Τ181: Bruce Lee, ο μεγάλος των πολεμικών τεχνών

Τ181: Bruce Lee, ο μεγάλος των πολεμικών τεχνών

- in Ταυτότητα
0

1. Ο Bruce Lee θεωρείται από όλους τους ειδήμονες ως ο ανώτερος εκφραστής των πολεμικών τεχνών κάθε εποχής. Έζησε μόλις 32 έτη (1940-1973) μα τοποθετείται μέσα στους πρώτους 100 που επηρέασαν τον 20ο αιώνα – με τις ταινίες του και τα κέντρα που ίδρυσε για να διδάξει τις δικές του μεθόδους κουνγκ-φού.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Lee Jun-Fu. Γεννήθηκε στην Καλιφόρνια μα ανατράφηκε στην περιοχή Kowloon του Χονγκ Κονγκ ως τα 18 του. Ο πατέρας του ήταν ηθοποιός/τραγουδιστής στην κινεζική όπερα και η μητέρα του Ευρωασιάτισσα από τις πολύ πλούσιες οικογένειες εκεί.

Μετρίου αναστήματος, ο Λη ζύγιζε 130 λίβρες (=σχεδόν 59 κιλά).

Η δύναμη της γροθιάς του ήταν 350 λίβρες (=0.453 γραμ. η λίβρα). Μπορούσε να χτυπήσει κάποιον με όλη εκείνη τη δύναμη τινάζοντας το χέρι του από απόσταση μόλις 20 πόντων (δίχως φόρα!) και να τον ρίξει 5 μέτρα πίσω!

Μπορούσε να κάνει 1.500 επικύψεις με τα δυο χέρια στο πάτωμα, 400 με το ένα χέρι, 200 με τον αντίχειρα και τον δείκτη ενός χεριού κι 100 με τον αντίχειρα μόνο! Κανείς δεν έχει κατορθώσει το ίδιο.

Ασκείτο με 5.000 γροθιές κάθε μέρα και μπορούσε να δώσει 9 γροθιές σε 1 δευτερόλεπτο. Οι κλωτσιές του επίσης ήταν τόσο γρήγορες που στις ταινίες η κάμερα λειτουργούσε σε αργή κίνηση!

Όρθιος και ακίνητος μπορούσε να πηδήξει 2 ½ μέτρα ύψος!

2. Χάρη στον πατέρα του άρχισε να παίζει σε ταινίες μικρός και στα 10 του πήρε πρωταγωνιστικό ρόλο δίπλα σε κείνον.

Μικρός επίσης καυγάδιζε στους δρόμους συνεχώς. Ο πατέρας του πρώτος τον δίδαξε πολεμικές τέχνες – το τάι-τσι σε στιλ Wu.

Σύντομα πήγε σε σχολές παραδοσιακών δασκάλων κι εκεί έπαιρνε τα στοιχεία που θεωρούσε καλύτερα. Όλοι πρόσεξαν νωρίς την καταπληκτική ταχύτητα κι ακρίβεια των κινήσεών του.

Το 1956 άρχισε να μελετά και να ασκείται στο Wing Chun υπό τον δάσκαλο Yip Man ο οποίος είχε λίγους μα εκλεκτούς μαθητές. Μετά μελέτησε και με τον Wong Shun Leung.

Στα ρωμαιοκαθολικά σχολεία που πήγε δεν ήταν ιδιαίτερα καλός μαθητής. Μα το 1958 έγινε έφηβος πρωταθλητής του μπόξινγκ στο Χονγκ Κονγκ. Την ίδια χρονιά κέρδισε και ως καλύτερος χορευτής του cha-cha!

Μετά πήγε στο Seattle όπου σπούδασε στο πανεπιστήμιο Δραματική Τέχνη, Ψυχολογία και Φιλοσοφία ως το 1964. Συγχρόνως δίδασκε σε φίλους τη δική του μέθοδο Lee Jun Fan Gung Fu.

3. Οι ταινίες του ήταν η μια πιο επιτυχημένη από την άλλη. Έπαιξε αρχικά δεύτερους ρόλους σε ταινίες για κινηματογράφο και τηλεόραση.

Στο μεταξύ παντρεύτηκε τη Linda Emery (1964) κι έκανε μαζί της έναν γιο, τον Brandon Lee που έγινε κι αυτός ηθοποιός.

Η πρώτη ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε είναι το Big Boss που γυρίστηκε (1971) στο Χονγκ Κονγκ. Ομοίως και η δεύτερη Fist of Fury (1972).

Στην 3η ταινία Way of the Dragon (1972 επίσης) έχει και τον Chuck Norris (άσσο του καράτε) με τον οποίο ήταν φίλοι. Η μονομαχία τους στο Κολοσσαίο της Ρώμης στο τέλος της ταινίας είναι μια από τις ωραιότερες στην ιστορία του κινηματογράφου.

Ξεκίνησε το ίδιο έτος την ταινία Death Game μα σταμάτησε για να πρωταγωνιστήσει στην καλύτερή του Enter the Dragon που τον ανέδειξε σε παγκόσμιο θρύλο. Ο ίδιος έγραψε το σενάριο και όλη τη χορογραφία κι εδώ εκδηλώνεται η εξαίρετη πολεμική τέχνη του σε όλη την ομορφιά της.(Αργότερα και η Death Game μετατράπηκε σε ταινία κανονικού μήκους, μα ο Λη ο ίδιος παρουσιάζεται μόνο για 25 λεπτά.)

“Μην προσεύχεστε” είχε πει “για μια εύκολη ζωή, μα για το σθένος να αντιμετωπίσετε μια δύσκολη”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *