1. Η Μέση Ανατολή κοντά στη Μεσόγειο πάντα ήταν ασταθής λόγω φιλοδοξιών. Από το 3000 ΠΚΕ η μια αυτοκρατορία διαδεχόταν την άλλη για τους δυο βασικούς λόγους όπου ο νικητής είχε νέα εδάφη και πόρους ή/και δούλους: Αίγυπτος, Βαβυλωνία, Φοινίκη, Περσία κλπ.
Στη νεότερη εποχή, με την κατάρρευση της άρρωστης, διεφθαρμένης Οθωμανικής αυτοκρατορίας την οποία μισούσαν και οι ομόθρησκοι λαοί της Μέσης Ανατολής, ήρθαν για λίγο οι Γάλλοι (Συρία, Λίβανος) και οι Βρετανοί (Παλαιστίνη, Ιορδανία, Σουέζ…).
Μετά ανεξαρτητοποιήθηκαν οι διάφορες εθνικότητες και γεωγραφικές μονάδες Συρία, Λίβανος, Ιράκ, Ιορδανία, Ισραήλ, Γάζα και Δυτική Όχθη (Αραβοπαλαιστίνιοι) κι Αίγυπτος.
2. Η παρουσία του Ισραήλ πυροδότησε δυο πολέμους κι άφθονες αιματηρές φασαρίες μα η κατάσταση σταθεροποιήθηκε καθώς τα Αραβικά κράτη (πλην αραβοπαλαιστινίων), βαρέθηκαν την τρομοκρατία που απειλούσε τους πάντες και αποδέχθηκαν το Ισραήλ. Η Αίγυπτος, μάλιστα, με σύνεση δημιούργησε entente cordiale μια “εγκάρδια σχέση” με το Ισραήλ.
Οι φασαρίες συνέχισαν στο Ιράκ και στη Συρία μετά τις βλακείες των Ιρακινών (εναντίον Περσίας και Κουβέιτ) και τη βάρβαρη ISIS, που ευτυχώς εξαλείφθηκε μένοντας μόνο ως υπόγεια τρομοκρατική απειλή. Αυτό, υποθέτω, δεν θα διορθωθεί: το Ισλάμ με το jihad του θα είναι πάντα οδυνηρό αγκάθι στον μαλακό ιστό των μη-μουσουλμάνων.
Και ήρθε η Τουρκία! Η άγρια επεκτατικότητα υποκινούμενη από την προηγούμενη, αρρωστημένη δόξα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, δεν ήρθε με τον Ερντογάν, όπως νομίζουν πολλοί σύγχρονοι. Αμφιβάλλω αν έλειψε ακόμα και με την κατάρρευση της αυτοκρατορίας και την άνοδο του Κεμαλισμού. Φάνηκε στη Συρία, στην Κύπρο και στην αδυσώπητη καταπίεση των Κούρδων και άλλων μειονοτήτων ή ασθενέστερων γειτόνων.
3. Ο Ερντογάν είναι η ενσάρκωση του πιο φανατικού και αιμοβόρου στοιχείου των Τούρκων, που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν προσφέρει τίποτα στην ανθρωπότητα και τον πολιτισμό της. Είναι μόνο μια μεγάλη αγορά για τα προϊόντα των Ευρωπαίων….
Από το 2011 προμηθεύει όπλα (πληρωμένα με πετρέλαιο και χρήμα) σε ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις (Αλ Κάιντα, Παλαιστίνιους κλπ.) στην Αφρική και Ασία, ως το Τουρκεστάν και τους Ουίγκουρ αποσχιστές της Κίνας.
Ούτε οι Ρώσοι ούτε οι Αμερικάνοι συμπαθούν στο ελάχιστο τον Ερντογάν μα τον θέλουν ως αντίβαρο.
Καμιά γειτονική χώρα – εκτός από Ρωσία – δεν απειλεί την Τουρκία. Οπότε τι τους ήθελε τους αμυντικούς πυραύλους από τη Ρωσία και τσάντισε τον Τραμπ; Τους θέλει για βοήθεια στους επιθετικούς του σκοπούς στη Μεσόγειο, στη Συρία και τώρα Λιβύη.
4. Οι Αιγύπτιοι δεν ήθελαν τρομοκράτες ισλαμιστές στα σύνορά τους καθώς αυτοί προσπαθούν εδώ και χρόνια να ανατρέψουν το υφιστάμενο κοσμικό σοσιαλδημοκρατικό καθεστώς και να επιβάλουν ισλαμικό κράτος. Έκοψαν κάθε σχέση με τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, πλημμύρισαν τα υπόγεια τούνελ κι ελέγχουν αυστηρά τα λιγοστά περάσματα (σε πλήρη συνεννόηση με τους Ισραηλινούς).
Όντας αυτάρκης σε πετρέλαιο και αέριο, η Αίγυπτος δεν τρέφει καμιά συμπάθεια προς τη Λιβύη. Μετά μάλιστα την επίθεση Λίβυων τρομοκρατών και τον θάνατο 28 Κοπτών πολιτών, βομβάρδισε ξανά τα στρατόπεδα τρομοκρατών (The Daily Brief, 8/6/20).
Οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα οπλικά συστήματά της δεν μπορούν να συγκριθούν με το Ισραήλ ή Ευρωπαϊκή Δύναμη, μα είναι αρκετά αξιόμαχες και σε περίπτωση επίθεσης των Τούρκων, υποθέτω το Ισραήλ δεν θα μείνει απαθές.
5. Ωστόσο πραγματικός εχθρός των Τούρκων στη Λιβύη δεν είναι η Αίγυπτος μα η Ρωσία.
Όπως όμως φαίνεται, ο Πούτιν προτιμά να αφήσει τον Ερντογάν να εξαντληθεί και να αυτοκαταστραφεί με την ασυνάρτητη φιλοδοξία και οικονομική δυσπραγία του. Για την ώρα, τουλάχιστον.
Από την άλλη, όμως, έχουν εγκατασταθεί στην Ανατολική Λιβύη Mig-29 και Sukhois από τη Λευκορωσία τα οποία έδειξαν την ικανότητά τους ενάντια στους Σύριους μισθοφόρους και τους Ουίγκουρ φανατικούς που προωθούν οι Τούρκοι στην αποκοτιά τους.
Όπως στη Βόρεια Συρία έτσι και στη Λιβύη θα σχηματιστεί μια αμήχανη, ευαίσθητη ισορροπία, που θα ρουφά τουρκικούς πόρους.
6. Μα υπάρχει ακόμα ένας παίκτης τώρα στο άστατο αυτό ταμπλό: η μακρινή μα καθόλου αδιάφορη Κίνα, η οποία δεν δέχεται καμιά παρέμβαση στα εσωτερικά της και δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω στην προώθηση των σχεδίων της να δικτυωθεί στην Αφρική και στην Κεντρική Ασία.
Ο εξοπλισμός και η ενθάρρυνση των Ουίγκουρ (και άλλων τουρκικών φύλων στα δυτικά της Κίνας) είναι πολύ εχθρική κίνηση όχι μόνο για την ειρήνη στη Βορειοδυτική Περιφέρεια Xinziang μα και στην ανάπτυξη του Δρόμου του Μεταξιού προς τη Μέση Ανατολή.
Η Κίνα έχει αρκετό πλούτο (περισσότερο από τη Ρωσία, την Περσία και την Τουρκία μαζί), ώστε να εξαγοράσει κάθε απολυταρχικό κράτος στην Κεντρική Ασία.
Οι Κινέζοι έχουν αποδειχθεί πολύ πιο έξυπνοι από τους Αμερικανούς στη διατήρηση των εδαφών που διεκδίκησαν και στη διείσδυση αναπτυσσόμενων χωρών όπου επενδύουν και φτιάχνουν χρήσιμες για τους ντόπιους υποδομές….