1. Γράφω εδώ λίγα για την υπόθεση Νοβάρτις μα περισσότερα για την προσέγγιση και τους χειρισμούς του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου.
Αυτός αν θυμάμαι καλά, είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του Ελληνικού κράτους» μα τελικά παρά τις ωδίνες πολλών αξιωματούχων στο υπ. Δικαιοσύνης και βουλευτών, το μόνο ποντίκι (αρουραίος μάλλον) που γεννήθηκε ήταν η δίωξη του ίδιου του Παπαγγελόπουλου. Οι χειρισμοί του, σύμφωνα με τα πορίσματα της προ-ανακριτικής φαίνονται να εκφράζουν μια πολύ και αναπάντεχα χαμηλού επιπέδου νοημοσύνη – ένα χαρακτηριστικό όλων των τσιπριστών στη Βουλή, στην κυβέρνηση 2015-19 και στις Δημόσιες Υπηρεσίες μα και των υποστηρικτών τους στις μάζες του κοσμάκη.
2. Η υπόθεση αξιολογήθηκε ως «σκάνδαλο» και στην Αμερική όπου το FBI δήλωσε ξεκάθαρα πως δεν εμπλέκονταν τα πρόσωπα αντιπάλων πολιτικών που η Συριζαία κυβέρνηση επέλεξε να κατηγορήσει πως εμπλέκονταν κι έπαιρναν μίζες.
Εδώ όμως αξιολογήθηκε και ως «σκευωρία» με αρχισκευωρό κάποιον που ονομάστηκε συνωμοτικά «Ρασπούτιν» ως ραδιούργο διοργανωτή που κινούσε τα νήματα. (Ο Ρώσος Ρασπούτιν βέβαια, καλόγηρος ήταν και δεν χρημάτισε ως υπουργός ποτέ, μα ήταν έμπιστος της Τσαρίνας, ίσως κι εραστής της.)
Και όμως, όπως προκύπτει από τα πορίσματα της Επιτροπής και όπως έχουν γράψει πολλοί, οι ενδείξεις είναι πως οι χειρισμοί της Εισαγγελίας Διαφθοράς με την καθοδήγηση και υπαγόρευση του τοτινού αναπληρωτή υπουργού κ. Παπαγγελόπουλου υπονόμευαν την ίδια την έρευνα. Είναι και ήταν πασίγνωστο πως ο κ. Παπαγελόπουλος εφάρμοζε τη λογική «εμείς ας ασκήσουμε τη δίωξη και ας πάνε οι κατηγορούμενοι να αποδείξουν την αθωότητά τους».
Υπάρχουν τώρα εκατοντάδες σελίδες από καταθέσεις μαρτύρων όπως της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς κας Ε. Ράϊκου και του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Γιάννη Αγγελή.
3. Η διερεύνηση του σκανδάλου (ή της σκευωρίας), όπως διαφαίνεται ολοκάθαρα από τις μαρτυρίες και τα συμπεράσματα σχεδόν όλων των μελών της Επιτροπής, και οι χειρισμοί, δεν στόχευαν στη διαλεύκανση και ανακάλυψη της αλήθειας αλλά να θέσουν σε δικαστική ομηρία τους κατηγορούμενους πολιτικούς αντιπάλους. Ιδού ενδεικτικός διάλογος μεταξύ κ. Παπαγγελόπουλου και κας Ελένης Ράϊκου:
Π: Ακόμα δεν έστειλες τη δικογραφία στη Βουλή;
Ράϊκου: Κύριε υπουργέ, χωρίς στοιχεία δεν διώκω κανέναν.
Π: Στείλε την και για τα υπόλοιπα θα φροντίσουν άλλοι.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος θα φρόντιζε να φροντίσουν άλλοι… Δεν ξέρω αν ταιριάζει το παρατσούκλι «Ρασπούτιν» μα σίγουρα ταιριάζει ο όρος «σκευωρός» ή «ραδιούργος» που κινεί ανθρώπους.