Τ178: Τρεις Κινέζοι ηγέτες

Τ178: Τρεις Κινέζοι ηγέτες

- in Ταυτότητα
0

1. Οι δικοί μας ηγέτες πολιτικάντηδες είναι ως επί το πλείστον πτυχιούχοι στα Οικονομικά, στα Νομικά και στην Ιατρική. Λιγοστοί έχουν κάποιο πτυχίο ως, κυρίως, Πολιτικοί Μηχανικοί (της κακιάς ώρας σαν τον κ. Τσίπρα). Άλλοι έχουν μόνο την έμφυτη άγνοιά τους.

Στην Κίνα οι τρεις ηγέτες του ΚΚΚ και της χώρας, μετά τον μεγάλο αναμορφωτή Deng Xiaoping, είναι και οι τρεις μηχανικοί. Πολλοί άλλοι στο Κόμμα έχουν όμοια πτυχία.

Και αυτό δείχνει πως οι Κινέζοι καλά κατανόησαν πως η ανάπτυξη θα ερχόταν μέσω της τεχνολογικής προόδου. Τα Οικονομικά παίζουν εκεί δευτερεύοντα ρόλο αφού αυτό που χρειάζεται είναι γνώση Διοίκησης Επιχειρήσεων. Τα δε Νομικά τριτεύοντα, αφού υπάρχουν οι βασικές αρχές του κομμουνισμού και του Κομφούκιου.

2. Ο Deng που διαδέχθηκε τον Μάο, μετά την αντιπαλότητα με τη λεγόμενη Συμμορία των Τεσσάρων (μαζί και η χήρα του τέως Τιμονιέρη), δεν είχε ακαδημαϊκές περγαμηνές, μα γνώριζε καλά τις παραδόσεις της χώρας του και τις βασικές αρχές του κομμουνισμού και καπιταλισμού αδιαφορώντας για τους παραλογισμούς του Μάο ή, μάλλον, σώζοντας με νέες πολιτικές τη χώρα από εκείνους. Είπε, όταν τον κατηγόρησαν για τα φιλελεύθερα μέτρα που έφεραν την ελεύθερη αγορά και την ιδιωτική πρωτοβουλία: ‘Τι άσπρη γάτα, τι μαύρη γάτα; Φτάνει να πιάνει τα ποντίκια’. Συνδυάζοντας τον κομμουνισμό (το ΚΚ να ελέγχει την πολιτική) και τον καπιταλισμό (στη νέα φιλελεύθερη οικονομία) έπιασε το ‘ποντίκι’ μιας αξιοζήλευτης ανάπτυξης.

Ο Jiang Zemin ακολούθησε πλήρως την πολιτική του Dong. Είχε πτυχίο στην Ηλεκτρομηχανική και δούλεψε σε εργοστάσια στη Σαγκάη και στη Changchun.

Ο Hu Jintao, που τον ακολούθησε και άφησε να συνεχιστεί η πολιτική του, είχε πτυχίο στη Μηχανική από το πανεπιστήμιο Tsinghua στο Πεκίνο και δούλεψε αρκετά έτη ως εργοδηγός μηχανικός.

Ο Xi Jinping έκανε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις και μια επιθετική καμπάνια κατά της διαφθοράς. Και αυτός τελείωσε μηχανικός στο Tsinghua του Πεκίνου μα δεν εργάστηκε ως μηχανικός. Μπήκε γρήγορα στην πολιτική και το 1982 έγινε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΚΚ στην επαρχία Zhengding στη μεγάλη περιφέρεια Hubei – με πρωτεύουσα την Wuhan, όπου πρωτοεκδηλώθηκε ο κωρονοϊός, Δεκέμβριος 2019.

3. Για να κατανοήσει κάποιος τη σύγχρονη διεθνή σκηνή πρέπει να γνωρίζει μερικά στοιχεία για την Κίνα. Και πρώτα από όλα πως δεν είναι πλέον κομμουνιστική χώρα, όπως επί Μάο. Το νέο κομμουνιστικό καθεστώς (με καπιταλισμό) είναι ‘σοσιαλισμός με κινεζικά χαρακτηριστικά’. Για να κατανοηθεί αυτό το ιδιότυπο καθεστώς πρέπει να κατανοηθεί ο Κομφουκισμός.

Έχω γράψει ήδη μερικά άρθρα για τον Κομφούκιο: Πολιτική Οικονομία 195: Κομμουνισμός και Κομφούκιος, 316. Φιλοσοφία: Κομφούκιου διδασκαλία & 316β. Φιλοσοφία: Κομφούκιου διδασκαλία (2).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *