1. Σύμφωνα με πρόσφατη Έκθεση του ΟΗΕ τα τελευταία 3 έτη παρατηρείται μια αισθητή άνοδος του αριθμού των ακραίων φτωχών στο επίπεδο πείνας! Ενώ η τάση ήταν μέχρι το 2016 μείωση της φτώχειας ξαφνικά ανατράπηκε. Γιατί;
«Η κλιματική αλλαγή και η αυξημένη κλιματική ποικιλότητα επηρεάζουν τη γεωργική παραγωγή, την παραγωγή τροφίμων… Επιπρόσθετα το σταμάτημα της οικονομικής ανάπτυξης επηρεάζει δυσανάλογα την παραγωγή τροφής, ιδίως σε κράτη όπου η ανισότητα διαμοιρασμού εισοδημάτων και πόρων είναι έντονη… Στη Λατινική Αμερική και στην Αφρική φτάνει σχεδόν το 20% μα και στη Δυτική Ασία.»
Αιτίες λοιπόν είναι η κλιματική αλλαγή και η ανισότητα εισοδημάτων. Στη Λατινική Αμερική, Αφρική και τη Δυτική Ασία.
Αυτή είναι μια γενικόλογη παραπληροφόρηση και ας προέρχεται από τον αξιοσέβαστο ΟΗΕ.
2. Παντού στον κόσμο υιοθετείται ο δημοκρατικός τρόπος, η εμπέδωση δικαιωμάτων του ανθρώπου και ο σεβασμός μειονοτήτων.
Κάθε μέρα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αποκτούν για πρώτη φορά ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση γενικά και πόσιμο νερό.
Η παιδική θνησιμότητα πέφτει όλο και πιο χαμηλά.
Ενώ πριν από 50 έτη περίπου 60% του παγκόσμιου πληθυσμού βρισκόταν στο φάσμα της ακραίας φτώχειας, σήμερα βρίσκεται στο 10% παρότι έχει προστεθεί ένα δισεκατομμύριο ανθρώπων!
Ναι, υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ των υπέρ–πλουσίων και των φτωχών. Ναι, εισοδήματα και ιδιοκτησία πόρων είναι άνισα διαμοιρασμένα. Και το χάσμα μεγαλώνει και το φαινόμενο πρέπει να εξεταστεί από τους ιθύνοντες αμερόληπτα.
Μα πως η Έκθεση του ΟΗΕ δίνει τα δικά της συμπεράσματα;
3. Η έκθεση δυστυχώς μιλάει γενικόλογα.
Η Δυτική Ασία συμπεριλαμβάνει και τα Εμιράτα και το Ισραήλ όπου σίγουρα δεν υπάρχει αύξηση ακραίας φτώχειας!
Η Αφρική επίσης είναι μια πολύ μεγάλη περιοχή με χώρες όπως το Μαρόκο και η Τυνησία και άλλες επίσης που βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής ενώ η Μποτσουάνα έχει μέσο κατά κεφαλή εισόδημα πάνω από 18.000 δολάρια.
Και τι να πούμε για την Λατινική Αμερική; Πού αυξάνεται η φτώχεια; Στη Βενεζουέλα κυρίως και στην Αργεντινή! Ενώ Βραζιλία, Ουραγουάη, Περού και Χιλή πάνε όλο και καλύτερα!
Δεν φταίει καθόλου η κλιματική αλλαγή εφόσον τόσες και τόσες χώρες δεν έχουν επηρεαστεί. Φταίνε όπως πάντα τα (ακραία σοσιαλιστικά) πολιτικο–οικονομικά καθεστώτα που δεν επιτρέπουν ανάπτυξη.
Δυστυχώς πολλά τμήματα στον ΟΗΕ έχουν μετατραπεί σε γραφειοκρατίες που εξυπηρετούν συγκεκριμένα πολιτικά δόγματα και κρύβουν την αλήθεια με αόριστες γενικολογίες.