκόλντα Μέιρ (3/5/1898 – 8/12/1978) ήταν πρωθυπουργός του Ισραήλ στην περίοδο Μάρτιος 1969 – Ιούνιος 1974. Όταν έγινε πρωθυπουργός στα 70 της ήταν η τρίτη γυναίκα στον κόσμο που αναλάμβανε το αξίωμα. Πριν από αυτό ήταν στέλεχος του κόμματος Μαπάι 1930-1968 και των Εργατικών 1968-1978. Πριν την πρωθυπουργία είχε υπηρετήσει ως υπουργός Εργασίας κι Εξωτερικών.
Γεννήθηκε στο Κίεβο (της σημερινής Ουκρανίας) και στα οκτώ της μετακόμισε με όλη την οικογένεια στην εβραϊκή συνοικία του Μιλγουόκι στις ΗΠΑ (1906). Δίδαξε σε σχολείο μα και εβραιόπουλα (και άλλους) στους δρόμους για τον Εργατικό Σιωνισμό στη δεκαετία 1910. Το 1917 παντρεύτηκε τον Morris Meyerson (με τον οποίο απέκτησε έναν γιο και μια κόρη) και πήγαν στην τοτινή Παλαιστίνη όπου το 1921 προσχώρησαν στο Κιμπούτς Merhavyah (περιοχή Εμέκ). Το 1924 εγκαταστάθηκαν στην Ιερουσαλήμ. Το 1928 μετακόμισε στο Τελ Αβίβ με τα παιδιά για να εργάζεται στο Συμβούλιο Εργαζομένων Γυναικών (Histadrut). Το 1934 έγινε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Histadrut.
Mε την ίδρυση του κράτους Ισραήλ η Μέιρ μετάβηκε στις ΗΠΑ όπου μάζεψε $50 εκμ (ενώ στο Ισραήλ περίμεναν 25 εκμ) για την αγορά όπλων καθώς ήταν φανερό πως οι Άραβες θα επιτίθονταν. Πήγε μετά μεταμφιεσμένη ως μουσουλμάνα στην Ιορδανία να παρακαλέσει τον βασιλιά Αμπντουλάχ να μην προχωρήσει σε πόλεμο. Ο βασιλιάς την είδε κρυφά δυο φορές μα δεν δέχθηκε το αίτημά της.
Όταν αργότερα ήταν μέλος της κυβέρνησης του Μπεν Γκουριόν, αυτός είπε πως η Γκόλντα Μέιρ ήταν «ο μόνος πραγματικός άντρας (!) στην κυβέρνησή του».
Αλλά δέχθηκε κι επικρίσεις για την αποτυχία της να προετοιμαστεί για τον πόλεμο του Yom Kippur (τον οποίο κέρδισαν οι καλοί στρατηγοί της σε είκοσι μέρες) και για την απροθυμία της να δώσει δικαιώματα στους Άραβες Παλαιστίνιους.
Στη φωτογραφία με τον Πρόεδρο Κένεντι στην Ουάσινγκτον το 1962.
Παραθέτω μερικά από τα σοφά λόγια αυτής της λέαινας του Σιωνισμού.
1. «Έχω μάθει να πυροβολώ, φυσικά», είπε σε μια συνέντευξη, «αλλά δεν έτυχε να σκοτώσω κανέναν. Λέω όμως με πόνο. Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να σκοτώνεις και να παίρνεις αποφάσεις με τις οποίες στέλνεις άλλους να σκοτώσουν. Είναι το ίδιο πράγμα. Ή μπορεί να είναι και χειρότερο».
2. «Το ότι δεν ήμουν όμορφη ήταν αληθινή ευλογία… Με ανάγκασε να αναπτύξω τις εσωτερικές μου δυνάμεις. Το ωραίο κορίτσι έχει να ξεπεράσει ένα εμπόδιο».
3. Η μόδα είναι μια υπερεπιβολή, ένα εμπόδιο στην ελευθερία.
4. Είναι γνωστή η ιστορία ότι ο Μπεν Γκουριόν είπε πως ήμουν «ο μόνος άντρας» στην κυβέρνησή του. Αυτό θεωρήθηκε μεγάλη φιλοφρόνηση για μένα. Αμφιβάλλω αν κάποιος άντρας θα κολακευόταν αν εγώ έλεγα πως ήταν αληθινή γυναίκα ανάμεσα στα μέλη της κυβέρνησής μου.
5. Η κίνηση της φεμινιστικής απελευθέρωσης είναι μεγάλη ανοησία. Διακρίσεις γίνονται μάλλον κατά των αντρών. Δεν μπορούν να γεννήσουν παιδιά.
6. Στο πόλεμό μας με τους Άραβες εμείς έχουμε ένα κρυφό όπλο. Δεν έχουμε κάπου αλλού να πάμε.
7. Δεν χαιρόμαστε με τις νίκες. Χαιρόμαστε όταν ένα καινούριο βαμβάκι αναπτύσσεται, όταν οι φράουλες ανθίζουν, στο Ισραήλ.
8. Να τι καταλογίζουμε στον Μωυσή. Μας οδήγησε 40 χρόνια μέσα στην έρημο και μας έφερε στο ένα μέρος όπου δεν υπάρχει πετρέλαιο!
9. Το να είσαι 70 δεν είναι αμάρτημα, μα, από την άλλη, δεν είναι και αστείο.
10. Γερατειά είναι σαν ένα αεροπλάνο που πετά μέσα σε καταιγίδα… Δεν μπορείς να σταματήσεις το αεροπλάνο, ούτε την καταιγίδα, ούτε τον χρόνο. Έτσι το αποδέχεσαι, γαλήνια, συνετά.
11. Ναι, είναι αλήθεια πως κερδίσαμε όλους τους πολέμους μας. Μα πληρώσαμε για αυτούς.
12. Όταν έρθει η ειρήνη θα μπορέσουμε να συγχωρέσουμε του Άραβες που σκότωσαν τα παιδιά μας. Θα είναι πιο δύσκολο να τους συγχωρέσουμε που μας ανάγκασαν να σκοτώσουμε τα δικά τους παιδιά.
13. Θα έχουμε ειρήνη με τους Άραβες μόνο όταν αγαπήσουν τα παιδιά τους περισσότερο από ότι μισούν εμάς.
14. Ένας ηγέτης που δεν διστάζει για λίγο προτού στείλει το έθνος του σε πόλεμο δεν είναι κατάλληλος ηγέτης.
15. Προτιμώ να δέχομαι επικρίσεις ζωντανή παρά συλλυπητήρια πεθαμένη.