1. Αναρτώνται και στην Ελλάδα άρθρα που κατηγορούν την κυβέρνηση της Κίνας (δηλ. το ΚΚΚ) πως καταπιέζει όχι μόνο το πρώην δημοκρατικό Χονγκ Κονγκ και τις διάφορες μειονότητες μα τους ίδιους τους Κινέζους πολίτες στερώντας τους το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης.
Αυτοί οι συγγραφείς οπωσδήποτε φαίνονται να εκτιμούν αυτό το δικαίωμα πάνω από οτιδήποτε άλλο. Αυτό είναι, βέβαια, θεμιτό. Μα δεν σημαίνει πως ο κινέζικος λαός πρέπει να ενστερνιστεί την ίδια εκτίμηση.
Επίσης πρέπει αυτοί οι καλοθελητές, αν όντως επιθυμούν τη βελτίωση των Κινέζων, όχι να νομίζουν πως το δικό μας σοσιαλδημοκρατικό καθεστώς με τη σχεδόν αχαλίνωτη ελευθεριότητα ταιριάζει πολύ σε έναν λαό που έχει επί χιλιετίες συνηθίσει να υπακούει μια κυβέρνηση που δεν έχουν εκλέξει οι πολίτες καθαυτοί. Επιπλέον, είναι αμφίβολο αν θα μπορούσε η κινέζικη κυβέρνηση να βγάλει από τη φτώχεια και στέρηση σε 3 δεκαετίες 400 εκμ. πολιτών δίχως τη μονοκομματική διακυβέρνησή τους.
2. Αν οι Κινέζοι ένιωθαν να καταπιέζονται, θα έφευγαν από την Κίνα. Διότι δεν υπάρχει περιορισμός στη μετακίνησή τους (όπως επί Μάο). Βέβαια, ποια χώρα θα τους δεχόταν;
Αλλά υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες νεαροί Κινέζοι που σπουδάζουν στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, στη Σιγκαπούρη και άλλες χώρες. Αυτοί θα μπορούσαν κάλλιστα, ως πτυχιούχοι και με δοκτοράτα, να παραμείνουν στο εξωτερικό. Μα εκτός από ελάχιστους που παντρεύονται ή θέλουν περιπέτεια, ή άλλες εμπειρίες, οι πιο πολλοί επιστρέφουν. Αντίθετα, πάρα πολλοί Ινδοί φοιτητές μένουν στο εξωτερικό ακόμα και όταν έχουν σύζυγο από την Ινδία!
Όταν ο διευθυντής του FBI στην Αμερική πρότινος κατηγόρησε την κινέζικη κυβέρνηση πως έχει πράκτορες που απειλούν Κινέζους εγκατεστημένους στις ΗΠΑ πιέζοντάς τους να γυρίσουν, απλούστατα δεν τον πιστεύω. Διότι δεν πιστεύω πως 5, 10, 1.000 Κινέζοι που μένουν στο εξωτερικό κάνουν μεγάλη διαφορά στο 1,4 δις του πληθυσμού στην Κίνα.
3. Υπάρχουν όμως πρόσφατες μελέτες από δυτικούς επίσημους οργανισμούς οι οποίες δείχνουν πως οι Κινέζοι αγαπούν κι εμπιστεύονται την κυβέρνησή τους (του ΚΚΚ) περισσότερο από κάθε άλλο λαό.
Μια έρευνα από την Blackbox Research (στη Σιγκαπούρη) και την Toluna (στη Γαλλία) συνεργάστηκαν ρωτώντας 12.500 ανθρώπους σε 23 χώρες (5 Απρ. ως 19 Απρ. 2020) να αξιολογήσουν την κυβέρνησή τους για την πολιτική ηγεσία της, για επιχειρηματικές ηγεσίες, για κοινωνική ευημερία και για τα Μίντια.
Η Κίνα πήρε την υψηλότερη βαθμολογία με 86 κι ήταν πρώτη. Οι ΗΠΑ πήραν 41 και ήρθαν 14η! Η διαφορά είναι σοκαριστική! Η έρευνα του Forbes λέει την ίδια ιστορία περίπου, με την Αμερική στη 10η θέση:
Μια άλλη μελέτη, του Καναδικού Ινστιτούτου Υγειονομικής Έρευνας (CIHR), πιο πρόσφατα, εξετάζει την εκτίμηση των Κινέζων ανά Περιφέρεια προς την κυβέρνησή τους με κύριο θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19.
Κάθε περιφέρεια έδωσε την επιδοκιμασία της με ποσοστό πάνω από 60%.
Το υψηλότερο ήταν στην Xinjiang με πάνω από 80%. Αυτό πάλι είναι παντελώς αντίθετο με τις φήμες των δυτικών και μουσουλμάνων που θέλουν τους Ουίγκουρ στην Xinjiang να καταπιέζονται και να είναι δυσαρεστημένοι.