Σταχυολόγησα μερικά μηνύματα από ηγέτες. Υπήρξαν κι άλλα….
Ο Πάπας Φραγκίσκος στη Ρώμη τόνισε την ανάγκη αξιολόγησης της ευρωπαϊκής κατάστασης και παρουσίας αλληλεγγύης:-
«Σήμερα, η Ε.Ε. αντιμετωπίζει καθοριστική πρόκληση, από την οποία θα κριθεί όχι μόνο το δικό της μέλλον αλλά και του κόσμου όλου. Ας μη χάσουμε την ευκαιρία να επιδείξουμε για άλλη μία φορά, αλληλεγγύη, και ας χρειαστούμε ευρηματικές λύσεις», είπε ο Πάπας. «Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτή η αγαπημένη ήπειρος μπόρεσε να αναδυθεί πάλι, χάρη στο έμπρακτο πνεύμα αλληλεγγύης που της επέτρεψε να ξεπεράσει τις αντιπαλότητες του παρελθόντος. Δεν είναι καιρός για εγωκεντρισμό, επειδή όλοι αντιμετωπίζουμε την ίδια πρόκληση, χωρίς διακρίσεις μεταξύ ανθρώπων».
Κατά πόσο οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες είναι διατεθειμένοι να κάνουν το κβαντικό άλμα στον νου τους και να εφαρμόσουν στις πολιτικές τους αυτό που γνωρίζουν να είναι ορθό, δηλαδή αλληλεγγύη και άνοιγμα του νου στην ανάγκη ενότητας, είναι άλλο πράγμα. Πρέπει πρώτα να διοχετεύσουν το μήνυμα στους λαούς τους.
Πολύ ορθά ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, κ. Αναστάσιος αναφέρθηκε σε άλλη άποψη τονίζοντας πως χρειάζεται συνειδητοποίηση των καθηκόντων και όχι μόνο των δικαιωμάτων. Αυτή οδηγεί σε πρόοδο και ανάπτυξη κι ευημερία.
«Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε μία σειρά διακηρύξεων περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έμφαση στα ατομικά. Είναι προφανές ότι τώρα απαιτούνται διακηρύξεις για τις ανθρώπινες υποχρεώσεις, τις τεράστιες ευθύνες για την καταστροφή του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή».
Από τις δηλώσεις πολιτικών ξεχωρίζει αυτή του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Ο πρόεδρος της Γερμανίας ανέδειξε τις ανθρώπινες και πολιτικές διαστάσεις της κρίσης, αλλά και την ιδιαίτερη ευθύνη της χώρας του να συμβάλει στην ενότητα και στην ενίσχυση της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης.
«Η πανδημία δεν είναι πόλεμος» είπε σε διάγγελμά του το Σάββατο. Δίπλα του είχε τις σημαίες της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Έθνη δεν συγκρούονται με έθνη, στρατιώτες με στρατιώτες. Είναι μια δοκιμασία για το πόσο άνθρωποι είμαστε. Βγάζει το καλύτερο και το χειρότερο των ανθρώπων. Ας δείξουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό. Και ας τον δείξουμε και στην Ευρώπη επίσης. Η Γερμανία δεν μπορεί να βγει δυνατή και εύρωστη από την κρίση εάν και οι γείτονές μας δεν είναι δυνατοί και εύρωστοι. Υπάρχει λόγος που η μπλε σημαία βρίσκεται εδώ. Τριάντα χρόνια μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, 75 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, εμείς οι Γερμανοί όχι μόνο καλούμαστε να δείξουμε αλληλεγγύη, έχουμε υποχρέωση να το πράξουμε».
Θέλω να πιστεύω πως οι Γερμανοί μπορούν να το πράξουν.