Όχι, δεν πρόκειται για στρατιωτικά και συμμαχικά. Πρόκειται για την πολιτική ωριμότητα των Ισραηλινών και την φαυλότητα των Ελλήνων. Βίοι παράλληλοι μα τόσο διαφορετικοί.
Αναφέρομαι στη Πανδημία. Πώς αντιμετώπισαν το θέμα στο Ισραήλ και πώς το αντιμετωπίζουν οι Έλληνες φανφαρόνοι.
Η Ελλάδα κέρδισε τον θαυμασμό και τα εγκώμια των ξένων παγκοσμίως με τα αυστηρά μέτρα που εφάρμοσε νωρίς και αναχαίτισε την εξάπλωση του ύπουλου ιού. Μετά ήρθε ο εφησυχασμός, η αλαζονεία (εμείς τα καταφέραμε) και η απληστία (ώρα για κέρδη πάλι)!
Η πολιτική χαλάρωσης κι ενθάρρυνσης του τουρισμού ήταν βλακωδέστατη. Απορώ πως συνετοί επιστήμονες σαν τον Τσιόδρα, που δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, συναίνεσαν και δεν παραιτήθηκαν.
Μετά, τον Αύγουστο άρχισαν οι αυξήσεις κρουσμάτων, ακολούθησε ο Σεπτέμβριος με πρόσθετες αυξήσεις και ήρθε ο Οκτώβριος με ολέθρια διασπορά να ξεπερνά τους 1.500 και τα κρεβάτια στις ΜΕΘ να είναι γεμάτα (πάνω από 120 διασωληνωμένοι)!
Και η κυβέρνηση να παίρνει σπασμωδικά μέτρα “ανθρωπιστικά” ενάντια στον αμετανόητο ιό. Μάσκες, μάσκες και αποστάσεις!
Φταίνε οι νέοι, σίγουρα που διασκέδαζαν μαζικά. Φταίνε οι αρνητές της μάσκας, σίγουρα. Φταίνε όσοι δεν παίρνουν προφυλάξεις, σίγουρα.
Μα πρώτιστα φταίει η κακοκέφαλη κυβέρνηση που ενώ ήξερε πως ερχόταν 2ο κύμα, ισχυρότερο, το φθινόπωρο, δεν έλαβε τα κατάλληλα, ισχυρότερα μέτρα έγκαιρα. Ιδίως καθώς έβλεπε πως οι πολίτες δεν είναι τόσο υπάκουοι και θέλουν να διασκεδάζουν. Οπότε μόνο η αναγκαστική καραντίνα θα λειτουργούσε αποτελεσματικά. Και σε αυτήν σίγουρα θα αναγκαστεί να καταφύγει τελικά – το λοκντάουν! Εξαγγέλλει τώρα μέτρα ο πρωθυπουργός τα οποία έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί τέλη Αυγούστου!
Βίος παράλληλος και στο Ισραήλ, μια χώρα όμοιου πληθυσμιακού μεγέθους με όμοια κλιματικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά (όμοια θρησκευτική μεσαιωνική αδιαλλαξία μεγάλης μερίδας). Χαλάρωση και ελευθεριότητα ακολούθησε την αυστηρότητα που αναχαίτισε τον ιό για να φουντώσει πάλι φτάνοντας τα 6.000 κρούσματα. Και αυτοί έχουν καλό σύστημα υγείας – όχι σαν εμάς! Ένιωσαν την πίεση όμως, είδαν τον κίνδυνο. Κι έπεσε αμέσως ο πέλεκυς του λοκντάουν – αφού μόνιασαν οι πολιτικοί κι έφτιαξαν κυβέρνηση συνασπισμού. Σε 3 βδομάδες οι αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων έπεσαν κατακόρυφα.
Εδώ ο Μητσοτάκης κάνει κάθε τόσο διαγγέλματα έχοντας παλαβώσει νομίζοντας πως είναι ο πατερούλης του Έθνους και οι πολίτες θα σπεύσουν να εφαρμόσουν υπάκουα τις συμβουλές του.
Πώς δεν καταλαβαίνουν όλοι αυτοί οι ξεμωραμένοι κρατικοί αξιωματούχοι πως τα συνθήματά τους δεν πιάνουν πια; Χρειάζεται να αλλάξουν νοοτροπία και τρόπο ζωής κι έκφρασης οι ίδιοι πρώτα.
Ναι, βέβαια, το κόστος στην οικονομία θα είναι μεγάλο. 5 ή 6 δισεκατομμύρια. Μάλιστα. Μα δεν έχει γίνει μεγαλύτερο επειδή καθυστέρησαν να επιβάλουν σοβαρά μέτρα – τα οποία εφαρμόζουν επιλεκτικά με μισή καρδιά.
Οι Ισραηλινές κοπέλες χαζολογούν στους δρόμους, στα καφέ, στα μπαρ και όπου αλλού, μα με τα αυτόματα κρεμασμένα στους ώμους. Άντε να πείσεις τις δικές μας σουσουράδες, που ονειρεύονται να γίνουν παρουσιάστριες στα χαζοχαρούμενα πρωινάδικα ή στα μεγαλεπίβολα βραδινά δελτία ειδήσεων με τη φοβερή φλυαρία τους.
Το έθνος μας έχει βυθιστεί σε μια αξιοθαύμαστη μαλθακότητα. Όταν σκεφτούμε πως δεν κατάφεραν οι αρμόδιοι να έχουν έτοιμες τις κατάλληλου μεγέθους μάσκες στα σχολεία, και κανείς δεν είχε την εντιμότητα να αναλάβει την ευθύνη, καταλαβαίνουμε το εύρος ανικανότητας και ανοησίας στο οποίο σερνόμαστε κατευχαριστημένοι.
Βέβαια, όλοι έχουμε δικαίωμα, όπως λέμε, στην απόλαυση της ζωής, μα πρέπει πρώτα να μάθουμε να τη ζούμε – με το άριστο μέτρο!
Έτσι μπαίνουμε στον κρύο κι αδιάφορο Νοέμβριο.