Μικροδάνεια και ανθελληνισμός

Μικροδάνεια και ανθελληνισμός

Διονύσης Γουσέτης

Η Ε.Ε. δεν μας δίνει μόνο τα λεφτά των κουτόφραγκων. Μας δίνει επίσης την πείρα και τη γνώση της σε θεσμούς, νομοθεσία, πρακτικές προς όφελος της κοινωνίας μας, ώστε να μη χρειάζεται να ξανα-ανακαλύψουμε τον τροχό. Μια από αυτές τις πρακτικές –που εφαρμόζουμε με 30 χρόνια καθυστέρηση– είναι ο νόμος 4701 που ψηφίστηκε στις 30 Ιουνίου. Πρόκειται για μια προσπάθεια να δημιουργηθεί εθελοντικά μια ομάδα φορέων, μακριά από τη γραφειοκρατία των τραπεζών, που θα χορηγούν μικροδάνεια, μέχρι 25.000 ευρώ, κυρίως για έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας ή μετεκπαίδευση. Κάθε φορέας μάλιστα υποχρεούται να παρέχει συμβουλές σε θέματα επιχειρηματικότητας στους δικαιούχους για δανεισμό (άρθρο 16).

Η ελληνική εκδοχή, όμως, της ευρωπαϊκής προσπάθειας δεν μπόρεσε να αποφύγει δύο ρωμαίικες «καινοτομίες». Η πρώτη είναι στο άρθρο 21, που λέει ότι ο δικαιούχος μπορεί να επιστρέψει τα χρήματα που δανείστηκε εντός 14 ημερών, αλλά επιβαρύνεται με «διαχειριστικό κόστος». Αυτή η επιβάρυνση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τον κώδικα των κουτόφραγκων που τον έφτιαξαν για να βοηθιούνται και όχι για να αρμέγονται οι νέοι.

Η δεύτερη είναι στο άρθρο 15: στο ποιοι είναι δικαιούχοι προστέθηκαν την τελευταία στιγμή οι λέξεις: «με τουλάχιστον δεκαετή φορολογική κατοικία στην Ελλάδα». Με άλλα λόγια: όχι βοήθεια στους νέους Ελληνες και στους πρόσφατους μετανάστες, ακόμα και τους νόμιμους.

Η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες της Ε.Ε. σε (υπο)γεννητικότητα και από τις πρώτες σε γήρανση. Η βοήθεια στους νέους για ανακοπή του brain drain και στους μετανάστες για ενσωμάτωση στην κοινωνία είναι όρος επιβίωσης του έθνους. Οποιος την υπονομεύει είναι χωρίς αμφιβολία ανθέλληνας.

Τα δύο αυτά άρθρα του νόμου βρίθουν ανθελληνισμού. Αποτελεί έκπληξη η υπερψήφισή τους από τη Ν.Δ., τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Ιδιαίτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει δείξει τόση ευαισθησία προς τους μετανάστες. Το κόμμα Βελόπουλου το διατύπωσε σαφέστερα: «οι δικαιούχοι πρέπει να είναι Ελληνες υπήκοοι».

Τα τρία κόμματα δεν είναι ανθελληνικά. Είτε έχουν την ίδια αντίληψη με το κόμμα Βελόπουλου, να συγχέουν τον πατριωτισμό με την ξενοφοβία, είτε είναι τσαπατσούλικα: αφού τα κομματικά γραφεία έχουν αποφασίσει ότι υποστηρίζουν τον νόμο, οι βουλευτές ψηφίζουν χωρίς να διαβάζουν τι ψηφίζουν. Μεταξύ ξενοφοβίας και τσαπατσουλιάς, τι είναι προτιμότερο;

Πηγή: Καθημερινή

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *