Για να μη ζήσουμε δεύτερο καλοκαίρι χωρίς τουρίστες

Για να μη ζήσουμε δεύτερο καλοκαίρι χωρίς τουρίστες

Νότης Παπαδόπουλος  

Τα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζουν κάποιες μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες με τα εμβόλια του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με την αδυναμία της Ευρώπης να τους βάλει τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι, δημιουργούν τεράστιες καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς. Δυστυχώς, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, οι περισσότερες  ευρωπαϊκές χώρες –ανάμεσά τους και η Ελλάδα– είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν μέσα στο καλοκαίρι τους εμβολιασμούς και να πετύχουν την ανοσία του πληθυσμού τους.

Στον ένα μήνα από τότε που έγιναν τα πρώτα εμβόλια –για συμβολικούς λόγους– στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό, έχουν εμβολιαστεί περίπου 200.000 Ελληνες (με την πρώτη δόση) και καμιά εικοσαριά χιλιάδες και με τη δεύτερη δόση. Μετά όμως την εμπλοκή που υπήρξε με την AstraZeneca, οι υγειονομικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι έως τα τέλη Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί στην Ελλάδα 1.000.000 πολίτες (περίπου το 10% του πληθυσμού), οι μισοί δηλαδή απ’ όσους εκτιμούσαν αρχικά οι υπηρεσίες για το χρονικό αυτό διάστημα. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι ιδιαίτερα απογοητευτικές αν δει κανείς ότι οι χώρες που κινήθηκαν εγκαίρως, όπως το Ισραήλ (έχει ήδη εμβολιάσει το 50% του πληθυσμού) και η Βρετανία (έχει εμβολιάσει ήδη πάνω από 7.000.000 πολίτες), θα έχουν επιτύχει την περιζήτητη ανοσία του πληθυσμού τους πριν από το Πάσχα.

Ενδεικτικό της δυσκολίας και του μεγέθους του εγχειρήματος είναι ότι για να επιτευχθεί ανοσία στην Ελλάδα πρέπει να εμβολιαστούν –ιδανικά– 7.000.000 πολίτες με δύο δόσεις εμβολίων (14.000.000 εμβόλια) κατά προτίμηση πριν από τα τέλη Ιουνίου που θα αρχίσει η μαζική άφιξη τουριστών στη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Απριλίου (οπότε ελπίζεται ότι θα υπάρχει πληθώρα εμβολίων από 4-5 φαρμακευτικές εταιρείες) έως τα τέλη Ιουνίου, δηλαδή σε διάστημα 90 ημερών, θα πρέπει να εμβολιαστούν 6.000.000 πολίτες (12.000.000 εμβόλια). Δηλαδή, να γίνονται περίπου 133.000 εμβολιασμοί την ημέρα! Επιχείρηση γιγαντιαία και εν πολλοίς ανέφικτη για τα ελληνικά δεδομένα.

Αρα θα πρέπει να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Και να συμβιβαστούμε με τη ρεαλιστική πιθανότητα ότι έως την αρχή της τουριστικής περιόδου θα έχει εμβολιαστεί μόνο το 30%-40% του ελληνικού πληθυσμού. Ακόμη κι αυτό το ποσοστό, όμως, είναι βέβαιο ότι θα επιβραδύνει την εξάπλωση της πανδημίας, βοηθούντος και του καλοκαιρινού καιρού. Εφόσον βέβαια υπάρξει και αλλαγή σχεδιασμού στους εμβολιασμούς: εμβόλια στους πολίτες όχι μόνον με βάση την ηλικία τους, αλλά και με βάση το επάγγελμά τους.

Ξενοδοχειακοί υπάλληλοι, ταξιτζήδες, άνθρωποι της εστίασης, ταξιδιωτικοί πράκτορες, εργαζόμενοι στη ναυσιπλοΐα, ξεναγοί, εργαζόμενοι σε ενοικιαζόμενα σκάφη, λιμενικοί, αεροσυνοδοί και πιλότοι, αστυνομικοί, οδηγοί λεωφορείων κ.λπ., κ.λπ. θα πρέπει να εμβολιασθούν εγκαίρως για να έχουν ανοσία πριν αρχίσουν οι μαζικές αφίξεις τουριστών. Ετσι ώστε να μην περάσει δεύτερο καλοκαίρι στην Ελλάδα χωρίς να λειτουργήσει η τουριστική βιομηχανία, διότι η οικονομική καταστροφή θα είναι τεράστια.

Παράλληλα, οι υπεύθυνοι για τους εμβολιασμούς θα πρέπει να κινηθούν εκτός της πεπατημένης, όπως έκανε το Ισραήλ, και να δώσουν το πράσινο φως στον ιδιωτικό τομέα να βγει στην παγκόσμια αγορά και να αγοράσει εμβόλια σε υψηλότερες τιμές. Και στη συνέχεια να δοθεί η δυνατότητα με τα εμβόλια αυτά να εμβολιαστούν όσοι πολίτες επιθυμούν καταβάλλοντας κάποιο αντίτιμο για τον εμβολιασμό τους.

Και, γιατί όχι, το ίδιο το κράτος, πέρα από τις γνωστές εταιρείες της Δύσης, οι οποίες απ’ ό,τι φαίνεται έχουν πουλήσει μεγάλο μέρος του στοκ τους, θα μπορούσε να μελετήσει, εφόσον το εγκρίνουν και οι γιατροί μας, να προμηθευτεί εμβόλια από τη Ρωσία, την Κίνα ή ακόμη και την Ινδία. Εξάλλου οι γείτονές μας (Σέρβοι, Τούρκοι) αλλά και πολλοί από τους τουρίστες μας (Ρώσοι, Κινέζοι) με αυτά τα εμβόλια θα έχουν εμβολιαστεί. Η Τουρκία, π.χ., έχει εμβολιάσει ήδη 1.000.000 πολίτες (ανάμεσά τους και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος) με το κινεζικό εμβόλιο και ήδη καλεί προς εμβολιασμό την ηλικιακή ομάδα των 75άρηδων.

Σημασία έχει να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ο ενεργός πληθυσμός της χώρας για να προστατευτεί επαρκώς και εγκαίρως από τον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του. Να μην ξεχνάμε ότι κάθε μέρα που καθυστερούμε στους εμβολιασμούς, 30-50 άνθρωποι στην Ελλάδα χάνουν τη ζωή τους – πάνω από 15.000 σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: Καθημερινή

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *