1. Ένα άρθρο στο Nature 17/5/2007 από τους N D Wolfe, C P Dunavan & J Diamond περιγράφει αναλυτικά όσα ήταν γνωστά μέχρι τότε (Μάιος 2007). Παραθέτουν κι ένα εξαιρετικό διάγραμμα για τη διασπορά όχι μόνο των πανδημιών που εμείς γνωρίζουμε μα για πάρα πολλές άλλες αρρώστιες που παρουσιάστηκαν πρώτα στην 11η χιλιετία ΠΠ όταν δημιουργήθηκαν οι πρώτες μεγάλες κοινότητες με την έγερση της γεωργίας και κτηνοτροφίας. Διότι τότε μόνο, σε κάπως πολυάριθμες κοινότητες μπορούσαν να εξαπλωθούν μικρόβια, ιοί και ό,τι άλλο.
Οκτώ από δεκαπέντε ασθένειες στην εύκρατη ζώνη πιθανώς πέρασαν στον άνθρωπό από οικόσιτα ζώα και πτηνά: γρίπη Α, διφθερίτιδα, ευλογιά, ιλαρά, κοκίτης, παρωτίτιδα, ροταϊός (rotavirus: ταυτοποιήθηκε το 1973!), φυματίωση. Άλλες ήρθαν από πιθήκους και τρωκτικά: ηπατίτιδα Β, πανώλη, τύφος, σύφιλη, τέτανος κλπ. Παραθέτω το διάγραμμα.
2.
3. Αν συλλογιστούμε πως υπάρχουν πάνω από 1,5 εκμ ιοί σε μεγάλη ποικιλία και πως πάνω από 600.000 μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο, πολλοί εκ των οποίων είναι παθογόνοι, θα πρέπει να περιμένουμε πως θα υπάρξουν και άλλες εκρήξεις πανδημίας.
Είναι καλά ερωτήματα όταν κάποιοι αναρωτιούνται: “Τι είδους πλάσματα είναι βάκιλοι και ιοί; Ποιος ο ρόλος τους στην Οργανική Ζωή της Γαίας εκτός από το να ταλαιπωρούν κατά καιρούς την ανθρωπότητα; Πώς και γιατί δημιουργήθηκαν;”
Η αλήθεια είναι πως όχι μόνο δεν έχουμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα μα δεν γνωρίζουμε ούτε πού και πώς να ψάξουμε να τις βρούμε. Στην πραγματικότητα οι γνώσεις μας είναι συνήθως επιπόλαιες, επιφανειακές και συχνά άσχετες με τα βασικά ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης κι ευημερίας.
4. Μερικοί καλόπιστοι και καλοπροαίρετοι άνθρωποι προωθούν την εξαιρετική ιδέα να αναλάβει ο ΠΟΥ ή κάποιο υφιστάμενο όργανό του να εντοπίζει έγκαιρα την επικίνδυνη λοιμώδη ασθένεια και να προειδοποιεί αμέσως όλες τις χώρες για την πιθανή πανδημία και τη θανάσιμη απειλή της.
Να υπάρχει, με άλλα λόγια, μια παγκοσμιοποίηση αντιμετώπισης τέτοιου οικουμενικού υγειονομικού κινδύνου. Αναρωτιούνται αν οι λαοί είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους πολιτικές διευθετήσεις.
Οπωσδήποτε πολλοί νουνεχείς άνθρωποι σε κάθε χώρα συμφωνούν. Είναι άνθρωποι που δεν περιορίζονται στα πλαίσια του στενού εθνικισμού, της θρησκείας, του γένους (ή της φυλής) και παρόμοιων διχαστικών διαχωρισμών στην ανθρωπότητα.
Μα υπάρχουν εξίσου πολλοί, όχι και τόσο σώφρονες, που ενώ οπωσδήποτε θα ήθελαν μια παγκόσμια κινητοποίηση για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας, δεν θέλουν να μειωθεί καθόλου η “εθνική τους ταυτότητα” – ό,τι κι αν σημαίνει αυτή.
Ακούσαμε από “πιστούς” του εκκλησιαστικού Χριστιανισμού να δηλώνουν πως δεν τους νοιάζει αν πεθάνουν φτάνει να μη χάσουν τη “θεία κοινωνία” με το κουταλάκι!
5. Αυτός είναι υπερφίαλος, αλαζονικός εγωισμός, όχι εκδήλωση πατριωτισμού ή πίστης. Ειδικά αν λάβουμε υπόψη πως ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος δήλωσε απερίφραστα πως με την αποχή από τη “θεία κοινωνία” και συγκέντρωση σε ναούς δεν είναι η πίστη που κινδυνεύει μα οι ίδιοι οι πιστοί.
Ο παραλογισμός που φθάνει στα όρια της παράνοιας, δυστυχώς, δεν ανήκει μόνο σε φανατικούς εθνικο-σοσιαλιστές και θρησκόληπτους ανθρώπους, μα και ηγέτες στην πολιτική, στη θρησκεία, στις επιστήμες, στον συνδικαλισμό.
Η εμφάνιση του κορωνοϊού ήταν γνωστή από τον Δεκέμβριο, όχι μόνο στην Κίνα (η οποία προσπάθησε να το αποκρύψει αρχικά), μα και στην Αμερική και στον ΠΟΥ και σε άλλες χώρες.
Κανείς δεν έδωσε τη δέουσα προσοχή!
Ακόμα και όταν δημοσιοποιήθηκε η φοβερή κατάσταση και οι Ιταλοί στη Λομβαρδία πέθαιναν κατά εκατοντάδες και χιλιάδες, πολλές κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα και νόμιζαν πως ήταν κάτι επιπόλαιο – ο Τράμπ στις ΗΠΑ, ο Τζόνσον στη Βρετανία.
Ακόμα και όταν χιλιάδες πέθαιναν καθημερινά και μερικές χώρες εφάρμοζαν μέτρα προφύλαξης και αναχαίτησης, αλαζόνες σαν τους Λεβέν της Σουηδίας και Μπολονσάρο της Βραζιλίας εξακολούθησαν να αγνοούν την κατάσταση!
Πώς αποκλείεις από κυβερνήσεις τέτοιους ανισόρροπους ανθρώπους;