Τόσο η Αμερική όσο και η ΕΕ φοβούνται την Κίνα. Το ίδιο και η Ταϊβάν. Από μια άποψη δεν έχουν άδικο. Η Κίνα αναπτύσσεται ραγδαία και είναι ήδη μια υπερδύναμη οικονομικά. Σύντομα θα έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ. Η ΕΕ χωλαίνει, όπως και η Ρωσία.
Μα η Κίνα δεν έχει επιθετική στρατιωτική ισχύ, όπως οι ΗΠΑ. Δεν υστερεί σε αμυντικά οπλικά συστήματα, σε διαστημικά προγράμματα (δορυφόρους, επικοινωνίες), σε ναυτικό (2 αεροπλανοφόρα και άλλα δυο υπό κατασκευή), και σε αεροπορία. Μα παρότι έχει τον μεγαλύτερο στρατό ξηράς δεν έχει το οπλοστάσιο των ΗΠΑ ούτε, φυσικά, τις βάσεις και τον στόλο των ΗΠΑ. (Έχω γράψει για αυτά στο παρελθόν).
Αλλά έχει διεισδύσει οικονομικά και στην Κεντρική Ασία και στην Αφρική. Πολλές χώρες στην Αφρική (Νότιος Αφρική, Γκάνα κ.λπ.) έχουν πλέον πολύ στενούς δεσμούς με την Κίνα.
Η προοδευτική πολιτισμένη Δύση έχει λοιπόν κάθε λόγο να φοβάται την Κίνα καθώς αυτή απλώνει έναν ισχυρό οικονομικό ιστό σε όλο τον κόσμο παρέχοντας τα φθηνότερα προϊόντα της.
Μια έρευνα το 2013 σε 65 χώρες και 70.000 ερωτηθέντες (αρκετά μεγάλος αριθμός) έδειξε πως ένα μεγάλο ποσοστό 24%, το υψηλότερο της έρευνας, θεωρούν τις ΗΠΑ ως τη μεγαλύτερη απειλή. Στη δεύτερη θέση είναι το Πακιστάν με 8% και η Κίνα στην τρίτη θέση με 6%. Η διαφορά είναι τεράστια.
«Ποια χώρα σήμερα νομίζετε είναι η μεγαλύτερη απειλή στην ειρήνη του κόσμου;» Αυτό το 2013 πριν τον Τραμπ και άλλους απρόβλεπτους ή μουρλούς ηγέτες στη Δύση.
Μέχρι τώρα η Κίνα δεν έχει αναμιχθεί ενεργά, φανερά, σε κάποια διένεξη έξω από τα σύνορα της – στη Μέση Ανατολή, Βόρειο Αφρική, Λατινική Αμερική. Έχει καταλάβει το Θιβέτ και περιοχές της Μογγολίας, πήρε πίσω το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο και διεκδικεί φυσικά την Ταϊβάν και νησιά στην Νότια Θάλασσα που διεκδικούνται από το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες, επίσης.
Αλλά δεν έχει στείλει στρατό πουθενά αλλού όπως έχει κάνει η Αμερική επανειλημμένα.
Δυστυχώς οι ΗΠΑ έχουν αναμιχθεί σε πολλές εστίες πολέμου κι έχουν χρησιμοποιήσει το ναυτικό και την αεροπορία τους για εκφοβισμό, ενώ συχνά στήριξαν απολυταρχικά καθεστώτα.