37. Μύθοι: Δύο ιστοριούλες

37. Μύθοι: Δύο ιστοριούλες

- in Μυθιστορία
0

Νικόδημος

1)Η πέρδικα και ο κόρακας

Πρέπει να σας πω πως δεν θυμάμαι πού συνάντησα αυτήν την ιστοριούλα.

Μια πέρδικα καθόταν σ’ ένα δέντρο στο δάσος. Ένα κοράκι ξάφνου ήρθε στο ίδιο δέντρο ν’ αναπαυθεί.

– “Πως από ‘δω;” ρώτησε η πέρδικα.

– “Πάω ταξίδι” έκραξε ο κόρακας.

– “Πώς αυτό;”

– “Ζούσα στο χωριό πιο κάτω από το δάσος εδώ. Παλιά οι άνθρωποι μου πετούσαν τ’ αποφάγια τους. Τελευταία σταμάτησαν: μόνο πέτρες μου πετούν. Λένε πως δεν τους αρέσει η φωνή μου. Γι’ αυτό πάω ανατολικά”.

– “Φίλε μου, τη φωνή σου ν’ αλλάξεις, όχι χωριό,” τον συμβούλεψε η πέρδικα. “Γιατί κι ανατολικά να πας, πάλι πέτρες θα σου πετούν”.

Μπορεί όμως ο κόρακας να αλλάξει φωνή; Όχι. Μπορεί μόνο να σωπαίνει.

2) Κάθε στιγμή

Οι σπουδαστές του Ζεν συνήθως παραμένουν με το δάσκαλό τους δέκα χρόνια προτού οι ίδιοι μπορέσουν να διδάξουν άλλους. Έτσι ο Τέννο, αφού πια συμπλήρωσε 10 χρόνια μαθητείας, έφυγε και άρχισε να διδάσκει.

Μια βροχερή μέρα επισκέφτηκε τον μεγάλο δάσκαλο Ναν-ίν. Άφησε την ομπρέλα και τα τσόκαρά του στον διάδρομο και πέρασε στο σαλόνι όπου καθόταν ο Ναν-ίν.

Ο ηλικιωμένος δάσκαλος υποδέχτηκε τον νέο με εγκαρδιότητα.

«Θα’θελα να ξέρω», του λέει σε μια στιγμή χαμογελώντας, «που ακριβώς άφησες τα τσόκαρά σου: στα δεξιά ή αριστερά της ομπρέλας σου;»

Ο Τέννο δεν μπορούσε να απαντήσει αμέσως. Σάστισε, κοκκίνισε. Κατάλαβε ότι δεν ήταν ικανός ακόμα να εφαρμόζει την πειθαρχία του Ζεν κάθε στιγμή.

Υποκλίθηκε: «Κύριε, θέλω να γίνω μαθητής σας».

Έτσι ο Τέννο σπούδασε στον Ναν-ίν άλλα 6 χρόνια.

– – –

Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may also like

616. Φιλοσοφία: Thomas Hobbes

Ο Τόμας Χομπς (Απρ. 1588 – Δεκ. 1679)