Ε1294: Πώς μας έβλεπαν… στα τέλη του 19ου αιώνα!

Ε1294: Πώς μας έβλεπαν… στα τέλη του 19ου αιώνα!

Συχνά στην εποχή μας μερικοί μελλοντολόγοι, όπως λέγονται, οραματίζονται και κάνουν προβλέψεις για το απώτερο μέλλον. Οι προβλέψεις βασίζονται όσο γίνεται στα γεγονότα της εποχής μας και μερικές είναι λογικές.

Το ίδιο γινόταν και σε παλαιότερες εποχές. Στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού, εταιρίες τσιγάρων ή σοκολατών έβαζαν μέσα στα πακέτα τους και κάρτες με εικόνες σχεδιασμένες από καλλιτέχνες που προσέφεραν μια σκηνή μελλοντικής εξέλιξης. Μα υπήρχαν και κάπως σοβαρότερες προβλέψεις. Σήμερα θα δούμε μερικές από αυτές.

1. Η πρώτη εικόνα δείχνει πως έβλεπαν την επικοινωνία από μακριά – Skype!

Αν εξαιρέσουμε το ντύσιμο και τις συσκευές στη μέση, στα αυτιά και στο μέτωπο, έχουμε φορητό σκάιπ – τηλεοπτική και τηλεφωνική άμεση επικοινωνία. Υπάρχει κι ένα όχημα που ακόμα δεν έχουμε επινοήσει.

2. Η επόμενη εικόνα δείχνει πως φαντάζονταν την αστυνομία να ενεργεί στο 2000.

Τουλάχιστον έτσι την έβλεπαν στη Γερμανία. Ο κλέφτης επίσης έχει φτερούγες. Οι αστυνομικοί, υποθέτω, πρέπει να διέθεταν μεγαλύτερη ταχύτητα. Υπάρχουν και αερόστατα στον αιθέρα, μα όχι ζέπελιν ή αεριωθούμενα αυτοκίνητα.

3. Στη συνέχεια όμως βλέπουμε μια πολύ παράξενη χρήση του μπαλονιού.

Το 1900 υπέθεταν πως τα μπαλόνια θα υποβοηθούσαν το περπάτημα πάνω σε νερό (θάλασσα, λίμνη, ποτάμι). Είναι παράξενο που δεν φαντάστηκαν αλλαγή στο ντύσιμο! Ακόμα και τα καπέλα μένουν ίδια!

4. Η επόμενη αφορά το ντύσιμο.

Εδώ το περιοδικό Life Magazine (1914) δείχνει ένα ζευγάρι, ντυμένο πολύ μεταμοντέρνα, σε ζεστό κλίμα, βέβαια, αφού φορούν ελάχιστα. Και απορούν με το βαρύ ντύσιμο της προηγούμενης (= δικής τους) περιόδου, βρίσκοντάς τους αστείους. Πολύ σωστά μάντεψαν τα τατουάζ και ας είναι μόνο για τους άντρες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *