1. Αυτή δεν είναι είδηση. Επί μήνες τώρα οι ίδιοι οι Αμερικανοί αρθρογράφοι, εκτός από τους φανατικούς οπαδούς του τραμπισμού, σχολιάζουν την παρακμή που παρατηρείται σε όλες τις απόψεις της αμερικανικής ζωής, ιδίως από τότε που ανέλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρος.
Μα το σπέρμα της παρακμής ήταν παρόν από τις πρώτες μέρες της εγκατάστασης των λευκών ευρωπαίων αποίκων που έψαχναν νέες συνθήκες “ελευθερίας” από την “καταπίεση” στις ευρωπαϊκές χώρες.
Δύσκολα οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πως το σπέρμα του καλού και το σπέρμα του κακού είναι μέσα μας, στη νοοτροπία, στην ψυχολογία, στις αξίες και στις συνήθειές μας, και όχι τόσο στο περιβάλλον.
Εκτόπισαν τους ιθαγενείς που είχαν τον δικό τους τρόπο ζωής. Σιγά σιγά έκλεψαν τις γαίες τους. Μετά, αυτοί οι αναζητητές της ελευθερίας έφεραν σκλάβους από την Αφρική…
2. Ένας Ρεπουμπλικάνος παλαιών αρχών έκανε μια συγκινητική ανάρτηση στο Διαδίκτυο στην ιστοσελίδα Quora. Υπογράφει ως C.R.Archie.
“Είμαι 71 ετών και θυμάμαι ακόμα τον πρόεδρο Αϊζενχάουερ”, γράφει. “Σκέφτομαι πως τότε στη δεκαετία 1950 ο Ντόναλντ Τραμπ ούτε που θα πλησίαζε την υποψηφιότητα για Πρόεδρος. Τι έχει αλλάξει;»
Και αμέσως από κάτω παραθέτει μια προεκλογική αφίσα ενός χαμογελαστού Αϊζενχάουερ με 7 κύρια σημεία του προγράμματος 1956.
3. Αυτά είναι τα αιτήματα των Ρεπουμπλικανών. Ομοσπονδιακή βοήθεια για να έχουν περισσότερους γιατρούς κι επιστήμονες. Να αυξηθούν τα κονδύλια για έρευνα σε νοητικές ασθένειες, στον καρκίνο, σε καρδιοπάθειες και άλλες τρομερές αρρώστιες. Να βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες σε περιοχές όπου υπάρχει επίμονη ανεργία. Είναι τα σημεία στην αφίσα:
Βοήθεια στους χαμηλόμισθους. Προστασία της κοινωνικής ασφάλισης. Άσυλο στους πρόσφυγες. Αύξηση βασικού μισθού. Αύξηση επιδομάτων ανεργίας να καλυφθούν περισσότεροι άνεργοι. Ισχυροποίηση εργατικών νόμων. Ίσες αμοιβές για τα δύο φύλα.
“Έχουν αλλάξει οι Ρεπουμπλικάνοι” συνεχίζει ο κ. Archie. “Οι παλαιοί πραγματικοί Ρεπουμπλικάνοι δεν θα αναγνώριζαν τους τωρινούς. Ο Αϊζενχάουερ δεν θα τους αναγνώριζε. Έγινε πραξικόπημα. Μια αρρώστια μας κατέλαβε και τώρα κυριαρχεί τρέλα”.
Και με αυτά τελειώνει το παράπονό του ο ηλικιωμένος Ρεπουμπλικάνος. Το ερώτημα τώρα είναι: Τι θα ψηφήσει;…