Συναίνεση σημαίνει πως δυο ή περισσότεροι κομματάρχες αντιλαμβάνονται πως ένα πολιτικοοικονομικό ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να παραμερίσουν προσωπικά και κομματικά συμφέροντα για μια πολιτική που θα ωφελήσει ολόκληρο τον λαό.
Αυτό γίνεται σε πολιτισμένες χώρες με πραγματικά προοδευτικούς πολιτικούς – όχι τσαρλατάνους σαν τον Τσίπρα που από τότε που χρίστηκε «ηγέτης» του Σύριζα ως σήμερα λέει ΟΧΙ, σαν τον Μεταξά το 1940. Μόνο που αυτός το λέει σε όλα!
Το ΑΚΕΛ, το ΚΚ της Κύπρου, συνεργάστηκε με τους «αντιδραστικούς» δεξιούς για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το μνημόνιο, το 2011. Την ίδια χρονιά, που και η Πορτογαλία μπήκε σε μνημόνιο, τα τρία μεγάλα κόμματά της συμφώνησαν πως θα εφαρμόσουν τους όρους κατά γράμμα. Κανείς κομματάρχης δεν ούρλιαξε πως θα καταργούσε τα μνημόνια με έναν νόμο κι ένα άρθρο!
Αυτό ήταν συναίνεση. Όχι οι αγανακτισμένες τακτικές (δήθεν) του Τσίπρα που θέλει όχι μόνο συγκυβέρνηση μα εξουσία γιατί γλυκάθηκε με τα 4 έτη της Πρώτης Φοράς.
Ας μείνουμε λίγο ακόμα στην Πορτογαλία. Μετά τις πυρκαγιές του 2017, οπότε 117 άνθρωποι έπεσαν θύματα και, όπως στην Ελλάδα 2021, κάηκαν εκατομμύρια στρέμματα, πάλι συμφώνησαν οι σοβαροί πολιτικοί να δημιουργήσουν έναν διακομματικό οργανισμό για να αντιμετωπίζει τις πυρκαγιές – με βάρος στη λήψη μέτρων πρόληψης αντί στην κατάσβεση. Και αυτός κατόρθωσε να μειώσει τις φωτιές κατά 65%.
Πάλι με συναίνεση, η Πορτογαλία έλυσε το κρίσιμο ζήτημα της φοροκλοπής (και δη του ΦΠΑ) συνδέοντας τις ταμειακές μηχανές με το υπουργείο Οικονομικών και δίνοντας σε κάθε πολίτη μια κάρτα που ενσωματώνει τους αριθμούς ταυτότητας, φορολογικού μητρώου (= ελληνικός ΑΦΜ) και ασφαλιστικού μητρώου (δηλ. ΑΜΚΑ). Από τα δισεκατομμύρια πρόσθετων εισπράξεων με αυτές τις κάρτες γίνονται κάθε χρόνο κληρώσεις, έτσι που κάποιοι συνεπείς φορολογούμενοι κερδίζουν ακριβά δώρα ως και αυτοκίνητα.
Προφανώς οι Πορτογάλοι είναι πιο λογικοί και πιο έντιμοι στο σύνολό τους από το υπεροχότερο έθνος της υφηλίου, τους Έλληνες. Στην Ελλάδα δεκαετίες τώρα δίνονται υποσχέσεις από κυβερνήσεις, Δεξιάς, Κέντρου(;) και Αριστεράς, για ονειρεμένες βελτιώσεις, μα δεν γίνεται τίποτα.
Επί 20 έτη οι ταμειακές μηχανές δεν συνδέθηκαν με το υπουργείο Οικονομικών – και είδαμε στις δύο δεκαετίες κυβέρνηση κάθε χροιάς.
Το 2001 μια μελέτη δήλωνε πως κάθε χρόνο χάνονται περίπου 7 δισ από τις αναμενόμενες εισπράξεις ΦΠΑ και συνιστούσε τη σύνδεση ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών.
Γιατί δεν έγινε;
Διότι οι κυβερνήσεις δεν θέλουν να πιέσουν, κι έτσι να χάσουν από ψηφοφόρους, τους ανέντιμους εμπόρους που κλέβουν τον ΦΠΑ.
7 δισ είναι όσα περίπου προβλέπει ο προϋπολογισμός για την Παιδεία μας!
Η Πορτογαλία έμεινε στα μνημόνια 2 έτη και η Ελλάδα 10!